İkinci El Araç Satın Alırken Nelere Dikkat Edilir?

4.317 Gösterim

Otomobil sahibi olmak sağladığı konfor, ulaşım rahatlığı ve hareket özgürlüğü sebebiyle neredeyse herkesin en büyük tutkuları arasında yer alıyor. Hal böyle olunca otomobil satın alırken çok sayıda detayın göz önünde bulundurulması gerekiyor. Özellikle ikinci el araç satın alırken cevaplanması gereken soruların sayısı daha da fazla. Siz de ihtiyaçlarınıza cevap veren, kolayca satabileceğiniz ve sizden önce temiz kullanılmış bir otomobil arayışında ve ikinci el araba alırken bakmanız gereken noktalar neler diye düşünüyorsanız aşağıdaki sorulara cevap vererek kararlarınızı şekillendirebilirsiniz.

Alacağınız araç ihtiyaçlarınıza uygun mu?

Alacağınız aracın ilk olarak ihtiyaçlarınıza uygun olup olmadığına karar vermelisiniz. Örneğin geniş bir aileye sahipseniz beş kapılı bir araba sizin için uygunken, yüksek performanslı spor araçlar uygun olmayabilir. Diğer taraftan almayı düşündüğünüz modeli yakıt ve performans anlamında da mutlaka değerlendirmelisiniz. Eğer arabayı çoğunlukla şehir içinde kullanmayı düşünüyorsanız küçük ve orta hacimli motora sahip ve yakıt tüketimi düşük olan otomobilleri ilk sıralara koyabilirsiniz.

Alacağınız araç ikinci el piyasasında tutuluyor mu?

İster sıfır ister ikinci el olsun, yeni bir otomobil alırken hemen herkes sonraki satışta yaşayacağı kârı veya zararı düşünüyor. Siz de kendinizi bu gruba dahil ediyorsanız, ikinci el piyasasında popüler olan bir aracı tercih ederek sonraki satışınızda daha kolay alıcı bulabilirsiniz. Piyasada popüler olan bir otomobile sahip olmanın başka avantajları da var. Almayı düşündüğünüz aracın fiyatını diğer örnekleriyle karşılaştırarak olası bir zararın önüne geçebilirsiniz. Tercihinizi popüler bir araçtan yana yapmanız, yedek parça ve bakım gibi konularda da size avantaj sağlayacaktır.

Alacağınız araç daha önce kaza geçirmiş mi?

Kaza geçmişine sahip bir otomobil kullanmak ileride bazı problemlerin nüksetmesine neden olabileceği gibi sonraki satışlarda değer kaybı da oluşturabilir. Almayı düşündüğünüz araçta kaza geçmişi olmasını istemiyorsanız dikkatli olmanızda fayda var. Çünkü büyük sonuçlar doğurmayan bazı küçük kazalar resmi kayıtlara girmeden parça değişimi ve boya gibi uygulamalarla onarılabiliyor. Bir otomobilin geçmişte yaptığı ve resmi kayıtlara geçen kazaları hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için plakayı 5664’e SMS atabilirsiniz.

Alacağınız aracın değişen veya boyalı parçası var mı?

Eğer kaza geçmişine sahip bir otomobil satın almak istemiyorsanız, değişen veya boyalı parçaları tespit etmeye çalışabilirsiniz. Çünkü bir otomobilin değişen veya boyalı parçalara sahip olması her zaman olmasa da çoğunlukla geçmişte kaza yaptığı anlamına geliyor. Bu konuda kimi onarımlar ilk bakışta fark edilebilse de kimileri profesyonel bir şekilde yapıldığı için yalnızca ekspertiz uygulamasıyla ortaya çıkıyor. Otomobilin eklem noktalarındaki cıvataların durumu ve parçalar arasındaki asimetrik boşluk değişen parçalarla ilgili ipucu olabilir. Satıcıyla aranızdaki oluşabilecek güven problemini ortadan kaldırmak için almak istediğiniz aracın detaylı bir ekspertiz raporunu talep edebilirsiniz.

Alacağınız araç çalıntı olabilir mi?

Söz konusu güvenli bir otomobil alışverişi olunca yerine getirilmesi gereken diğer şartlar da şasi ve motor numaralarını kontrol etmek. Arabaların kimlik numarası olarak bilinen şasi ve motor numaraları çalıntı araçları tespit etmekte en önemli görevi üstleniyor. Genellikle şoför kapısının altında bulunan şasi numarasının ruhsatta yazan şasi numarasıyla uyuşması gerekiyor.

Alacağınız aracın kilometresi orijinal mi? Araçların kilometresini düşürmek yasalarca dolandırıcılık suçu olarak kabul edilse de ikinci el piyasasında bu duruma sıkça rastlamak mümkün. Bir aracın kilometresiyle oynanıp oynanmadığını anlamak için genellikle iç ve dıştaki bazı parçaların aşınma seviyelerine bakılıyor. Ancak bu da garanti bir çözüm yöntemi değil. Bu noktada resmi sorgulamalar yaparak ya da profesyonel ekspertiz yaptırarak çok daha sağlıklı bilgilere ulaşabilirsiniz. Almayı düşündüğünüz aracın servis bakımlarına ve muayenelerine ait tüm kayıtları inceleyip karşılaştırabilir, plakasını 5664’e göndererek sorgulama yapabilirsiniz. 

YORUM YAZ