Rejeneratif Frenleme Nedir?

343 Gösterim

Rejeneratif frenleme sistemi elektrikli ve hibrit otomobiller için geliştirilmiştir. Rejeneratif frenleme sistemi harcanan enerjiyi geri kazanılmasını sağlayan bir sistemdir. Harcanan enerjiyi rejeneratif frenleme sistemi ile otomobilin bataryasına aktarmayı amaçlar. Fakat bu durumda harcanan 1 birimlik enerji rejeneratif frenleme sistemi ile 1 birim olarak geri kazanılamaz. Aktarma sırasında harcanan enerjinin farklı noktalara dağılması görülür.

Günümüzde üretilen elektrikli ve hibrit araçların neredeyse tamamında rejeneratif sistem bulunur. Yalnızca bazı spor otomobillerin bu sistemi kullanmadığı görülür. Spor otomobillerde genellikle tercih edilmeme sebebi yüksek hızlara ulaşmaları sonucunda yavaşlama sistemi ile aracın hızını düşürmesi istenmemesidir. Rejeneratif sistemin ne demek olduğunu ve çalışma prensiplerini detaylı olarak inceleyelim.

Rejeneratif Ne Demek?

Rejeneratif sistem kısa ifadeyle fren enerjisinin geri kazanımı olarak tanımlanır. Arabanın fren esnasında harcadığı enerjiyi bataryaya geri dönüştürülmüş enerji olarak aktarmasına denir. Harcanan enerji tam anlamıyla geri dönüştürülemez. Enerji dağılımı nedeniyle dönüştürülen enerji bir miktar azalır.

Şehir içerisinde seyahat eden kullanıcılar için rejeneratif frenleme sistemi olmazsa olmazlar arasındadır. Şehir içinde kullanılan elektrikli ve hibrit araçlarda çok fazla dur-kalk yapılır. Bu durumlarda kullanılan sistemle enerji geri dönüşümü sağlanması mümkündür. Rejeneratif frenleme sistemi ile geri dönüştürülen enerji, bataryanın menzilini de arttırır.

Rejeneratif Frenleme Nedir?

Elektrikli otomobil kullanıcılarının en çok merak ettiği konulardan biri “Rejeneratif frenleme ne demek ve çalışma sistemi nedir?” sorusudur. Rejeneratif frenleme sistemi, fren esnasında harcanan enerjinin bir miktarının bataryaya aktarılmasıdır.

Rejeneratif frenleme sisteminde gazdan ayağınızı çekmeniz halinde araç kolayca yavaşlamaya başlar ve bu durum gerçekleşirken harcanan enerjinin bir miktarı bataryaya aktarılır. Sistem bu özelliğiyle enerji tasarrufu sağlar. Rejeneratif frenleme nedir, sorusuna cevap bulduktan sonra nasıl çalıştığı da anlatılabilir. 

Rejeneratif Fren Sistemi Nasıl Çalışır?

Elektrikli ve hibrit araçlarda geliştirilmiş olan rejeneratif frenleme sisteminin çalışma prensibi otomobiliniz ile seyahat halindeyken ayağınızı gazdan çekmeniz durumunda veya frene basmanız durumunda gerçekleşmektedir. Rejeneratif frenleme sistemi ile rejeneratif frenleme ünitesi ayağınızın gazdan çekilmesi veya frene basılması halinde kendini kolayca yavaşlatmaya başlaması durumunu da beraberinde getirir.

Rejeneratif frenleme sistemi ile geri dönüştürülen enerji miktarı çok azdır. Bu rakamlar %5 ila %10 arasında değişir. Fosil yakıt ile çalışan benzinli veya dizel araçlarda herhangi bir geri dönüşüm söz konusu değildir. Dizel ve benzinli araçlarda aracın fren yapması esnasında ortaya çıkan ısı dağıtılıp dışarı atılır. Dağılan enerji kaybolduğu için tekrar dönüştürülemez. 

Rejeneratif sistemin yaygın olarak kullanıldığı elektrikli araçlar hakkında detaylı bilgi almak için  Elektrikli araç nedir, nasıl çalışır? isimli blog içeriğimize göz atabilirsiniz. 

Elektrikli Araçlarda Rejeneratif Frenleme Sistemi

Elektrikli ve hibrit araç kullanıcıları rejeneratif ne demek, merak eder. Rejeneratif aracınızın fren kullanımıyla beraber enerji geri dönüşümü anlamına gelir. Elektrikli ve hibrit araçlarda yaygın olarak rejeneratif frenleme sistemine yer verilir.

Elektrikli araçlar doğa dostu sistemleriyle öne çıkar. Geri dönüştürülebilir sistem doğa dostu olma özelliklerini arttırır. Hibrit ve elektrikli araçlarda rejeneratif frenleme sistemi bazı modellerde fren sisteminin ne kadar devreye gireceğine sürücülerin karar verebildiği özellikte geliştirilmiştir.

Rejeneratif frenleme sisteminin otomobile kattığı bazı avantajlar da bulunur. Aracın kendiliğinden yavaşlaması sürücüye kolaylık sağlar. Rejeneratif frenleme sistemi ile geri dönüştürülen enerji %5 ila %10 arasındadır.