Otomatik Şanzıman Yağı Nedir? Ne Zaman Değiştirilmelidir?

731 Gösterim

Bir otomobili çekici kılan özelliklerden biri de istenilen süratte sorunsuz bir şekilde kullanılabilmesi…  Bu sayede gerek uzun gerekse kısa yolculukları bir eziyete dönüştürmeden bir yerden bir yere keyifle seyahat edebilirsiniz. Bu noktada iyi çalışan bir motor oldukça önemli. Bunun içinse otomatik şanzımanın iyi işlemesi şart. Çünkü şanzıman, içinde bulunan ve birbiriyle iç içe olan dişler sayesinde otomobilin istenilen hızda gitmesini, araç durur haldeyken motorun çalışmaya devam etmesini, araç hızlanmaya başladığında ya da yavaşladığında tekerlekler ile motor arasında bulunan dişli oranının istenilen dengede kalmasını sağlayan bir mekanizma. Tam da bu yüzden performansı oldukça önemli. Şanzımanın iyi çalışır olması için otomatik şanzıman yağının oynadığı kritik rolü de atlamamak gerek. Şimdi gelin şanzıman yağı değişimi konusunun inceliklerine beraber bakalım.

Şanzıman yağı bakımı neden önemlidir?

Şanzıman yağı nedir derseniz otomatik şanzımanın hayat kaynağı olduğunu söylemek mümkün. Çünkü şanzımanın otomobildeki görevini en doğru şekilde yerine getirebilmesi için sağlıklı bir dişli sistemine sahip olması gerek. Çünkü şanzıman yağı sayesinde dişlilerdeki aşınma azalıyor, şanzıman da verimli bir şekilde çalışmaya başlıyor. Bu sebeple şanzıman yağı kullanımı kesinlikle aksatılmamalı ve belirli periyotlarla yağın değişimi sağlanmalı.

Şanzıman tiplerine göre yağ türleri de değişkenlik gösteriyor. Bu da şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun cevabını değiştiriyor. Ancak burada konumuz otomatik şanzıman. Ortalama olarak her 60 bin ila 100 bin kilometrelik yolculukta otomatik şanzıman yağını değiştirmeniz tavsiye ediliyor. Öte yandan bu durumun değişkenlik gösterdiğini de bir kez daha hatırlatalım. Aracınızın modeli, kullanım şartları gibi farklı değişkenlere bağlı olarak daha kısa zamanda ya da daha uzun zamanda bu değişimi yapmanız gerekebiliyor. En doğrusu uzman birinden kendi otomobiliniz özelinde görüş almak.

Otomatik şanzıman yağının eksik olması durumu, aracınızın kavramasının zayıflaması anlamına geliyor. Bu da gaza bastığınızda aracınızın gitmemeye başlaması ya da vites değişimi sırasında ani sarsıntıların yaşanması demek. Tam tersi otomatik şanzıman yağının fazla olması ise gereksiz bir basınç yarattığından çalışan parçalar üzerinde ekstra bir direnç oluşabiliyor. Bu her iki durum da motor performansını etkileyip aracınıza zarar verebiliyor.

Diğer yandan şanzıman yağının değiştirilmesi de önemli bir mesele. Çünkü zamanla şanzıman içindeki yağ, metal talaşların da etkisiyle kirli bir hal alacağından şanzıman içindeki parçaların da aşınması hızlanabiliyor. Bu da hem araç kullanım konforunu hem de aracınızın düzgün çalışmasını olumsuz etkileyen bir durum. Bu haliyle nasıl ki şanzıman yağı motorunuzun hayat kaynağı ise ona iyi bakmak da bir o kadar önemli.

Şanzıman yağı bakımı nasıl yapılır?

Otomatik şanzıman yağının ve değiştirilmesinin neden önemli olduğunu anlattıktan sonra gelelim şanzıman yağı bakımınızı nasıl yapacağınıza… Şanzıman yağı değiştirilir mi sorusuna yanıtımız değiştirileceği şeklindeydi. Peki yağınızın kontrolünü nasıl yapacaksınız? Şanzımanda bulunan yağ çubuğunu çekerek bu kontrolü yapabilirsiniz. Ancak yeni nesil araçlarda şanzıman yağ seviye çubuğu genelde yok. Böyle durumlarda şanzıman üzerinde bulunan seviye tapasını sökerek aynı kontrolü yapabilirsiniz.

Şanzıman yağı değişim işlemi, mutlaka yetkili bir serviste yapılmalı. Nitekim bu işlem sanıldığından çok daha çaba ve bilgi gerektiriyor. Şanzımana gerekli miktarda yağ konması yetmiyor. Konan yağın verimli bir şekilde çalışabilmesi için kalibrasyon ve test sürüşünden sonra tekrar yağ eklenmesi gerekiyor.

Şanzıman yağı hakkında dikkat edilmesi gerekenler

Bu noktada en önemli şey üretici firmanızın önerdiği yağa sadık kalmak ve otomatik şanzıman yağınızı bir başka yağ ile karıştırarak kullanmamak. Şanzıman yağındaki azalma göz ardı edildiği noktada şanzımanın çalışmasında da birtakım aksiliklerin gözlenmesi kaçınılmaz. Bu sebeple şanzıman yağı kontrolünü düzenli şekilde yapmakta ve miktarını dikkate almakta fayda var. Ayrıca yağ kaçağı olup olmadığını tespit etmek için de düzenli yağ kontrolü yapmalısınız. Aksi takdirde şanzımanda gerçekleşecek aksaklıklar hem motorunuzun ömrünü kısaltabilir hem de dişli ve balataların zarar görmesine neden olabilir. Şanzıman yağınızı değiştirmenin yanı sıra filtre ve mıknatıs temizliğini de yapmak önemli; çünkü bunlar yeterince temiz olmadığında yağınızı yenileseniz bile beklediğiniz performansı alamayabilir, hatta sürpriz arızalarla karşılaşabilirsiniz.

YORUM YAZ