Motor Ehliyeti Nedir? Kimler Motor Ehliyeti Alabilir?

5.988 Gösterim

Karayollarında motorlu taşıt kullanabilmek için sürüş yetkinliğini gösteren ehliyet belgesine sahip olmak gerekiyor. Otomobil, kamyon ve iş makinesi gibi farklı araç türleri için 17 farklı ehliyet sınıfı bulunuyor. Motor ehliyeti hangisidir ve nasıl alınır sorularına cevap arıyorsanız, aradığınız tüm bilgiler bu rehberde. 

Motor Ehliyet Sınıfları Nelerdir?

1 Ocak 2016 tarihinden önce motosiklet ehliyeti denince akıllara A1 ve A2 sürücü belgeleri geliyordu. Ancak günümüzde motosiklet sürücüleri için 5 farklı ehliyet sınıfı bulunuyor. Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre motosiklet kullanmak isteyenlerin M, A1, A2, A veya B1 grubu sürücü belgesine sahip olmaları gerekiyor. Şimdi gelin bu ehliyet sınıflarının ne olduğunu yakından inceleyelim.

M sınıfı sürücü belgesi

M grubu sürücü belgesi motor ehliyetleri arasında en dar kapsamlı sınıfı temsil ediyor. Bu ehliyete sahip sürücüler moped olarak adlandırılan motorlu bisikletleri kullanabiliyor. 

Moped, saatlik hızı 45 km’yi, silindir hacmi ise 50 cc’yi aşmayan iki, üç veya dört tekerlekli motosikletleri temsil ediyor. Buna ek olarak herhangi bir sürücü belgesine sahip olan kişilerin ayrıyeten M sınıfı ehliyet alması gerekmiyor. 

A1 sınıfı sürücü belgesi

A1 ehliyet motor silindir hacmi maksimum 125 cc olan motosikletleri kullanmak için gerekiyor. A1 grubu motor ehliyeti yaş şartı 16 olarak belirlenmiş durumda. 

A2 sınıfı sürücü belgesi

Motor silindir hacmi maksimum 600 cc olan iki tekerlekli motosikletleri kullanabilmek için A2 ehliyet gerekiyor. Bu ehliyete sahip sürücüler güç sınırı 12 KW ve 16 beygiri aşmayan üç tekerlekli motosikletleri de kullanabiliyor. Motor ehliyeti kaç yaşında alınır diye merak ediyorsanız, A2 ehliyete başvurmak isteyen adayların 18 yaşını doldurmuş olması gerekiyor.

A sınıfı sürücü belgesi

M, A1 ve A2 olmak üzere diğer motosiklet ehliyeti sınıflarını kapsıyor. A sınıfı sürücü belgesiyle silindir hacmi 600cc, motor gücü 48 beygir olan tüm motosikletleri kullanmak mümkün. Geniş kapsamı sayesinde diğer motosiklet ehliyetleri arasında en avantajlı sınıfı temsil ediyor. A sınıfı sürücü belgesi almak için 20 yaş şartı bulunuyor. Bununla birlikte 24 yaşın altındaki adayların en az 2 yıllık A2 ehliyeti deneyimine sahip olması gerekiyor. 24 yaşını doldurmuş sürücü adayları için herhangi bir deneyim şartı aranmıyor.

B1 sınıfı sürücü belgesi

B grubu ehliyetler otomobil ve kamyonet sürücüleri için gerekse de bu sınıfta yer alan B1 ehliyeti motosikletleri kapsıyor. 16 yaşını dolduranların başvurabileceği B1 sınıfı sürücü belgesiyle ATV gibi dört tekerlekli motosikletler kullanılabiliyor. Tabii, kullanılan taşıtın maksimum 15 KW motor gücü ve 400 kilogramın ağırlığa sahip olması gerekiyor.

Motosiklet Ehliyeti Nasıl Alınır?

Motosiklet kullanmak için hangi ehliyeti almanız gerektiğini öğrendiyseniz, geriye eğitim ve başvuru süreçleri kalıyor. Motor ehliyeti yaş ve en az ilkokul düzeyinde eğitim şartlarını da taşıyorsanız, aşağıdaki motor ehliyeti alma adımlarını takip edebilirsiniz:

  • Diğer sürücü belgelerinde olduğu gibi ehliyet almanın ilk aşaması sürücü kursuna kaydolmakla başlıyor.
  • Sürücü kursundaki teorik eğitimin ardından MEB tarafından hazırlanan ehliyet sınavına giriliyor.
  • Ehliyet sınavına başvuru yapabilmek için harç ücretini yatırmış olmanız gerekiyor. 2021 yılı itibariyle A-A1-A2 sınıfları için 272 TL ehliyet harcı ödeniyor.
  • Sınavı geçebilmek için 50 sorunun en az 35’ini doğru tamamlayarak 100 üzerinden minimum 70 puan almanız gerekiyor. 
  • Sınav sorularının 12’si ilk yardım, 23’ü trafik ve çevre, 9’u araç tekniği ve 6’sı trafik adabı konularından oluşuyor.
  • Sınavı geçtikten sonra sürücü kursunda pratik eğitim başlıyor ve ardından uygulama sınavı yapılıyor. 
  • Direksiyon sınavının ardından Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden sürücü belgesi randevusu alınarak evrak işleri tamamlanıyor. 

YORUM YAZ