Arabanızın Ömrünü Uzatmak İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler

3.721 Gösterim

Yeni aldığınız bir arabayı sorunsuz şekilde senelerce kullanmak ve değer kaybının önüne geçmek istiyorsanız yapmanız gerekenler çok basit. Yalnızca belirli bakım talimatlarına uyarak ve ideal sürüş tarzına sadık kalarak aracınızın ömrünü uzatabilirsiniz. Peki araç ömrünü uzatmak için neler yapılmalı?

Araç Ömrünü Uzatmak İçin Yapılması Gerekenler

Araba motor ömrü kaç km diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabı size bağlı. 500 bin kilometreye kadar uzayabilen motor ömrünün her döneminde etkili bir performans alabilmek için aşağıdaki ipuçlarını gözden geçirebilirsiniz.

İşte aracın ömrünü uzatacak 9 öneri:

  1. Kullanıcı el kitabını torpido gözüne hapsetmeyin.

Aracınızın kullanım ömrünü nasıl uzatacağınıza dair genel kurallar olsa da bu uygulamaların reçetesi kullanıcı el kitabında yer alıyor. Her otomobilin parça değişim periyotları ve diğer bakım talimatları kendine has olduğu için kullanıcı el kitabını düzenli aralıklarla kontrol etmenizde fayda var.

  1. Sürüş tarzınızı gözden geçirin.

Uzun ömürlü ve tamire daha az ihtiyaç duyan bir araç için sabit ve hareketli parçaların tamamını etkileyen agresif sürüş tarzından kaçınmalısınız. Ani hızlanmalar motoru yorarak yakıt tüketiminin artmasına neden olabilir. Öte yandan hafif yavaşlamalar yerine sert frenleme yapmak fren mekanizmaları ve lastiklerde deformasyonu hızlandırabilir. Özetle tümsek ve çukurlardan geçerken veya düz yolda ilerlerken dahi sürüş tarzınızı olabildiğince yumuşak bir karakterde sürdürmelisiniz.

  1. Yaptığınız kısa yolculukların sayısını azaltın.

Soğuk çalıştırma motor aşınmasının en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Bu sebeple motor yeterince ısınmadan aceleci sürüşler yapmak veya kısa yolculuklarla soğuk çalıştırma sıklığını artırmak motor ömrünün kısalmasına neden olabilir. Gün içindeki seyahatlerinizi tek seferde yapacak şekilde planlayarak bu riski en aza indirebilirsiniz.

  1. Lastik basıncınızı sık sık kontrol edin.

Düzenli aralıklarla değiştirildiği için lastiklerin araç ömründen bağımsız olduğu algısına kapılıyorsanız yanılıyorsunuz. Yol tutuşundan yakıt tüketimine kadar birçok sürüş dinamiğini yakından ilgilendiren lastiklerin bakımı için asgari özeni göstermelisiniz. Bu anlamda aracınız için ideal lastik basınç seviyesini koruduğunuzdan emin olmalısınız.

  1. Aracınızın periyodik bakımlarını aksatmayın.

Araç üreticisi tarafından belirli km ve/veya yıl aralığında yapılması önerilen periyodik bakımlar filtre ve sıvıların kontrol edilip değiştirilmesini içeriyor. Dizel araç km ömrü ile kıyaslandığında özellikle benzinli araçlarda süreklilik için periyodik bakımlar hayati bir öneme sahip. Buji ve triger kayışı gibi parçaların da kontrol edildiği bu teknik bakımları aksatmamaya özen göstermelisiniz.

  1. Filtrelerinizi gözden geçirin.

Aracınızdaki filtreleri değiştirmek için periyodik bakımı beklemenize gerek yok. Kirlenme ve tıkanmaları önleyen hava filtresi, yakıt filtresi ve yağ filtresi gibi parçalar yakıt tüketiminden motor sağlığına kadar birçok noktayı etkiliyor. Değişim zamanı sürüş tarzınıza bağlı olarak da değişebiliyor. Ancak kullanıcı el kitabındaki yönergelere uymak aracınız için en sağlıklı seçenek olabilir.

  1. Motor yağını düzenli aralıklarla değiştirin.

Motor yağı motordaki hareketli parçaların pürüzsüz bir şekilde çalışmasını sağlıyor. Yağlama özelliğini kaybettiğinde veya içine yabancı maddeler karıştığında düşük verimlilik, artan yakıt tüketimi ve motor hasarı gibi sonuçlar doğurabiliyor. Bu sebeple daha uzun bir araç ömrü için motor yağını üreticinin önerdiği aralıklarla değiştirmekte fayda var.

  1. Diğer araç sıvılarını ihmal etmeyin.

Arabalarda dikkat edilmesi gereken tek sıvının motor yağı olmadığını bilmelisiniz. Şanzıman sıvısı, soğutma sıvısı, fren ve direksiyon hidroliği gibi daha birçok araç sıvısı bulunuyor. Bu akışkanların zamanla kirlenmesi ve sızıntı yapması durumunda sürüş güvenliği tehlikeye girebileceği için bakım süreçlerini göz ardı etmemelisiniz.

  1. Aracınızı temiz tutun.

Aracınızın iç ve dış temizliğine dikkat ederek değerinin korunmasına ve cazibesini artırmaya yardımcı olabilirsiniz. Özellikle kuş pisliği ve reçine gibi çevresel etkilerin boya üzerinde oluşturacağı deformasyonları önlemek için düzenli periyotlarla yıkama yapmanızda fayda var. Böylece yağmur sularının neden olduğu kireçlenme riskini de en aza indirebilirsiniz. Pasta-cila ve boya koruma gibi ileri bakım uygulamalarını da deneyebilirsiniz.

YORUM YAZ