Trafik Cezası Nereye Ödenir?

819 Gösterim

Trafik cezası ödemeleri için belirlenmiş birçok farklı kanal mevcuttur. Plakaya veya adınıza yazılmış cezaları banka şubeleri, vergi daireleri ve PTT şubeleri üzerinden nakit şekilde kolaylıkla ödeyebilirsiniz. Kredi kartı ile trafik cezası ödeme işlemi yapmak istiyorsanız Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yetkilendirdiği online kanalları da kullanabilirsiniz.

Bankaların internet ve cep şubeleri, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesi ve e-Devlet üzerinden online ödeme yapmak mümkün. Ödeme işlemlerini ceza yazıldıktan sonraki 15 gün içinde yapmanız durumunda %25’lik indirimden faydalanabilirsiniz. Aksi takdirde, 30 günü geçmiş ceza borçlarında her ay için %5 faiz uygulaması olduğunu bilmeniz gerekiyor.

İnternetten Trafik Cezası Ödenir Mi?

İnternetten trafik cezası ödemek için resmi kurumları ve onlar tarafından yetkilendirilmiş farklı kanalları kullanabilirsiniz. Şubeye gitmeden birkaç dokunuşla ödeme yapmak için internet ve mobil bankacılığı, e-Devlet sistemini veya Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Trafik Cezası İtirazı Nasıl Olur?

Son zamanlarda trafik denetimlerinin sıklaştırılması hatalı cezai işlemleri de beraberinde getiriyor. Siz de belirli şartları sağladığınız sürece hak etmediğinizi düşündüğünüz trafik cezalarına itiraz edebilirsiniz. Peki trafik cezası itiraz prosedürü nasıl gerçekleşiyor?

  • İtiraz süreci gerekli belgelerin toplanmasıyla başlıyor. Bu belgeler; tarafınıza ait nüfuz cüzdanı, ehliyet ve ruhsat belgelerinin fotokopileri ile birlikte idari para cezası karar tutanak ve tebligatlarına ait fotokopilerden oluşuyor.
  • Hatalı olduğunu düşündüğünüz ceza için bir itiraz dilekçesi hazırlamalısınız.
  • Toplanan belgeler ve itiraz dilekçenizle birlikte cezai işlemin uygulandığı yerdeki Sulh Ceza Mahkemesi’ne sunabilirsiniz.
  • İtiraz başvurusunu cezanın tebliğ edildiği tarihten sonraki ilk 15 gün içinde gerçekleştirmelisiniz.

Trafik Cezası İtirazı Nereye Yapılır?

Trafik cezası itirazları gerekli belgeler toplandıktan ve itiraz dilekçesi yazıldıktan sonra işlemin yapıldığı yerin bağlı olduğu Sulh Ceza Mahkemesi’ne yapılıyor.

Trafik Cezası e-Devlete Ne Zaman Düşer?

Cezalar yalnızca denetim yapan polis memurlarınca değil EDS (Elektronik Denetleme Sistemi) ve radarlar yoluyla da yazılabiliyor. Hal böyle olunca; trafik ışıklarına uymamak, hız sınırını ihlal etmek ve emniyet kemeri takmamak gibi ihlaller kolaylıkla tespit edilerek idari para cezasına çevriliyor.

Elektronik sistemlerce yazılan cezalar ise plakaya yazılıyor. Kuralların ihlal edildiğini kanıtlayan görüntülerle birlikte idari para cezası tutanakları evinize geliyor. Söz konusu trafik cezası e-Devlet sistemine de giriliyor. Yalnız bir hatırlatma yapmakta fayda var: Trafik cezası sorgulama e-devlet üzerinden cezai işlemden üç gün sonra gerçekleştirilebiliyor.

Trafik Cezası Nasıl Öğrenilir?

Trafik cezalarını sorgulama işlemi Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi ve e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Bu sistemler üzerinden araç plakasına yazılan cezaların sorgulamasını yapmak mümkün.

Ancak trafik cezaları her zaman internet üzerinden bildirilmiyor. Ceza alan kişinin ikamet adresine posta yoluyla da iletilebiliyor. Cezanın bizzat aracı kullanan kişiye tebliğ edildiği bu duruma beyanlı trafik cezası deniyor. Beyanlı trafik cezası ödeme işlemi de diğerlerinde olduğu gibi online kanallar üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

Trafik cezaları devletin çeşitli kurumlarınca kesilebilen idari para cezaları sınıfına giriyor. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kesilen trafik idari para cezaları trafik kuralları ihlal edildiğinde ve yetkisiz araç kullanma gibi kabahatler işlendiğinde uygulanıyor. İdari para cezaları ödenmediği takdirde hapis cezasına çevrilemiyor; ancak hukuki yaptırımlar icra işlemleri yoluyla gerçekleştiriliyor.

Plakadan Trafik Cezası Sorgulaması Olur Mu?

Sürücüler birkaç farklı yolla kolayca plakadan trafik cezası sorgulaması yapabilir. Ödeme işlemlerinin yapıldığı online mecralar üzerinden aracın plaka bilgileri girilerek trafik cezalarına dair bilgilere ulaşılabilir. Bankaların internet ve mobil şubeleri, PTT ve e-Devlet sistemi üzerinden cezaları öğrenmek için trafik cezası sorgula butonlarına basılması yeterli.

Ceza sorgulama işlemleri aynı zamanda SMS yoluyla da yapılabiliyor. Cep telefonunuzun SMS bölümüne bilgileri “TPC PLAKANO TESCILTARIHI TCNO” şeklinde girdikten sonra 1189’a mesaj göndermeniz yeterli.

YORUM YAZ