Isofix Nedir? Neden Tercih Edilmelidir?

4.041 Gösterim

Otomobillerdeki güvenlik sistemleri sürücüler kadar yolcuları da ilgilendiriyor. Sürüş sırasında özellikle çocukların güvenliği için geliştirilmiş birçok sistem bulunuyor. Farklı yaş grupları için tasarlanmış oto koltukları da bu güvenlik sistemlerinden biri. Ancak buradaki en önemli nokta çocuk koltuklarının arabaya nasıl bağlanması gerektiğiyle ilgili. Isofix, çocuk oto koltuklarının binek otomobillere nasıl bağlanacağını gösteren uluslararası bir standardı temsil ediyor. Modern otomobillerin hemen hepsinde bulundurulması zorunlu olan bu sistem en az emniyet kemeri kadar önemli bir güvenlik donanımı kabul ediliyor.

Isofix nasıl kullanılır?

Bebek koltuklarını tıpkı otomobilin diğer koltukları gibi sağlam bir şekilde monte etmeye yarayan bu koltuk montaj sistemi, oldukça kolay bir kullanıma sahip. Kolay takılabilir olması, bu sistemi emniyet kemeriyle sabitleme gibi çözümlerden daha güvenli ve daha kullanışlı kılıyor. Çünkü bebek koltuklarını araca bu sistemle sabitlerken hata yapma riski neredeyse sıfıra iniyor.

Isofix’li oto koltuklarının altında ucunda kanca olan kızaklı bir düzenek bulunuyor. Montajı yaparken ilk olarak kızağın ucundaki kancaları otomobilin arka koltuğundaki eklem noktasında yer alan kancalara tutturmanız gerekiyor. Sırt kısmını daha da geriye yaslayabilmek için ise çocuk koltuğunda bulunan üstten bağlama kemerini arka koltuğun baş bölümündeki kancalara takmalısınız. Sabitleme işleminin ardından çocuk koltuğunun yanında bulunan kolu kullanarak kızaklı sisteme sahip koltuğu ileri veya geri itip en uygun pozisyonu ayarlayabilirsiniz.

Isofix neden tercih edilmelidir?

Isofix, 2013 yılından sonra üretilen tüm otomobillerde bulundurulması zorunlu bir güvenlik donanımı olsa da eski model otomobillerin çoğunda bulunmuyor. Bu donanıma sahip olmayan otomobillerde çocuk koltuklarını bağlamak için ise emniyet kemeriyle bağlama yöntemi kullanılıyor. Uluslararası bir standart olarak kabul edildiği ve çocuk koltuğu güvenliğini sağlamak adına özel olarak tasarlandığı için isofix’in emniyet kemerine göre birçok artısı bulunuyor.

  • Otomobillerin arka koltuğunda bulunan kancaları doğrudan şasiye bağlı olduğu için çocuk koltuklarını otomobilin ayrılmaz bir parçası haline getiriyor. Bu da olası bir kaza durumunda araç içindeki savrulmaların önüne geçiyor.
  • Güvenliği uluslararası geçerliliğe sahip güvenlik testleriyle de kanıtlanan bu sistem yüksek derecede koruma sağlıyor.
  • Kolay kullanımı sayesinde yanlış kurulum riskini en aza indiriyor. Emniyet kemerlerine göre daha yüksek bir doğru kullanım oranına sahip. Alman Sigorta Enstitüsü’nün araştırmasına göre isofix kullanılan koltukların %96’sı, emniyet kemeri kullanılan koltukların ise yalnızca %30’u doğru bir şekilde bağlanıyor.
  • Bağlaması kadar sökmesi de kolay bir sistem olduğu için oto koltuklarının pratik bir şekilde taşınabilmesini sağlıyor.
  • Ek destek sağlayan ayakları ve üstten bağlama kemeriyle dengeyi artırarak çocuk koltuğunun daha da güvenli bir şekilde durmasını sağlıyor. Aynı zamanda ani fren durumlarında ileri geri hareketi minimize ediyor.

Bebek koltuklarının emniyet kemeriyle bağlanmasına alternatif olarak geliştirilen bu sistem hem Grup 0/0+ hem de Grup 1 koltukları için güvenlik sağlıyor. Koltuk ve çocuğun ağırlığıyla birlikte maksimum 33 kilogramlık kombine ağırlığı taşıyan sistemin çapaları arasındaki mesafe ise 280 mm. Ayrıca her oto koltuğu türüyle uyumlu bir şekilde çalışabiliyor.

Oto koltuk türleri nelerdir diye merak ediyorsanız yaş, boy ve ağırlığa göre çeşitlilik gösteriyor. Örneğin Grup 0+ koltukları yeni doğanlar ve henüz bir yaşına basmamış bebekler için kullanılıyor. Grup 1 ise 15 ay ile 4 yaş arasındaki çocuklar için kullanılıyor. Sık sık koltuk değiştirmek istemeyen ebeveynler için en ideal koltuk türü olan Grup 123, 15 aydan 12 yıla kadar olan tüm çocukların kullanımına uygun bir tasarıma sahip. Beş noktalı emniyet kemeriyle sabitlenen bu koltuk tipi için önerilen boy aralığı 75-135 cm, ağırlık aralığı ise 9-36 kg.

YORUM YAZ