Metalik Boya Nedir? Metalik ve Opak Boya Farkı Nedir?

722 Gösterim

Bir otomobilin aklımızı çelen ilk özelliği genellikle dış görünüşü ve ona eşlik eden rengi oluyor. Aslında tek başına renk hiçbir zaman yeterli değil; bizi asıl cezbeden gördüğümüz o rengin yarattığı ışık oyunları. Belki de bu nedenle yıllar içinde bir aracın makyajı olan boyanın da teknolojisi çok gelişti ve aslında ilk olarak dayanıklılığı artırmak amacıyla üretilen metalik boyalar bu süreçte asıl amaçlarından fazlasını yaparak otomobillerin çok daha çekici görünmelerine yardımcı oldu.

Metalik boya nedir?

Metalik cila boyası ilk olarak 1960’lı yıllarda sahneye çıktı. O yıllar akrilik emayelerin kullanımıyla otomobil boyalarının çok daha dayanıklı hale geldiği yıllardı ve metalik boyalar başta olmak üzere birçok farklı çeşit otomobil boyası üretilmeye başlanmıştı. Sağlamlığı kadar göz alıcı görüntüsüyle de öne çıkan metalik boyalar hem otomobil üreticileri hem de tüketicilerinin favorisi oldu.

Metalik boyanın yapısı diğer boyalara göre farklı. Çünkü bu boyalar basit bir teknikle elde edilmiyor. Çok katmanlı bir yapıya sahip ve bu nedenle de hem üretilmesi hem uygulaması daha zahmetli. Maliyeti de bu zahmete paralel olarak daha yüksek.

Boyanın ilk katmanını renk pigmentli cila oluşturuyor. Bu cilanın üst yüzeyi bir hayli hassas. Üstelik metalik bir görüntüyü verecek parlaklığa da sahip değil. Bu yüzden de üzeri parlaklık veren, aynı zamanda da koruyucu özelliğe sahip başka bir cila ile kaplanıyor.

Metalik boyanın özelliklerinden biri de renk tabakasının içinde metal parçacıklar bulundurması. İşte bu parçacıklar sayesinde göz alıcı albeniye kavuşuyor. Daha önce de dediğimiz gibi metalik boyanın üretimi kadar uygulanması da zahmetli. Bu boyalarla yapılan boyama işlemi alüminyum plaklarla yapılıyor. Bu boyamanın sonrasında ise arzu edilen maksimum parlaklığa kavuşmak üzere, tekrar cila işlemi uygulanıyor.

Metalik boya bakımı nasıl yapılır?

Otomobilinizin boyasında yaşanan yıpranmanın boyutu aracınızın maruz kaldığı etkilere göre değişiklik gösterse de UV ışınları, toz kalıntıları, hava kirliliği, asit yağmurları, asfalttan sıçrayan ziftler ve taşlar, kuş pislikleri gibi engel olamayacağınız dış etmenleri de unutmamak gerekiyor.

Aracınızın boyasını uzun süre bozulmadan kullanabilmek için; 

  • Aracınızı sıradan bir sabun yerine cilalı oto şampuanı ile yıkamalı,
  • Yıkama işleminde boyaya zarar verecek fırça gibi ürünler yerine daha yumuşak olan süngerleri tercih etmeli,
  • Pasta cila uygulamasını düzenli olarak yaptırmalı,
  • Yıkama işleminden sonra boya koruma uygulamasını ihmal etmemeli,
  • Aracınızı kapalı bir garajda ya da bir araç örtüsü ile muhafaza etmeli,
  • Yıkama sırasında aşırı tazyikli su kullanmamalı,
  • Yıkama sonrasında ve hatta mümkünse yağmur sonrasında aracınızı kurulamalısınız.

Metalik boyanın uzun ömürlü olmasını sağlamada en çok tercih edilen yöntem ise buharlı yıkama yöntemi. Sürekli olmasa da belirli aralıklarla aracınızı bu yöntem ile temizletebilirsiniz. Buharlı oto yıkama yöntemi aracınızın boyasını temiz, parlak ve canlı göstermede en etkili yöntem olarak biliniyor.

Metalik boyanın opak boyadan farkı nedir?

Bir otomobil alacaksanız, siz de pek çok tüketici gibi “metalik boya mı opak boya mı?” ikilemini yaşayabilirsiniz. İşinizi biraz kolaylaştırmak adına, bu iki boya arasındaki farka bir göz atalım.

Öncelikle metalik boya ile opak boya arasındaki en belirgin ve en göze çarpan fark, görünüşleri elbette. Mat bir görüntü veren opak boya, ışığı yansıtmadığı için genellikle pastel renklerde üretiliyor. Dolayısıyla parlak ve canlı renkler sevmeyenlerin tercihi opak boyadan yana oluyor. Ancak metalik boyaya kıyasla biraz daha hassas olduğu da söylenebilir.

Bununla birlikte göz alıcı yapısı sebebiyle herhangi bir kaza sonrası aracınızda meydana gelebilecek ezilme ya da çizilmelerin metalik boyada kendini çok daha fazla gösterdiği de bir gerçek. Dahası söz konusu metalik boya olduğunda, herhangi bir tamirat sonrası aracınızı orijinal rengine döndürmek biraz daha zor olabilir. Dolayısıyla metalik boya tercih ettiyseniz, araç boya koduna uygun olarak işlem yapılması gereklidir. Böylece oluşabilecek herhangi bir hasar durumunda boyanması gereken bölgenin yama gibi gözükmesi ihtimalinin önüne geçebilirsiniz.