Arabanızı Satarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

4.539 Gösterim

Aracınızı hangi sebeple satıyor olursanız olun günün sonunda mağduriyetle sonuçlanan bir ticaretin önüne geçmek için dikkat etmeniz gereken birçok nokta var.

Bu noktada ikinci el araç piyasasının değişken koşullarına ayak uydurmak ve resmi prosedürleri sorunsuz bir şekilde tamamlamak gibi süreçler özel dikkat gerektiriyor. Peki araba satarken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Araba Satarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Araba satmak konusunda tecrübeniz yoksa satışa karar verdikten sonra sürecin nasıl ilerlediğini veya nelere dikkat etmeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz.

İşte 6 adımda araç satarken dikkat edilmesi gerekenler:

  1. Piyasayı tanıyın.

Her sektörde olduğu gibi araç satarken de piyasanın dinamiklerine hakim olmak gerekiyor. Çünkü rekabetçi ve adil bir fiyatlandırma için pazar analizi oldukça önemli bir role sahip. Bu aşamada satmak istediğiniz aracın türü, arz-talep dengesi ve sıfır km muadillerinin fiyatları gibi genel değerlendirmelere ihtiyacınız olabilir. Örneğin çevresel kaygıların ön plana çıktığı günümüz koşullarında düşük yakıt tüketimine sahip elektrikli veya hibrit otomobillerin geleneksel otomobillere kıyasla daha değerli olabileceğini öngörebilirsiniz.

  1. Aracınıza rekabetçi bir değer biçin.

Aracınızın ikinci el piyasası hakkında yüzeysel bir fikre sahip olduktan sonra detaya inerek net bir değerlendirme yapabilirsiniz. Bu noktada fiyatı belirleyen birçok değişken bulunduğu için benzer özelliklere sahip diğer araçlarla kıyaslama yoluna gidebilirsiniz. Kriterleri daraltarak model yılı, kilometre, teknik özellikler ve hatta renk gibi faktörleri göz önünde bulundurarak piyasada rekabetçi bir fiyat belirlemek mümkün. Tabii opsiyonel donanım özellikleri aracınızın değerini artırabileceği gibi kaza geçmişi veya diğer kusurlar fiyatı düşürmenize yol açabilir. Bu aşamada aracınızın geçmişiyle ilgili net bilgi sahibi olmak için tramer sorgulaması yapmalısınız. Şeffaf bir satış için ilan vermeden önce ekspertiz uygulaması yaptırmayı da düşünebilirsiniz.

  1. Aracınızı pazarlayın.

Arabanız için ortalama bir değer belirledikten sonra geriye onu en iyi şekilde pazarlamak kalıyor. İlk birkaç dakikada karar verme eğilimi gösteren tüketici psikolojisini göz önünde bulundurarak aracınızın cazibesini artırmayı düşünebilirsiniz. Aracınızı ister online mecralarda ister geleneksel oto pazarlarında satıyor olun daha alımlı görünmesini sağlamak için iç ve dış temizliğinin titizlikle yapıldığından emin olmalısınız.

Aracınız az kullanılmış sağlıklı bir motora sahip olsa da küçük kaporta çizikleri diğer tüm ayrıcalıklarını gölgede bırakabilir. Jant kapaklarından araç içindeki kül tablalarına kadar her detayı gözden geçirdikten sonra gerek gördüğünüz takdirde boya kusurları için pasta-cila uygulaması da yaptırabilirsiniz. Bu çabalar aracınızın daha kolay satılmasını sağlayabileceği gibi fiyat belirleme aşamasında size bir miktar esneklik de kazandırabilir.

  1. Pazarlık sırasında elinizi güçlendirmek için aracınızı tanıyın.

Her satıcı gibi siz de fiyat belirlerken ufak da olsa bir pazarlık payı bırakmayı düşünüyor olabilirsiniz. Ancak alıcılardan gelen yüksek pazarlık taleplerinin kaçınılmaz bir gerçek olduğunu belirtmekte fayda var. Bu gibi durumlarda süreci yönetebilmek için aracınızla ilgili tüm detaylara hakim olmanızda fayda var. Pazarlık tekliflerinin genellikle satıcının fark etmediği küçük kusurlar üzerinden ilerlediğini söylemek mümkün. Aynı şekilde aracınızın güvenlik veya sürüşle alakalı önemli fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olmak ve eşdeğerlerinden ayıran önemli özelliklerini öne çıkarmak satışı planladığınız şekilde gerçekleştirmenize yardımcı olabilir.

  1. Satışa engel olabilecek prosedürleri ortadan kaldırın.

Noter satışı sırasında yasal engellere takılmamak için trafik cezası ve vergi borcu gibi yükümlülüklerin yerine getirilmesi gerekiyor. Aynı şekilde süresi geçmiş araç muayeneleri de satışa engel oluşturuyor. Bu sebeple binek araçların 2 yılda bir, ticari araçların ise her yıl muayeneden geçmesi gerektiğini bilmenizde fayda var. Satışı yapılacak aracın üzerinde ipotek veya kredi borcu varsa bu ödemelerin de tamamlanmış olması gerekiyor.

  1. Güvenli bir alışveriş için noter süreçlerine hakim olun.

Noterde araç devri sırasında satıcının yanında bulundurması gereken evraklar arasında kimlik belgesi, trafik tescil belgesi (ruhsat) ve trafik sigortası poliçesi yer alıyor. Belgeler karşılıklı olarak noter görevlisine teslim edildikten sonra alıcı ve satıcıya satış sözleşmesi sunuluyor. Sözleşmeyi imzalamadan önce geleneksel bir kural olarak araç bedelinin alıcıdan tahsil edilmesi gerekiyor. Genellikle blokeli para transferi şeklinde yürütülen bu sürecin ardından imzalar atılarak satış gerçekleştiriliyor.

Son olarak satışı gerçekleştirdiğinize dair belgeleri sigorta şirketinize ibraz ederek sigorta iptalinizi isteyebilir, varsa alacaklarınızı tahsil edebilirsiniz.

YORUM YAZ