Sis Farı Nedir? Sis Farları Ne Zaman Kullanılmalıdır?

2.045 Gösterim

Söz konusu güvenlik olunca dikkat edilmesi gereken araç donanımlarının başında aydınlatmalar geliyor. Nitekim üreticiler de bu şekilde düşünüyor olacak ki otomobillerdeki aydınlatma sistemleri eskisinden çok daha gelişmiş bir durumda. Halojen farlardan xenon ve LED farlara dönüşen otomobil aydınlatmaları içinde sis farlarına ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Çünkü çoğu sürücü sis farlarının nasıl ve ne zaman kullanılması gerektiği konularında bilgi sahibi değil. Araba farlarındaki çeşitliliğin artması sis farlarını neredeyse gereksiz hale getirmiş gibi olsa da sis farları bazı durumlarda hayat kurtarıcı olabiliyor.

Sis farı hangi yol şartlarında kullanılır?

Sis farı ne işe yarar diye düşünüyorsanız, adından da anlaşılacağı üzere sisli ve yağmurlu havalarda şeritlerin ve trafik işaretlerinin daha iyi görülmesini sağlıyor. Sis farı ile ilgili detaylı bilgilere geçmeden önce kullanılmasına neden olan sis olayının iyi bir şekilde anlaşılması gerekiyor. Genellikle büyük su kütlelerine yakın yerlerde oluşan sis durumu, yerle temas eden hava içindeki su buharının yoğunlaşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkıyor. Küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelen sis bulutları, sürücülerin yol görüşünü engelleyerek kazalara davetiye çıkarıyor.

Söz konusu sis farlarının kullanımı olunca bazı sürücüler en hafif bir sis belirtisinin bile sis farlarını açmak için yeterli bir neden olduğunu düşünüyor. Ancak bu bilgi kesinlikle yeterli değil. Sis farları, yol görüşünün ciddi şekilde kısıtlandığı yoğun sisli, karlı ve şiddetli yağmurlu hava şartlarında kullanılmak üzere tasarlanıyor. Temelde yolun daha iyi görünmesini sağlamaktan ziyade sizin diğer sürücüler tarafından fark edilmenizi sağlıyor.

Görüş mesafesinin 100 metrenin altına düştüğü durumlarda kullanılması gereken sis farları ile ilgili dikkat edilmesi gereken birkaç husus daha var: Otomobillerin neredeyse tümünde sis farları fabrika çıkışı olarak sarı renkte geliyor. Sarı renk daha uzun dalga boyuna sahip olduğu için sis bulutlarını kırabilen bir özelliğe sahip. Eğer sis farlarına led veya xenon ampuller taktırmayı düşünüyorsanız sürüş güvenliğini ciddi şekilde tehlikeye atacağınızı bilmeniz gerekiyor. Sis farlarında xenon ampul kullanımının muayenelerde ağır kusur olarak kabul edildiğini de belirtmekte fayda var.

Sis farı gerekmediği durumlarda neden açılmamalıdır?

Karayolları Trafik Kanunu’na göre sisli, karlı ve şiddetli yağmurlu hava koşullarının dışında sis farı kullanan sürücülere para cezası uygulanıyor. Bunun en büyük sebebi ise açık havalarda kullanılan sis farlarının karşıdan gelen sürücülerin görüşü üzerinde olumsuz etkiye sahip olması. Sis farından yayılan ışıklar yoğun, düzgün ve kısa mesafeyi aydınlatacak şekilde tasarlandığı için açık havalarda kullanmanın işe yaramadığını da söylemek gerek.

Günümüzde far teknolojileri oldukça geliştiği için ön sis farları eskisi gibi zorunlu bir donanım değil. Ancak her arabada fabrika çıkışı olarak gelen arka sis farlarının kullanılması zorunlu. Arka sis farı kullanımı ile ilgili dikkatli davranmak gerekiyor. Çünkü açık havalarda açılan arka sis farı fren lambasını kamufle ederek arkadan gelen arabaların görmesini engelliyor. Ön sis farlarında olduğu gibi arka sis farlarında da gereksiz kullanımlardan kaçınmak gerekiyor.

Sis farı nasıl açılır?

Sis farıyla ilgili tüm detaylara hakim olduktan sonra sıra sis farının nasıl kullanılacağına geliyor. Onlarca düğme arasından sis farını bulmak kimi zaman kafa karıştırıcı olsa da oldukça basit bir işlem. Sis farı düğmesinin yeri araçtan araca değişebiliyor. Ancak genellikle direksiyonun solundaki kol üzerinde yer alıyor. Sis farı düğmesi bazı araçlarda buton şeklinde de bulunabiliyor. Farı açmak için kol üzerinde üç eğik çizgi ve onu kesen bir dik çizginin bulunduğu bölümü çevirmeniz gerekiyor. İlk çevirdiğinizde ön sis farı, ikinci çevirdiğinizde ise arka sis farı açılıyor. Arka sis farı ön sis farı açılmadan açılmıyor. Hangi sis farının açık olduğunu gösterge panelinden görebilirsiniz. Son olarak sis farları yalnızca park veya kısa farların açık olduğu durumlarda açılabiliyor. Kısa fardan uzun fara geçtiğinizde sis farlarının kapanacağını bilmenizde fayda var.

YORUM YAZ