Yağmur Sensörü Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Çalışır?

1.933 Gösterim

Gelişen teknoloji sayesinde yeni nesil araçlar hem güvenliği hem de konforu maksimum seviyeye çekecek farklı sistemlerle donatılıyor. Bu sistemler sizin farkına varmadığınız birçok çevresel etmeni, engeli ve tehlikeyi sezmek ve sizi uyarmak için özel olarak geliştiriliyor. Bu sayede hem sürüş daha kolay bir hal alıyor hem de güvenlik seviyesi ciddi oranda yükselmiş oluyor. Bahsettiğimiz bu tür sistemlerden biri de son yıllarda yeni nesil araçlarda kullanılan ve geliştirilerek her yeni yılın modellerine eklenen yağmur sensörü. Sürüş konforu üzerinde oldukça büyük bir etki yaratan bu parça hakkında merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.

Yağmur Sensörü Nedir?

Yağmur sensörü; sürüş esnasında yağmur başladığında sileceklerin otomatik olarak çalışmasını sağlayan, yeni nesil bir araç donanımıdır. Bu donanım aracın ön camının iç kısmında yer alır.

Araç Yağmur Sensörü Nasıl Çalışır?

Yağmur sensörü oldukça hassas bir donanımdır. İnfrared ışın teknolojisi ön camı resim diyoduna aktarır. Ön cama yağmur damlaları düşmeye başladığında ise ışınlar bölünür ve resim diyoduna aktarılan ışın kümesinin yoğunluğu azalır. Bu durum aracın elektronik ağı içerisinde algılanır ve böylece araç sistemlerin yağmur yağdığını tespit etmiş olur. Bunun sonrasında da silecekler devreye girer. Resim diyoduna aktarılan ışın miktarı yağmurun yoğunluğu ile ilgili de bilgi verdiği için sileceklerin çalışma hızı ve aralığı da otomatik olarak ayarlanır. Yağmur sensörünün hassasiyeti istenildiği takdirde değiştirilebilir.

Yağmur Sensörü Ne İşe Yarar?

Yağmur sensörü temelde sürücünün tüm dikkatinin yolda olmasına yardımcı olan bir sistemdir. Sürücüyü manuel olarak silecek çalıştırma zahmetinden kurtarır. Sistem ince ince yağan ve camda gözle görüldüğünde hemen fark edilemeyen yağmurlarda bile sürüş güvenliği sağlar. Bunun yanında bu sistem yağmur yoğunluğunun değişmesi durumunda da sürücüye konfor sunar. Bazı havalarda yağmurun şiddeti çok hızlı değişebilir. Böyle bir durumda sürücüler sürekli olarak sileceklerin hızını ayarlamak zorunda kalabilir. Yağmur sensörü olduğunda bu yük sürücünün üzerinden alınmış olur. Üstelik yeni nesil araçların bazılarında yağmur sensörü ile farlar arasında da elektronik bir akış söz konusudur. Bu sayede yoğun yağmurdan dolayı yolun ilerisinin rahat görünmediği zamanlarda farlar otomatik olarak çalışır ve sürücü tünel gibi aniden karanlık olan alanlara hazırlıksız girmemiş olur. Siz de güvenlik ve konfor odaklı bu sistemin dahil olduğu bir araca sahip olmak istiyorsanız Toyota Corolla modellerini inceleyebilirsiniz.

Yağmur Sensörü Hangi Durumlarda Çalışmaz?

Yağmur sensörü kolay kolay arızalanan bir donanım değildir. Elbette, herhangi bir sebepten dolayı aracın elektronik kontrol ünitesinde ciddi bir hasar olursa ve elektronik sistemler iletişim kuramazsa yağmur sensörü çalışmaz. Onun dışında bu donanım yağmur damlalarını algılayan ve cam içerisinde bulunan sensörlerin üzeri toz ile kaplanırsa düzgün çalışmayabilir. Bu durumda camın silinmesi ve sensörlerin üzerindeki kir tabakasının temizlenmesi yeterli olur. Bir de yağmur sensörleri ile cam arasında ince bir jel tabakası vardır. Zaman içerisinde bu jel tabakası kuruyabilir ve etkinliğini kaybedebilir. Bu da sensörlerin düzgün çalışmamasına yol açabilir.

Ön Camdaki Çizikleri Yağmur Sensörünün Çalışmasını Etkiler mi?

Yağmur sensörünün önemli bir parçası olan infrared ışın teknolojisi cam üzerinde ince çiziklerin yok sayan bir matematik modele sahiptir. Yani algoritmasında cam üzerindeki ince çizgileri görmemesini sağlayan kodlar bulunur. Bu sayede yağmur damlalarını tespit etmeyi kolaylaştıran sistemin çalışmasında cam üzerinde oluşabilecek ince çiziklerin yaratabileceği sorunlar ilk etapta ortadan kaldırılmış olur.

YORUM YAZ