Trafik Kuralları

2.522 Gösterim

Günlük hayatın bir parçası olan trafiğin akışı düzenleyen birtakım kurallar olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki, hangilerine uyuyoruz? Ya da bu kurallara ve trafik kurallarının önemi konusuna ne kadar hakimiz? Yaya olarak araçların uyması gereken kuralları, sürücü olarak da yayaların sorumluluklarını ne kadar yakından tanıyoruz? Şimdi gelin hep birlikte hem bu soruların yanıtlarını verelim hem de trafik kurallarının yaşam üzerindeki etkisini konuşalım.

Trafik Kuralları Neden Var?

Kurallar hayatın her alanında var. Özellikle topluluk halinde yaşamanın temellerinden biri olan bu kurallar hayatı daha düzenli ve güvenli bir hale getirmek için koyuluyor. Herkesin sorumluluğunu bilmesi ve ona göre davranması için standartlar oluşturuluyor da diyebiliriz. İşte trafik kuralları da bu standartları sürücüler ve yayalar adına belirliyor. Bu kurallar sayesinde yaya geçidinden rahat bir şekilde karşıya geçebiliyoruz. Diğer bir açıdan bakıldığında kurallar sürücülere de güvenlik sunuyor. Sürücü olarak hem kendimizin hem sevdiklerimizin hem de yayaların hayatlarını riske atmadan araba kullanma şansı tanıyor.

Sürücülerin Uyması Gereken Trafik Kuralları Neler?

Elbette, sürücülerin uyması gereken tüm kuralları burada sıralamak mümkün değil. Sonuçta araç kullanacak kişilere bunları öğreten kurslar, bir nevi okullar var. Ama genel anlamında tam güvenlik için bilinmesi gereken kuralları şöyle sıralayabiliriz:

  • Yaya geçitlerinde yavaşlamak oldukça önemli bir kural. Bu bölge yayaların ışık olmadan karşıya geçmesini sağlar ve tüm sürücülerin bu kurala uyması gerekir.
  • Sağa dönüşlerde yayaya yol verilir. Bu kural genelde göz ardı edilir.
  • Şerit takibi ve doğru şeritte gitmek da çok önemli. Her araç kendi şeridinde kalmalıdır. Yalnızca sollama yapılacağı zaman, kurallar ve çizgiler doğrultusunda, şeritten ayrılabilirsiniz.
  • Asla alkollü araç kullanılmamalıdır.
  • Emniyet kemeri takmak hayat kurtaran bir trafik kuralıdır.
  • Trafik levhalarını takip etmek ve işaretlere uymak oldukça önemli kurallardan. Bu sayede yönlendirmeleri ve kısıtlamaları kaçırmazsınız.
  • Hız limitlerine uymadığınız takdirde trafik cezaları ile karşılaşırsınız. Bu limitler herkesin güvenliği, yolun formu ve durumu göz önüne alınarak oluşturulur. Mutlaka uyulması gerekir.

Yolcuların Uyması Gereken Trafik Kuralları Neler?

Trafikteki kurallar yalnızca sürücüler için değil. Birçok kişi yayaların çok fazla sorumluluğu olmadığını düşünse de bu yaklaşım oldukça yanlış. Yayaların da uyması gereken kurallar var. En önemlileri ise şöyle sıralanabilir:

  • Tüm yayalar karşıdan karşıya geçerken yolu kontrol etmelidir. Önce sola sonra sağa sonra da tekrar sola bakarak geçebilirsiniz. 
  • Her zaman yayalar için yapılan kaldırımlar kullanılmalıdır. Yayaların yoldan yürümesi yasaktır.
  • Yaya kaldırımı olmayan yerlerde ise yolun sol tarafından yürünmesi gerekir. 
  • Trafik polisinin verdiği işaretlere uyulmalıdır. 
  • Karşıdan karşıya geçerken yaya ışıkları takip edilmelidir. Kırmızı yanarken geçilmemelidir. 
  • Yaya yolu yayaların rahat bir şekilde karşıdan karşıya geçmesi içindir. Ama burada hızlı adımlarla, düz bir şekilde yürünmelidir. Eğriler, zikzaklar çizmek ya da yolda sebepsiz yere oyalanmak doğru değil.
  • Toplu taşıma kullanacak olan yayaların inme-binme için aracın tamamen durmasını beklemesi gerekir. 
  • Hareket halinde olmayan araçların önünden ya da arkasından yakın bir şekilde geçilmemelidir. 

Trafik Kurallarına Uymanın Faydaları Nelerdir? Kurallara Uymazsak Ne Olur?

Trafik kuralları trafikte karmaşayı önlemek ve hem yayaların hem de sürücülerin güvenliğini korumak amacıyla var. Bu nedenle mutlaka uyulması gerekir. Aksi halde herkes tamamen kendi isteğine göre hareket eder ve bu da inanılmaz bir karmaşa yaratır. Bunun sonucunda ise ciddi boyutlarda kazalar görülebilir. Hız, takip mesafesi, yol verme, karşıdan karşıya geçerken uyulması gereken kurallar gibi önemli trafik kuralları göz ardı edilirse cadde ve sokaklar tamamen tehlikeli bir hal alır.

YORUM YAZ