Kaput Koruma Filmi Yaptırırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

734 Gösterim

Yeni bir araç almak üzeresiniz ve herkes gibi aracınızın ilk günkü güzelliğini kalıcı kılmak istiyorsunuz. Bunun için başvurabileceğiniz pek çok yol var. Örneğin araç yüzeyini doğal lekelerden ve çeşitli dış tehditlerden mümkün olduğunca korumak için yüzey kaplama ve film uygulamalarını değerlendirebilirsiniz. Arabaların en çok zarar gören ve tehdide açık bölgelerinin başında şüphesiz kaput geliyor. Kaput yüzeyini asitlerden, sinek, böcek ve kedi gibi hayvanların neden olduğu izlerden uzak tutmak isteyenler için kaput koruma filmleri iyi bir seçim olabilir. Kaput koruma filmi yaptırılırken nelere dikkat edilir veya kaput koruma filmlerinin faydaları nelerdir diye düşünüyorsanız hepsi bu yazıda…

Kaput koruma filmi nedir?

Günümüzdeki otomobil boya koruma uygulamaları eskisinden daha gelişmiş ve daha kaliteli şekilde yapılıyor. Bunlar arasında en yaygınlarından biri de kaput koruma filmleri. Kaput yüzeyindeki boyanın son katına uygulanan yüksek kaliteli poliüretan filmleri, çeşitli kalınlık seviyeleri ve renklere sahip olabiliyor. Poliüretan şeffaf filmler böcek lekeleri, kuş pislikleri, mineral birikintileri, asit yağmurları ve doğal korozyonlara karşı oldukça dirençli bir yapı sergiliyor. Kaput koruma filmleri içeriğindeki kimyasallar sayesinde güneşe ve ultraviyole ışınlara karşı da koruma sağlıyor.

Koruma filmleriyle ilgili göz önünde bulundurulması gereken en önemli nokta malzeme kalitesi. Bazı filmler PVC, bazıları da poliüretan maddeden oluşabiliyor. PVC kaplamaların poliüretanlara göre daha dezavantajlı olduğu söylenebilir. Çünkü yapısından dolayı zamanla güneş ışınlarına karşı sararma yapabiliyor. Poliüretanlar ise malzemenin doğal şeklini korumasına yardımcı olan elastik bir polimer maddeden oluşuyor. Bu özellik filmin hafif çizikler meydana geldiğinde kendini iyileştirmesini sağlıyor. Ayrıca daha kalın, daha esnek ve darbelere karşı emici bir özellik sergiliyor. Arabaların orijinal boyalarının üzerinde kusursuz bir şekilde uygulanabilen poliüretan kaput koruma filmleri neredeyse görünmez bir yapıya bürünerek eskisinden daha estetik ve daha koruyucu bir özellik gösteriyor.

Kaput koruma filmi nasıl yaptırılır?

Kaput koruma filmi uygulaması son derece profesyonellik isteyen bir iş. Bu durum kaputların genellikle köşeli ve oval yapıda olmalarından kaynaklanıyor. Kaput koruma filmini kendiniz yapmak yerine işi profesyonel ustalara bırakmanız gerekiyor. Ancak yine de kaput koruma filminin nasıl yapıldığını öğrenerek işlerin yolunda gidip gitmediğini test edebilirsiniz.

  1. Kaput koruma filmi uygulamasına başlamadan önce kaput yüzeyinin iyice temizlenmesi ve yüzeydeki harelerin giderilmesi gerekiyor.
  2. Temizlenmiş ve tüm pürüzleri alınmış yüzeye kaput filmi yerleştiriliyor. Bu aşamada filmin altında kalan hava kabarcıklarının ve ölçünün alınması işlemleri uygulanıyor. Hava kabarcıkları filme zarar vermeyecek bir ıspatula yardımıyla köşelere doğru itilerek yok ediliyor.
  3. Kabarcıklar yok edildikten sonra kaputun üstü tamamen kaplanacak şekilde bıçakla köşelerden kesim işlemi yapılıyor. Kesim yapıldıktan sonra ısı tabancası veya fön makinesi yardımıyla filmin kaput üzerine daha sağlam bir şekilde oturması sağlanıyor.

Kaput koruma filmi hakkında en çok merak edilenler

Kaput koruma filmlerinin sayısız faydası olsa da hala araç sahipleri tarafından şüpheyle yaklaşılan bir işlem. Kaput koruma filmi boyaya zarar verir mi ya da renk farkı olur mu gibi tereddütleri hemen her sürücüden duymak mümkün. Eğer film uygulaması profesyonel bir ekip tarafından kaliteli bir malzeme ile yapılırsa boya üzerinde herhangi bir zararı olmayacağını söylemek gerekiyor. Çünkü kaliteli boya filmleri otomobil üreticilerinin de onayından geçerek belirli standartlar çerçevesinde üretiliyor.

Kaput koruma işlemi ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer nokta da yıkama talimatları. Koruma filmini yaptırdıktan üç gün sonra aracınızı rahatlıkla yıkamaya başlayabilirsiniz. Yıkama işleminde fırça yerine yumuşak sünger veya mikro fiber bezleri tercih etmeniz gerekiyor. Ayrıca kaplamaya zarar verecek otomatik yıkama makineleri ve basınçlı su gibi uygulamalardan da kaçınmalısınız.

YORUM YAZ