Emme Manifoldu Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Temizlenir?

5.075 Gösterim

İçten yanmalı motorların akciğerleri olarak tanımlanabilecek emme manifoldu çok fazla bilinmeyen bir araç parçası. Oysaki bu parçanın aracın emme sisteminde oldukça önemli bir yeri var. Arızası farklı araç aksamlarında sorunlara yol açabilir. Bu nedenle sürücülerin emme manifoldu hakkında bilgi sahibi olması önem taşır. Parçayı tanımak ve olası arıza durumlarında oluşabilecekleri bilmek yaşanan bir sıkıntının kaynağını bulmak anlamında sürücüye yardımcı olabilir. 

Emme Manifoldu Nedir?

Emme manifoldu, temiz havanın motor içerisine girmesini sağlayan sistem bir sistemdir. Bu parça aynı zamanda araca giren havayı kontrol eden gaz kelebeği ile de bağlantılı olarak çalışır. 

Emme Manifoldu Ne İşe Yarar?

Araçlarda emme işlemi valf ile bağlantılı bu manifold sayesinde gerçekleşir. Boru şeklinde bir yapıya sahiptir. Motora alınan havanın silindirlere doğru şekilde dağıtılması noktasında da görev yapar. Motor içi basınç ve hız gibi değerlere göre atmosferden gelen havayı ayarlayan bir yapıdır. Bu anlamda özellikle içten yanmalı motor sistemlerinde oldukça önemli bir parça olduğu söylenebilir. Yakından tanımak olası sorunları tespit etme aşamasında aracı kullanan kişilere yardımcı olabilir.

Emme Manifoldu Temizliği Nasıl Yapılır?

Emme manifoldu ve bu boru sistemine bağlı olan gaz kelebeği, EGR valfi ve turbo kompresörü gibi parçalar zaman içerisinde kirlenir. Çünkü yanan hava içerisinde bulunan karbon partikülleri zamanla parçalara yapışır ve bu da aracın performansının düşmesine yol açabilir. Parçanın temizliği ile ilgili bilmeniz gerekenler ise şu şekilde:

  • Etkili bir şekilde parçanın temizlenebilmesi için emme manifoldunun yerinden çıkarılması gerekir. Sonrasında parça üzerinde biriken kurumun yoğunluğuna göre nemli bir bezle ya da özel aparatlarla emme manifoldu düzgünce temizlenmelidir.
  • Eğer emme manifoldu çok kirli değilse ve diğer motor parçaları arasında kalmadıysa parça sökülmeden özel spreylerle de temizleme yapılabilir. Bu parçanın yeri aracın modeline göre değişebildiği için sökmeden yapılacak temizlik her araca uygun olmayabilir.

Parçayı sökerek temizlemek tek başına yapılması biraz zorlayıcı olabilir. Bu nedenle bir servise başvurmak isteyebilirsiniz.

Emme Manifoldu İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Emme Manifoldu Motorun Neresinde Bulunur?

Araçların modeline göre emme manifoldunun yeri değişebilir. 4’lü bir boru sistemi olduğu için sıralı bir parça olarak dikkat çeken emme manifoldu hava filtresine yakın bir bölgede yer alır. Genellikle motorun yan kısmında bulunur ve bir taraftan özel bir conta ile motora civatalanmıştır. Yeni nesil araçlarda emme manifoldu özel bir plastikten yapılır. Eski tip araçlarda ise emme manifoldu alüminyumdur. 

Emme Manifoldu Arızası Nasıl Anlaşılır?

Aşınan ve düzenli bir şekilde temizlenmeyen emme manifoldunda zaman içerisinde delikler ya da çatlaklar oluşabilir. Bu da kaçak problemini beraberinde getirir. Emme manifoldunda kaçak olması durumunda araç gereğinden az havayı emer. Bu da hem çekişin düşmesine hem de yakıt tüketiminin artmasına sebep olur. Bu nedenle bu parçada oluşan sorunları tespit etmek önemlidir.
Gaza bastığınızda aracınızın performansının düştüğünü gözlemliyorsanız, diğer bir deyişle gaza basıyorum ama aracımın gücü düşük diye düşünüyorsanız emme manifoldunda bir arıza olabilir.
Emme manifoldunda sorun olup olmadığını anlamak için aracın rölantideki sesini dinleyebilirsiniz. Eğer bu süreçte hava kaçıran bir balon gibi ince bir ötme sesi geliyorsa ve motoru kapattığınız anda araç stop etmiyor biraz gecikme yaşanıyorsa emme manifoldunda arıza olma ihtimali yüksektir. 

Herhangi bir sebepten dolayı aracınızı değiştirmeyi düşünüyorsanız yeni nesil sistemleri en iyi şekilde sizlere sunan Toyota modellerini inceleyebilirsiniz.

YORUM YAZ