Yağ Filtresi Nedir?

3.523 Gösterim

Aracın hareket etmesini sağlayan motor sistemi çalışmak için birçok farklı yardımcıya ihtiyaç duyar. Bunların başında elbette yakıt gelir. Ama bunun dışında motorun karmaşık yapısının hasar almadan çalışmaya devam edebilmesi için ortamın daha kaygan olmasını sağlayan özel yağlara da ihtiyaç duyulur. Bu yağların en etkili şekilde kullanılabilmesi için ise farklı bir parçaya, yağ filtresine ihtiyaç vardır. Araçlar için hayati önemi olan yağ filtresinin ne işe yaradığını bilmek ve bakımlarını yapmak hem güvenlik hem de sürüş konforu açısından oldukça önemlidir.

Yağ Filtresi Nedir?

Yağ filtresi, metal parçacıkları gibi artıkları motor yağından ayıran ve motor yağını temiz tutan parçadır.  Araçların sorunsuz bir şekilde çalışmasında çok büyük roller oynayan yağın geçtiği bir tür süzgeç, filtre olarak tanımlanabilir.

Yağ Filtresi Ne İşe Yarar?

Yağ filtresinin en önemli özelliği, motor içerisine konulan yağın uzun süre kullanılmasını sağlamaktır. Bildiğiniz gibi motor sisteminin sorunsuz bir şekilde çalışması için yağ bölgesine özel bir yağ doldurulur. Bu yağ motora girer ve bu süreçte geçtiği sistemler ve motor içerisinde yanan yakıtın yarattığı kurum sebebiyle kirlenir. Kirlenen yağ sistemden tekrar devirdaim ettirilerek geri döner ve yağ filtresinden geçer. Yağ filtresi sayesinde motor yağı içindeki atıklar ve pislikler ayrıştırılmış olur. Böylece temizlenen yağ yeniden motor içerisinde gönderilebilir. Motorun çalışması için sürekli yağa ihtiyaç duyduğu düşünüldüğünde yağ filtresinin ne kadar önemli bir rolü olduğu da görülebilir.

Yağ Filtresi Neden Tıkanır?

Yağ filtresi motor içerisinde dönen yağın kirlenme oranına göre dolar ya da kirlenir. Neticede motor içerisinde yüksek ısıda birçok farklı kimyasal olay gerçekleşiyor. Bu durumda farklı fazlarda artık partiküller oluşmasına yol açıyor. Motor içerisine giren havadaki toz, iri taneli parçacıklar, yanan yakıtın yarattığı yapışkan duman ile birleştiğinde kurum benzeri kirler oluşuyor. Bu atık parçalar da motor yağı ile karıştığı için zamanla filtrenin tıkanmasına yol açıyor.

Yağ Filtresi Tıkanırsa Ne Yapılmalıdır?

Yağ filtresi tıkanırsa bir an önce değiştirilmesi gerekir. Hatta bu parçanın işlevini tamamen kaybetmeden değiştirilmesi oldukça önemlidir. Yani değişim için filtrenin tıkanmasını beklememek gerekir.

Yağ Filtresi Ne Zaman Değiştirilir?

Yağ filtresinin değişim zamanı aslında otomobil üreticileri tarafından belirlenir. Motor yağı değişimi sırasında filtrenin de değiştirilmesi önerilir. Motor tipine, aracın kullanıldığı iklim ve koşullara göre değişmekle birlikte genel olarak bir süre söylemek gerekirse yağ filtresinin motor yağı ile birlikte 1 yıl veya 10.000 – 15.000 kilometrede bir (hangisi önce dolarsa) değişmesi önerilmektedir.

Yağ Filtresini Değişiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yağ filtresi değişimi ile ilgili dikkat edilmesi gereken iki önemli nokta var. Bunlardan biri, filtrenin değişim zamanı. Diğeri ise yeni takılacak parçanın kalitesi. Parçaların birbiri ile uyum içerisinde çalışabilmesi için belli standartlar doğrultusunda üretilmesi gerekiyor. Yağ filtresi gibi önemli bir parçanın da araç aksamıyla uyumlu çalışabilmesi için doğru yedek parça seçimi şart. Örneğin, Toyota Corolla yağ filtresi değişimi için özel olarak üretilen ve aracın markasına özgü Toyota orijinal yağ filtresi kullanılması tavsiye edilmektedir.

Yağ Filtresi Değişmezse Ne Olur?

Yağ filtresi değişmezse motorda biriken kurum ve artık parçalar motorun içerisinde sürekli olarak dönmeye devam eder. Zaman içerisinde bu parçalar motor sistemine hasar verebilir. İyi süzülmeyen motor yağı içerisindeki parçacıklar motor bloğunu ve hareketli motor parçalarını çizebilir. Kir partikülleri ve büyük toz taneleri pistonlar ve segmanlar arasına sıkışabilir. Bu da motorun kilitlenmesine neden olabilir. Tıkanmış yağ filtresi motorun performansını ve verimini sürekli olarak düşürür. Tüm bu durumlar zamanla motorda kalıcı hasarlar oluşmasına neden olabilir.

YORUM YAZ