Plaka Değişimi Nasıl Yapılır?

5.523 Gösterim

Otomobil alım satım işlemlerinde olduğu gibi plaka değişiminin de kimi zaman kafa karıştırıcı kimi zaman da yorucu olabilen aşamaları bulunuyor. Satın aldığınız ikinci el bir arabanın plakasından memnun değilseniz, plakasını değiştirmeyi seçebilirsiniz. Bu noktada plaka değişimi ile plaka yenileme işlemlerinin birbiriyle karıştırılmaması gerekiyor. Plaka yenileme işlemi hasar görmüş veya yazıları silinmiş plakaların yeniden basılmasına deniyor. Plaka değişimi için nereye başvuru yapılması gerekir veya başvuru esnasında hangi evraklara sahip olunması gerekir sorularına cevap arıyorsanız, ihtiyacınız olan bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.

Plaka değişimi yapılırken dikkat edilmesi gerekenler

Plaka değiştirmek için atılması gereken tüm adımları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Plaka değişimiyle ilgili olarak atılması gereken ilk adım aracın satış işlemlerinin yapıldığı noterde gerçekleşiyor. Noterde alım ve satım işlemi gerçekleştiği sırada plaka değişimiyle ilgili talepte bulunulması gerekiyor.
  • Notere başvuru yaptıktan ve plaka değişimi için gereken ücreti ödedikten sonra sıra Emniyet Genel Müdürlüğü aşamasına geliyor. Noter sürecinin ardından gerekli evrakları toplayarak bir ay içinde Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Tescil Birimi’ne başvurmalısınız. Bir ayı geçen başvurular zaman aşımına uğradığı için plaka değişim talebiniz olumsuz sonuçlandırılabilir. Başvurulan trafik tescil birimi ile araç sahibinin ikamet ettiği ilin aynı olması gerekiyor.
  • Emniyet tescil birimlerine başvuru yapmadan önce randevu almayı unutmamalısınız, özellikle de büyükşehirlerde…
  • Plaka değişimi yapılmadan önce arabanın zorunlu trafik sigortası, vize ve muayene işlemlerinde herhangi bir problemin olmaması gerekiyor.
  • Emniyet başvurusunun ardından talebiniz olumlu karşılanırsa tarafınıza bir onay kağıdı geliyor. Onayı aldıktan sonra şoförler odasına giderek plakanızı çıkarabilirsiniz. Plakanın basım işleminin ardından tekrar aynı emniyet müdürlüğünün trafik tescil birimine başvurmanız gerekiyor.

Plaka değişimi yapılırken gerekli olan evraklar hangileridir?

Plaka değişikliği yapmak isteyen sürücülerin aşağıdaki evrakları eksiksiz bir şekilde tamamlaması gerekiyor:

  • Nüfus Cüzdanı
  • Zorunlu Sigorta Poliçesi
  • Arabanın Eski Trafik Belgeleri ve Eski Plakası
  • Noter Satışı veya Geçici Tescil Belgesinin Aslı ve Fotokopisi
  • Şoförler Odası’ndan Alınan Nakil Dosyası

Plaka değişimi yaptırırken gerekli evrakları toplamak her zaman yeterli olmayabiliyor. Bunun için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Plaka değiştirebilmek için öncelikle arabanın motorlu taşıtlar vergisi borcu olmaması gerekiyor. Arabanıza ait motorlu taşıtlar vergisi borcunun olup olmadığını Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesinden öğrenebilirsiniz. Aracın muayenelerinin eksiksiz bir şekilde yapılmış olması ve başvuru yapan kişinin aracın yasal sahibi olması gerekiyor. Araç muayenesinin durumunu sorgulamak için ise yetkili araç muayene şirketi TÜVTÜRK’ün internet sitesinden sorgulayabilirsiniz.

Son olarak plaka değişimi yapılacak aracın ikinci el bir araç olması gerekiyor. Sıfır araba aldığınızda plaka ile ilgili bir talep vermediğinizde size sıradan bir plaka veriliyor. Eğer plakanızı sonradan değiştirmek istiyorsanız ikametgahınızı farklı bir şehre aldırmış olmanız, plakanızı çaldırmış olmanız veya mahkeme kararıyla belirlenmiş bir güvenlik probleminizin olması gerekiyor.  

Özel plaka nasıl alınır?

Satın aldığınız arabayı daha da kişiselleştirmek istiyorsanız plakasını istediğiniz harflerde yaptırmanız mümkün. Tabii bunun için almak istediğiniz plakanın daha önceden biri tarafından alınmamış olması gerekiyor. Özel plaka alma işlemi de tıpkı plaka değişimindeki gibi araç alım satım işlemleri sırasında noterde yapılıyor. Noterde normal plaka değişimi talebi verdiğinizde aracınıza sıradaki plaka veriliyor. Ancak özel olarak plaka almak istediğinizi belirttiğinizde uygunluğunu kontrol ettirerek plakanızı seçebilirsiniz. Özel plakaların normal plakalardan çok daha maliyetli olduğunu belirtmekte fayda var. Futbol kulüpleri veya siyasi partilerin kısaltmaları kısıtlı sayılarda olduğu için on binlere varan fiyatlar ödemeniz gerekebilir.

Plaka değiştirmek zorunlu mudur?

Plaka değiştirmenin yasalarca belirlenmiş bir zorunluluğu bulunmuyor. Farklı bir şehre ait arabanın plakasını kendi şehrinizde kullanabilirsiniz. Kanunen bir zorunluluğu olmadığı için çoğu sürücü arabalarını satın aldıktan sonra plaka değiştirme gereği duymuyor. Ancak arabanın çalınması veya resmi işlemler durumunda plakanın ikamet edilen adrese uygun bir şekilde değiştirilmiş olması büyük önem arz ediyor.

YORUM YAZ