Kırmızı Işık Cezası Nasıl Sorgulanır?

5.722 Gösterim

Her gün on binlerce otomobilin geçtiği yollarda trafik kurallarına uymak büyük önem taşıyor. Fakat zaman zaman sürücüler bu kuralları ihlal edebiliyor. Kimi zaman riskleri göze alarak kimi zaman da istem dışı gerçekleşen bu fiillerin başını ise kırmızı ışık kural ihlalleri çekiyor. Kırmızı ışık ihlaliyle ilgili 2021 yılı ceza tutarları ne kadar, sorgulama ve ödeme işlemleri nasıl yapılır gibi soruları Toyota sizin için cevaplıyor. 

Kırmızı Işıkta Geçmenin Cezası Ne Kadardır?

Kırmızı ışık cezası 2021 yılı itibariyle 314 TL. Cezanın tebliğ edildiği tarihten sonraki 15 gün içinde yapılan ödemelerde %25 erken ödeme indirimi yapılıyor. Kırmızı ışık ihlali cezası indirimle birlikte 235,50 TL’ye düşüyor. Trafik cezaları her yıl belirli oranda artırıldığı için bu tutarların yalnızca 2021 yılı için geçerli olduğunu belirtmek gerekiyor.

Kırmızı ışık ihlali yapmak yalnızca idari para cezasıyla sınırlı kalmıyor. Bir yıllık süre zarfında 3 kere ışık ihlali yapan sürücülerin ehliyeti 30 gün süreyle elinden alınıyor. Bu şekilde aynı yıl içinde her 3 kırmızı ışık ihlali için 15’er gün eklenerek 45 ve 60 günlük ehliyete el konma cezaları da gerçekleştiriliyor.

Kırmızı ışık cezasıyla ilgili belirtilmesi gereken hususlardan birini de ceza puanları oluşturuyor. Karayolları Trafik Kanunu’na göre suç sayılan fiillerin gerçekleşmesi durumunda sürücülerin hanesine ceza puanı yazılıyor. Bir yıllık zaman dilimi içinde toplamda 100 ceza puanı limitine ulaşan sürücülerin ehliyetlerine 2 aylığına el konularak sürücüler eğitimden geçiriliyor. Bu bilgiler ışığında kırmızı ışık ihlali yapan sürücülerin hanesine 20 ceza puanı yazıldığını hatırlatmak gerekiyor.

Kırmızı Işık Cezası Sorgulama

Kırmızı ışıkta geçtikten sonra tarafınıza ceza yazılıp yazılmadığını kontrol etmek istiyorsanız online kanallar vasıtasıyla sorgulama işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Kırmızı ışık cezası sorgulamak için üç farklı alternatife sahipsiniz:

  • E-Devlet ile sorgulama

E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü’nün “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi)” sorgu hizmetinden son bir yıl içinde adınıza kayıtlı araç plakasına yazılan cezaları sorgulayabilirsiniz.

  • Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) ile sorgulama 

Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı İnteraktif Vergi Dairesi’nin internet sitesine girdikten sonra ana sayfada karşınıza çıkan “MTV ve Trafik Para Cezası Ödeme” butonuna tıklamanız gerekiyor. Araç plaka ve T.C. kimlik numaranızı girdikten sonra kırmızı ışık ve diğer trafik cezalarını sorgulayabilirsiniz. İhlal yaptığınız kesinleşmiş ve para cezası sisteme düşmüşse ödeme işleminizi bu sistem üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

  • PttAVM ile sorgulama

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemlerini PTT kurumuna bağlı PttAVM’nin internet sitesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Siteye girdikten sonra ana sayfanın sol en alt bölümünde yer alan Trafik Cezası Ödeme linkine tıklamanız yeterli. Açılan ekranda plaka ve T.C. kimlik numarası bilgilerini girerek ceza tutarını sorgulayabilir ve varsa ceza ödeme işlemini tamamlayabilirsiniz. 

Kırmızı Işık Cezası Ne Zaman Gelir?

Kırmızı ışık cezaları eski dönemlerde trafik polisleri tarafından tespit edilirken günümüzde gelişmiş kamera sistemleri tarafından kayıt altına alınıyor. Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) adı verilen bu teknoloji sayesinde ışık ihlalleri kolaylıkla tespit edilerek ceza işlemi aracın plakasına uygulanıyor. 

Kırmızı ışıkta geçme cezası ne zaman gelir diye merak ediyorsanız EDS sisteminin elde ettiği fotoğraflı delillerle birlikte yaklaşık 1 ila 10 gün arasında araç sahibinin ikametgah adresine gönderiliyor. Evde bulunmama veya ceza tebligatının kaybolması gibi durumlarda mağduriyet yaşamamak için online kanallar vasıtasıyla sorgulama yapmayı deneyebilirsiniz. Kırmızı ışık cezası sisteme ne zaman düşer sorusuna cevap arıyorsanız yaklaşık 3 iş günü içinde e-Devlet sistemi üzerinden sorgulama yapabileceğinizi belirtmekte yarar var.

YORUM YAZ