Emniyet Şeridi Cezası

3.525 Gösterim

Trafikte geçiş üstünlüğü olan araçların gerekli hallerde kullanması için bazı yollarda ayrı bir şerit bulunur. Emniyet şeridi olarak bilinen bu yol normal trafik akışına dahil değildir. Ama bazen sürücüler emniyet şeridini yol gibi kullanabilir. Bu durumda da cezai yaptırımlar uygulanır. Emniyet şeridi ihlali için uygulanan bu cezanın amacı sürücülerin bu şeritte rahat bir şekilde gidilebildiği algısından uzaklaşmasını sağlamaktır. Peki, bu ceza ne kadar? Ödemek zorunlu mu, yoksa itiraz edilebiliyor mu? Acil durumda normal araç sürücüleri bu şeridi kullanabiliyor mu? Bunlar emniyet şeridi hakkında en çok merak edilen noktalar. Gelin şimdi cevaplara beraber bakalım.

Emniyet Şeridi Nedir?

Emniyet şeridi, yaşanabilecek herhangi bir acil durumda kullanılmak üzere ayrılan şeride verilen isimdir. Karayolunun en sağında olan bu şeridin amacı trafik kazalarına ya da acil durumda herhangi bir bölgeye ulaşmak için her zaman açık bir yol kalmasını sağlamaktır. Yolun en sağında kalan beyaz düz çizgi ile ayrılan bu bölüm normal trafik akışına dahil edilmez.

Emniyet Şeridi Cezası Nedir?

Emniyet şeridi cezası, normal trafik akışına dahil olmayan bu şeridi herhangi geçerli bir sebep yokken kullanan kişilere kesilir. Emniyet şeridi trafik üstünlüğü olan ambulans, itfaiye, polis ve zabıta araçları ya da özel durumda seyahat eden hizmet araçları içindir. Bu araçlar da yalnızca acil durumlarda bu yolu kullanabilir. Onun dışında sürücüler normal seyir için emniyet şeridini kullanamaz. Kullandıkları durumda da ceza kesilir.

Emniyet Şeridi Cezası Kaç Paradır?

Emniyet şeridi cezası diğer trafik cezalarına göre biraz daha yüksektir. Çünkü özellikle İstanbul gibi trafiğin yoğun olduğu şehirlerde sıkışık zamanlarda birçok sürücü bu yolu bir kaçış olarak görür ve amacı dışında kullanır. Bu durumları en aza indirmek için caydırıcı olması açısından ceza da yüksek tutulmuştur. 

2021 yılı itibariyle emniyet şeridi ihlali durumunda kesilen ceza 1339 TL’dir. 15 günlük süre içerisinde ödeme yapılırsa erken ödeme indirimden yararlanılabilir. %25 indirimle ceza 1005 TL’ye düşer. Emniyet şeridi ihlali durumunda ceza puanı uygulanmaz. Yalnızca para cezası kesilir. Kesilen cezanın ödemesi e-Devlet üzerinden ya da Gelir İdaresinin internet sitesinden yapılabilir. Ayrıca PTT ve anlaşmalı bankaların şubelerinden de nakit olarak ödenebilir. Daha detaylı bilgi için trafik cezası ödeme hakkındaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

Emniyet Şeridi Cezası Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Emniyet Şeridi İhlali Hangi Durumlarda Sorun Olmaz?

Emniyet şeridi öncelikle trafikte geçiş üstünlüğü olan araçlar içindir. Onun dışında sivil araçların emniyet şeridini kullanması yasaktır. Fakat bir istisna söz konusu. O da arıza durumunda devreye giriyor. Şöyle ki, aracınız arızalanırsa trafiğin akışını aksatmamak adına emniyet şeridini kullanabilirsiniz. Karayolları Trafik Yönetmeliğince belirtilen bu durumda birkaç kurala uymanız gerekiyor. Bu durumda aracın arızalı bir şekilde bırakıldığı noktadan 50 – 60 metre öncesine reflektörlü işaretler yerleştirmelisiniz. Böylece emniyet şeridini kullanması gereken bir araç olursa önceden sizi fark edebilir.

Emniyet Şeridi Cezası İtiraz Hakkı Nasıl Kullanılır?

Emniyet şeridi cezasının haksız yere kesildiğini düşünüyorsanız ya da emniyet şeridine geçmediğiniz halde ceza yazıldıysa itiraz edebilirsiniz. Bunun için bir itiraz dilekçesi yazarak durumu bildirmeniz gerekiyor. Ondan sonra kimliğiniz, araç ruhsatınız ve ceza ruhsatı ile sulh Ceza Hakimliğine giderek itiraz işlemini başlatabilirsiniz. Bu noktada sunacağınız dilekçe içerisinde ihlal yapmadığınızı kanıtlayan bir belgenin olması işinizi kolaylaştıracaktır. Fakat emniyet şeridini arıza hali dışında kullandıysanız itirazın kabul edilme olasılığı yoktur. Bu noktayı göz önünde bulundurmayı unutmamalısınız.

YORUM YAZ