3 Adımda Akü Ölçümü Nasıl Yapılır?

964 Gösterim

Akü ölçümü nedir ve nasıl yapılır birçok kişi tarafından cevabı merak edilen sorulardır. Akü şarjını ölçebilmek için profesyonel bir alet kullanılmalıdır. Sistem olarak açık haldeki akülerde yoğunluk, enerji ve voltaj ölçümü gerçekleştirilir.

Kapalı sistem olarak bilinen akü türlerinde ise yoğunluk gibi değerlerin ölçümü yapılamaz. Yalnızca enerji yani voltaj değerinin ne kadar olduğuna bakılabilir. Böylelikle akünün ne kadar dolu olduğuna bakılabilir. Hassas bir voltmetre ile voltaj ölçümü kısa sürede yapılmış olur. Voltmetre hayli hassas bir gereçtir o nedenle titiz şekilde kullanılması tavsiye edilir.

Toyota olarak bu içeriğimizde akü ölçümü yaparken izlenecek adımlardan ve bu ölçümün tam olarak nasıl yapılacağından söz edeceğiz. İşte 3 farklı adımda akü ölçümü işlemine dair her şey!

Akü Ölçümü Nedir?

olcumu yapilmis bir aku

Her araç aküsü, belli dönemlerde ölçülmelidir. Böylelikle akü sağlığı ve kalitesi en iyi şekilde korunmuş olur. Günümüzde birçok firma bu hizmeti garanti kapsamında da sıklıkla sunmaktadır. Alanında uzman kişilerce yapılması gereken akü ölçümü, aracınız açısından son derece faydalı bir işlemdir.

Akü ömrü kullanım şartlarına göre değişim göstermektedir. Fakat bakımları ve ölçümü yapılmayan, hor kullanılan aküler ne yazık ki kısa sürede tamamen biter. Bu durumun yaşanmaması adına kullanıcıların her zaman dikkatli olması gerekir. Akü ölçümü de tam bu sırada devreye girmesi ile dikkatleri üzerine çeken bir uygulamadır diyebiliriz.

Sonuç olarak akü ölçümü, aracın aküsünde herhangi bir sorunun yer alıp almadığını anlamak adına gerçekleştirilen ciddi ve rutin uygulanması şart olan bir işlemdir. Akünün genel sağlığına bu sayede daha rahat bir şekilde bakılır ve buna göre bir yol alınır. Akünün bir sorunu varsa da yapılacak şeyler her zaman bellidir.

Akü Ölçümü Nasıl Yapılır?

aku olcumu yapan bir adam

Akü ölçümü nasıl yapılır sorusunun yanıtı şöyle verilebilir; akü ölçüm testine başlanmadan evvel güvenlik tedbirleri birer birer alınmış olmalıdır. Akü ölçüm aleti, araç elektrik bölümünün aküsünü kontrol ederek bakımı için nelerin gerektiğini ortaya çıkaran elektronik bir alettir. Haydi gelin hep beraber 3 önemli adımda akü ölçümünün nasıl yapıldığını bir kez daha görmüş olalım!

İlk Adım: Kontak Anahtarının Kapalı Olup Olmadığını Kontrol Etmek

Alanında uzman olan teknisyen, önce kontak anahtarının kapalı modda olup olmadığını kontrol eder. Sonrasında ise tüm araç ışıklarını kapatır. Akü pilinin ne kadar şarjı olduğunu anlamak adına şarj kablosunu aletin pozitif bölgesine takar ve bu kısma taktığı kabloyu da inceler. Kablonun herhangi bir yerinde aşınma ya da kopukluk olmamalıdır. Kesikler, kopuklar ve aşınmış bölgeler akü ölçüm işlemini tehlikeli bir boyuta taşır.

İkinci Adım: Kabloların Her Birini Doğru Biçimde Bağlamak

Negatif bir uca sahip olan akü ölçer kablosunu voltmetrenin eksi bölgesine takarlar. Bu kablo hemen hemen her yerde siyah renge sahip halde üretilir. Tüm kablolar tamamen doğru biçimde bağlanır.

Elektrik aksamlarının da açık olması sağlanır. Radyo, far lambaları ve kaloriferler açık olacak biçimde hemen hemen 10 dakika beklenir. Süre tamamlanınca da marş çalıştırılır ve akünün çalışma voltajı detayları ile incelenir. Bu incelemeyi profesyonel bir gözün yapması daha sağlıklı olacaktır.

Doğru şekilde çalışma gösteriyor ise herhangi bir problem kalmamış demektir. Fakat çalışma durumunda sorunlar görünüyorsa müdahale edilmelidir. Yanlış kablo bağlamak can sıkıcı kazalara mahal verebileceği için dikkatli olmakta kesinlikle fayda var.

Üçüncü Adım: Yeni Şarj Edilmemiş Bir Aküyü Ölçmek

Bu adımda önemsenmesi gereken kıstas ise yeni şarj edilmiş bir akünün hemen ölçülmemesi gerektiğidir. Çünkü bu, sağlıklı bir sonuç vermeyecektir. Daha net sonuçlar almak adına yeni şarj edilmemiş, mümkünse şarjı azalmış bir aküyü ölçmek en mantıklı karar olacaktır. İşlem tamam; akü ölçümü uygulaması yapıldı. Akü, artık daha yararlı biçimde kullanılabilir.

Ek olarak Akü Nasıl Şarj Edilir? Akü Takviye Kablosu Nasıl Kullanılır? başlıklı içeriğimize de göz atmanızı öneririz.

Akü Ölçümü Yaparken Nelere Dikkat Edilir?

aku olcumu yapan genc bir adam

Akü ölçümü yaparken dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar vardır. Akü ölçüm cihazının güvenilir ve orijinal olması çok önemlidir. Akü seviyesi ölçme işleminden evvel akünün içinde herhangi bir parçanın eksik olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Aynı biçimde akü kapağı ya da kutusunda aşınma gibi bir durumun var olup olmadığına da bakılmalıdır.

  • Buşonların üzerinde herhangi bir delik ya da kırık kısım yer almamalıdır. Çünkü bu durum ciddi kazalara mahal verir.
  • Akünün yapısında bir hasar bulunmuyorsa akü ölçüm işlemi başlatılır. Hasarlı akülere hiçbir zaman ölçüm uygulaması yapılmamalıdır; uzman kişi bunu fark edebilir.
  • Redresör parçası şarj edilecekse bulunulan alanın kafi düzeyde hava alıyor olması gerekir. Havasız bir yerde bu işlem denenmemelidir. Çünkü havasızlıktan zehirlenme durumu meydana gelebilir.
  • Akünün şarjı minimum %70 ila %75 seviyesinde olmalıdır. Aksi halde ölçüm işlemi yapılması önerilmez. %70’in altındaki seviyelerde akünün zarar görme olasılığı ortaya çıkar, bu da ne açıdan bakarsak bakalım tatsız bir durumdur.

Yukarıda maddeleyerek ifade ettiğimiz kıstasların her birini göz önünde bulundurarak hareket etmek, akü sağlığını en iyi şekilde korumanızı sağlar. O yüzden temkinli davranmalı ve akü ölçümü yaptıracağınız zaman uygun koşulların sağlandığından emin olmalısınız.

Akü Ölçümü Kaç Olmalı?

aku olcumu yapan iki kisi

Sıra akü ölçüm değeri kaç olmalı sorusunun cevabını vermeye geldi. Akünün enerji düzeyi 12.80V’yi geçiyor ise ölçüm değerinin yükseltilmesine gerek yoktur. Akü ölçüm uygulaması şayet amper cinsinden gerçekleştirilecekse amper ölçümü konumunun açılması lazımdır. Kırmızı soketin A harfi ile işaretlenen girişe takılması ile işlem yapılır.

Elbette tüm bunlar profesyonellik gerektiren işlemlerdir o nedenle bu işlemi kendiniz yapmayınız. O nedenle şunu da belirtmek isteriz; dilediğiniz zaman Toyota’nın satış sonrası hizmet seçeneğinden faydalanarak akü ölçümü yaptırabilirsiniz. Ayrıca kaliteli akülere sahip olan araba modelleri arasından seçim yapmayı da unutmayın!