Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

3.834 Gösterim

İkinci el veya sıfır fark etmeksizin yeni bir araç almadan önce göz önünde bulundurulması gereken birçok detay var. Kullanım geçmişinden performansa kadar araç alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkındaki tüm bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.

İkinci El Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bir aracın daha önce kullanılmış olması satın almadan önce cevaplanması gereken birçok soruyu da beraberinde getiriyor.

İşte ikinci el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler:

  1. Kaza geçmişi

Hasar geçmişinin kontrolü ikinci el araç alışverişinde dikkat edilmesi gerekenlerin başında geliyor. Otomobilin daha önce kaza geçirip geçirmediği; geçirdiyse hangi bölgelerden hasar aldığı ve ne tür işlemlere maruz kaldığı büyük öneme sahip. Çünkü değişen veya boyalı parçaya sahip araçlar muadilleriyle kıyaslandığında daha düşük fiyatlardan alıcı buluyor.

Aracı değerinde satın almak ve olası bir mağduriyeti önlemek adına satış işlemlerine geçmeden önce ekspertiz uygulaması ve plaka ile araç hasar kaydı sorgulaması yapılması gerekiyor.

  1. Kullanım geçmişi

İster ticari ister binek araç olsun ikinci el bir araba satın alırken daha önce hangi amaçlarla kullanılmış olduğunu araştırmakta yarar var.

Örneğin panelvan kategorisine ait araçların bazıları geçmişte ticari amaçlarla kullanılmış olabiliyor. Daha önce ticari yük taşımacılığında kullanılmış kamyonet sınıfına dahil olan araçlar yüksek kilometre ve düşük performans sorunlarını da beraberinde getiriyor.

  1. Şasi ve motor numaralarının karşılaştırılması

Taraflar arasındaki güven unsuru ikinci el araç alım satımında titizlikle yaklaşılması gereken bir konu. Bu sebeple çalıntı veya kusurlu araç alışverişinin önüne geçmek adına kapı iç çerçevesinde, kaputun altında veya motor üzerinde yazan şasi numarasının ruhsatta yazan bilgilerle uyuşup uyuşmadığını kontrol etmeniz gerekiyor.

Daha önce tanımadığınız biriyle alışveriş yapmaya hazırlanıyorsanız mağduriyet ve dolandırılma riskini en aza indirmek için bilgilerin doğruluğunu teyit etmenizde yarar var.

  1. Test sürüşü

Satın almayı düşündüğünüz araba dış görünümü itibariyle kusursuz görünebilir; ancak bu durum aracın problemsiz olduğu garantisini vermiyor. Satıcıdan test sürüşü talep ederek mekanik ve elektronik tüm akşamların çalışıyor olduğundan emin olmanız gerekiyor. 10 dakikalık bir test sürüşüyle fren performansı, lastiklerin durumu, motor ve soğutma sistemlerinin kondisyonu hakkında fikir edinebilirsiniz.

Bununla birlikte klima, cam silecekleri, güvenlik sistemleri ve diğer elektronik aksamların sağlıklı bir şekilde çalışıp çalışmadığını gözden geçirmelisiniz.

Sıfır Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sıfır otomobillerin ikinci ellere kıyasla daha problemsiz ve avantajlı bir seçenek olduğu herkesçe kabul edilse de satın almadan önce göz önünde bulundurulması gereken bazı ayrıntılar var.

İşte sıfır araç alırken dikkat edilmesi gerekenler:

  1. Ek donanım özelliklerini değerlendirin.

Sıfır kilometre araç alırken aynı modele ait farklı fiyat teklifleriyle karşılaşabilirsiniz. Güvenlik, sürüş ve konforu doğrudan etkileyen opsiyonel özelliklerin ihtiyaçlarınıza uygun olup olmadığını gözden geçirerek ekstra maliyetlerden kaçınabilirsiniz. Ayrıca teslimat öncesi aracın donanım özelliklerini kontrol ederek seçmiş olduğunuz paketin doğruluğunu teyit etmekte yarar var.

  1. Otomobilin kilometresini kontrol edin.

Sıfır kilometre bir araç alırken kilometresinin gerçekten sıfır olup olmadığını dikkatle kontrol etmelisiniz. Aksi takdirde daha önce test sürüşlerinde kullanılmış bir araç satın alabilirsiniz. Bu gibi problemlerle karşılaşmamak için sıfır kilometre aracınızı yetkili satış bayilerinden almalısınız.

  1. Aracı teslim alırken iç ve dış kontrollerini yapın.

Bir aracın daha önce kullanılmamış olması hatasız olduğu anlamına gelmiyor. Üretim bandında, lojistik aşamasında veya bayi sergilerinde istem dışı hatalar meydana gelebiliyor. Otomobilin kaporta göçüğü, boya çiziği veya iç mekan deformasyonu gibi kusurlara sahip olmadığından emin olmak için teslimat öncesi detaylı bir inceleme yapmalısınız.

  1. Test sürüşüne çıkın.

Test sürüşü ikinci ellerde olduğu gibi sıfır araçlarda da büyük önem taşıyor. Bütçenize uygun ve dış görünümüyle beğeni kriterlerinizi karşılayan bir otomobilin performansını da test etmek isteyebilirsiniz. Böylece aracın sürüş tarzınıza uygunluğunu, konfor seviyesini ve olası fabrikasyon hatalarını keşfetme fırsatı yakalayabilirsiniz.

YORUM YAZ