Rotil Nedir? Rotil Arızası Hakkında 4 Detay

924 Gösterim

Rotil nedir ve arızalanır mı? Rotil; salıncakların direksiyon bölümünün aks yatağına bağlanması konusunda görev alan birtakım parçalara denir. Rotilin asıl amacı ise tekerleğin farklı duruşlara göre aks bağlantısının hareketliliğini kontrol etmek ve bizzat bunu sağlamaktır.

Dilenen yöne göre hareket etmeye devam edebilen çelik yapıdaki bir mafsal, somun ve vidalardan meydana gelir. Sürüş sırasında rotil sayesinde ön tekerlekler geriye ve ileriye doğru hareket edebilir. Rotiller daima tekerleklerin dengede kalmasını sağlar. Sağa ya da sola yatma gibi durumların da bir nevi önüne geçilmiş olur.

Toyota olarak hazırladığımız bu içerikte rotil nedir ve rotil arızası hakkında neler bilinmelidir irdeliyor olacağız. Bu konuda merak ettiğiniz soruların tüm cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

Rotil Nedir?

avucunda rotil tutan kisi

Rotil nedir sorusu akıllarda yer etmeye devam ediyor. Rotiller, daima aracın süspansiyon sisteminin konforlu bir biçimde çalışmayı sürdürmesini sağlayan parçalardır. Rotillerden herhangi biri arızalanacak olursa da tekerleklerin duruş açısında bozulmalar meydana gelir. Araç bu durumda kontrolden çıkar ve büyük kazalar yaşanır.

Ayrıca rotil arızası nedeni ile araç lastikleri de zarar görecektir. Rotillerin yapı olarak gevşeyerek bozulmaya başlaması aynı zamanda tekerlek hizasının da sağlıksız bir hale gelmesine neden olur. Rotilin yer almadığı herhangi bir araç yoktur. Motorlu her aracın muhakkak rotil içeren bir sistemi de olmalıdır.

Önemli olan ise kaliteli bir rotil çeşidini araç içerisine yerleştirmektir. Kalitesiz bir rotil daima aracı birtakım rahatsız edici durumlara yani kazalara sürükleyecektir. Orijinal parçalar kullanıldığı sürece rotil kullanımı konusunda herhangi bir sakınca olmaz.

Rotil Ne İşe Yarar?

arac icindeki rotil

Rotil nedir ve araçta rotil nedir gibi soruların yanıtları çoğu zaman merak edilmektedir. Peki rotil ne işe yarar sizce? Araçların ön süspansiyon kısmının temel taşlarından biri olan rotil çeşitleri, tekerleklerin tamamen bağımsız şekilde yukarı ve aşağı yöne özgürce hareket etmesini sağlayan temel birimdir.

Tüm bunların yanı sıra rotillerin hayli karmaşık bir yapıya sahip halde üretildiğini söyleyebiliriz. Araç içi bağlantı elemanlarının en karmaşık yapıda olanı rotillerdir. Süspansiyon sistemi ile ortaklaşa çalışan bu parça, araç kontrolünü en iyi biçimde gerçekleştirmeniz konusunda aktif bir destek sağlar.

Rotil ve Rot Başı Nedir?

tozlanmis rotil

Rotil nedir sorusu, rot başı nedir sorusunu da akıllar getirir. Rot başı, çelik malzemelerle imal edilen bir parçadır. Her zaman rot kolunun uç bölgesine vidalanır. Rot başı, araca dair tüm hareketi tekerleklere gönderen parçadır. Rot başı değişimi son derece kolay ve uygun fiyatlı bir işlemdir. Fakat bu değişimi hiçbir zaman kendiniz yapmamalısınız.

Bir uzmandan hizmet almak her zaman için en iyisidir. Çünkü siz hangi parçanın hangi kısmının değişeceğinden profesyonel bir bakış açısı ile emin olamayabilirsiniz ancak yetkili kişiler net bir biçimde tamiratı gerçekleştirerek rotil ve rot başını doğru yere yerleştirecektir.

Rotil Arızası ile İlgili 4 Detay

bozulmus rotil

Rotiller çeşitli nedenlerden ötürü arızalanabilen gereçlerden biridir. Kişiler araçlarını ne kadar dikkatli kullanırsa rotil de o denli uzun süre dayanacaktır. Rotil arızası ile ilgili 4 önemli detayı ise şu şekilde listeleyebiliriz:

1.   Ön Lastiklerin Hasar Görmesi

asinmis araba lastigi

Araç lastiklerinin üzerinde birbirinden farklı aşınmalar meydana gelmişse rotiller eskimiş ve görevini eskisi gibi yerine getirememeye başlamış olabilir. Hem rotillerin hem de lastiklerin değiştirilmesi gerekecektir. Lastik ve rotil değişimi genelde tek gün içinde kısa sürede yapılabilir.

2.   Rotil Bozulmasına Dair Gelen Sesler

arac tamirati

Rotil sisteminde oluşan herhangi bir problemin var olmasının en net semptomu, aracın ön bölgesinden gelen takırtılardır. Rotiller hasar gördükçe ve üzerlerindeki demir aşındıkça gevşemeye başlar; bunun neticesinde de rahatsız edici sesler gelir.

Seyir halinde iken süspansiyon bölgesi aşağı ve yukarı yönlü hareket etmeyi sürdürdükçe sesler artacaktır. Seslerin şiddeti arttıkça da kaza riski yükselir. Hemen araç servisinden hizmet alınması gerekir.

3.   Aracın Ön Bölgesinde Titreme

titreyen araba gorus acisi

Bir rotilin bozulduğunu anlamanın diğer yolu ise aracın süspansiyon sistemi içerisinde oluşan dikkat çekici titreme halidir. Rotiller durmaksızın hareket eden parçalardandır. Bu yüzden de gün geçtikçe hasar görmeleri oldukça normaldir. Gördükleri hasar nedeni ile araç seyir halindeyken titremeye neden olurlar, bu da kaza riskini artırır.

Ayrıca rotilin etkilediği temel kısım olan araç süspansiyonuna dair daha fazla bilgi almak için Süspansiyon Nedir? Nasıl Çalışır? başlıklı içeriğe de göz atabilirsiniz.

4.   Direksiyonun Titremesi

araba direksiyonu

Direksiyon titremesi gibi konforsuz bir durum ile karşılaştıysanız rotil tamamen bozulmuş olabilir. Çünkü rotiller aşındıkları zaman aracın direksiyonunu dahi titretebilir. Konforlu şekilde tutabildiğiniz direksiyon bu olaydan sonra sertleşmeye başlamış olabilir. Araç özellikle seyir halindeyken titreme daha net biçimde hissedilecektir.

Titreyen direksiyonun neden olabileceği panik hali, kazaların gerçekleşmesine davetiye çıkarır. O nedenle rotil sorununun en kısa süre içerisinde çözüme ulaştırılması son derece mühimdir. Bu problem hiçbir zaman atlanmamalıdır. Rotilin yanması, aşınması ya da delinmesi gibi detaylar ciddi anlamda rahatsız edici durumlara neden olabilir.

Arızalı Rotil Nasıl Değiştirilir?

bozulmus bir rotil sistemi

Tüm araç parçalarında olduğu gibi rotil de belli bir zaman dilimi sonrasında arızalanabilir. Arızalı rotilin değişimi ise şu şekilde sağlanır; otomobil önce lifte kaldırılır. Ardından direksiyon sisteminde herhangi bir sorun olup olmadığı tespit edilir. Tekerleklerin aşağı ve yukarı, ileri ve geri hareket etmesi sağlanır.

Aracın ön kısmında boşluklar oluşmuşsa tamirata başlanır. Levye ile salıncak bölgesinin rotil bağlantıları kontrol edilir. Fazla boşluklu rotiller tekrar takılmamak üzere sökülür ve yerine yenisi takılır. Unutulmamalıdır ki rotil değişimi hassas bir konudur ve alanında uzman olan kişilerce değişimi yapılması gereken temel bir parçadır.

Rotil nedir sorusunu yanıtladığımız yazımızı burada noktalıyoruz. Aracınızı Toyota’dan satın aldıysanız, rotil ya da diğer araç sorunları ile karşılaştığınızda satış sonrası hizmetler seçeneğinden faydalanarak rotil değişimini yaptırabilirsiniz. Toyota bünyesinde yer alan tüm parçalar orijinal ve son derece güvenilirdir.