Kar Zinciri Nedir? Nasıl Takılır?

329 Gösterim

Kar zinciri, kış şartlarında kullanılan, sürtünme ve çekişi arttırarak karlı ve buzlu yollarda ilerlemeyi sağlayan bir gereçtir. Belirli bazı dağlık bölgelerde bu zincirlerin kullanılması gereklidir. Bu durum tabelalarla belirlenmiştir.

Peki, kar zinciri nedir ve nasıl takılır? Yazımızda bu konuyu mercek altına alarak, sert kış koşullarında sürüş güvenliği nasıl sağlanır bunu inceleyelim.

Kar Zinciri Nedir?

Bu zincirler, otomobillerin tekerleklerine ve harekete geçen akslara sabitlenen, maksimum çekiş amacıyla üretilen gereçlerdir. Bu gereçler, zorlu hava koşullarında güvenli şekilde yol almanızı sağlarlar.

“Kış lastiği kullanılırken bu zincirlerin takılması gerekli mi?” sorusu birçok kullanıcının aklını karıştırır. Gerekli durumlarda aracınızda kış lastiği takılı olsa dahi kar zinciri de kullanılmalıdır.

Bunun yanı sıra “Yaz lastiğine zincir takılır mı?” sorusu da sıklıkla sorulur. Evet, aracınızda lastik çeşidiniz ne olursa olsun bu zincirler kullanılabilir. Yoğun kar yağışı ve buzlanma koşullarında bu gereçlerin kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.

Bu zincirlerin takılması hususunda kesin bir zorunluluk bulunmamaktadır. Bununla birlikte kar yağışının ve buzlanmanın yoğun yaşandığı dönemlerde araçta bu zincirlerden bulundurmak avantaj sağlayacaktır. Trafik polisinin ve yerel yönetimlerin önerdiği durumlarda ve yoğun yağış altında bu zincirler, hem sürüş hem de trafik güvenliği açısından oldukça önemlidir.

Bununla birlikte şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan araçlar, belirli durumlarda bu zincirleri takmak zorundadır. Yine, yerel yönetimler belirli dönemlerde hususi araçlarda da zorunluluk getirebilir.

Eğer kış lastiği ve kar zinciri arasında bir seçim yapmak istiyorsanız, kış lastiği mi kar zincirimi başlıklı blog yazımızı okuyarak, bu iki ürünün tüm artı ve eksilerini öğrenebilirsiniz.

Kar Zinciri Takılmış Araba Tekerleği

Kar Zinciri Nasıl Takılır?

“Araba zinciri nasıl takılır?” sorusu birçok kullanıcıyı zorlamaktadır. Buna karşın bu zincirleri kullanmak çok basit ve pratiktir. Bu zincirleri tekerleğe monte etmek için şu adımlar takip edilmelidir:

  • Lastiklerin çapı doğru olarak ölçülmelidir. Doğru zincirin kullanılması açısından bu bilgi çok önemlidir. Tekerleğe uygun olmayan zincirler ya takılamaz ya da güvenlik ihlali yaratır.
  • Araç düz bir zeminde park edilmelidir. Aracın el freninin çekili olduğundan emin olun. Dilerseniz işleme başlamadan önce eldiven de takılabilir.
  • Zincir açıldıktan sonra halat kısmı arkadan giydirilmelidir. Sabitlemenin ardından zincir kısmı tekerleğin önüne gelecek şekilde geçirilmelidir.
  • Bu işlemlerin ardından, zincir lastiğin dışına doğru çekilerek sabitleme noktalarından sıkılır.
  • Son olarak boşta kalan uçlar birbirlerine bağlanır.

Ayarlama işlemleri yapıldıktan sonra buzlu yollarda güven içerisinde sürüş gerçekleştirilebilir. Bu önlemler trafik güvenliği açısından da son derece önemlidir. Eğer bu ürünleri tek başına takamayacağınızı düşünüyorsanız mutlaka yardım alın.

Bu ürünlerin takılması pratik olsa da, daha önce yapmayanları zorlayabilir. Çelik zincirlerin takılmasının daha kolay olduğu da unutulmamalıdır. Bu ürünlerin nasıl takılması gerektiğini artık biliyoruz, şimdi de hangi tekerleğe takılması gerektiğini inceleyelim.

Kar Zinciri Hangi Tekerleğe Takılır?

“Zincir hangi lastiğe takılır?” sorusu, verimli bir kullanım açısından önemlidir. Bu sorunun aracın teknik özelliklerine göre farklı cevapları vardır.

İdeal olan biçim, yol tutuşunu en üst düzeye çıkarmak için tüm tekerleklere bu ürünlerin takılmasıdır. Buna karşın bazı durumlarda, takılacak zincir sayısı da değişebilir. Eğer elinizde dört ürün yerine iki ürün varsa; arkadan itişli otomobillerde arka tekerleklere, önden çekişli otomobillerde ise ön tekerleklere takılmalıdır. Dört çekişli otomobillerde ise tüm lastiklere zincir takılması gerekir.

Bu ürünlerin tamamı, kış lastiklerine özel olarak üretilir. Her ne kadar yaz lastiğine takılabilir olsa da, bu durumda lastikler zarar görebilir. Yine karlı olmayan zeminlerde ve karlı olsa da hız uygulanan durumlarda lastikler ve araç gövdesi zarar görebilir. Uygun olmayan ürün seçiminin de lastiğe zarar verebileceği unutulmamalıdır.

“Kar zinciri hangi lastiğe takılır?” sorusunu cevapladığımıza göre şimdi ne zaman takılacağı sorusuna geçebiliriz.

Ne Zaman Zincir Takmak Gerekir?

“Kar zinciri ne zaman takılır? sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Daha önce de bahsettiğimiz gibi bu ürünlerin kullanılmasında herhangi bir zorunluluk bulunmamaktadır. Ancak belirli bölgelerde tabelalarla işaretlenmiş yollarda, yerel yönetimlerin zorunlu koştuğu durumlarda ve trafik polislerinin önerisi doğrultusunda kar zinciri takılabilir.

Bu ürünün kullanımı zorunlu olmasa dahi, sürücülerin trafik güvenliği açısından sorumlu oldukları unutulmamalıdır. Yoğun kar yağışı ve buzlanma olan zamanlarda kar zincirlerinin kullanılması gereklidir. Bu ürünlerin kullanım zamanları bölgeden bölgeye değişiklik gösterebilir. Coğrafi koşullar ve iklim koşulları bu konuda ana faktörlerdir.

Kar Paleti Mi, Kar Zinciri Mi?

Kar zincirlerinin geçmişi oldukça uzundur. Bu sebeple birçok kullanıcının aşina olduğu bir üründür. Kar paletleri ise son yıllarda piyasa sürülen ve yavaş yavaş tüm araçlarda yerini almaya başlayan bir üründür. Kullanım kolaylığı ve montaj pratikliği nedeniyle kar paletleri daha çok tercih edilmektedir.

İki farklı seçenek de güvenlik açısından önemli ve kullanışlı olsalar da, ikisi de birbirinden farklı yapılara sahiptir. Özellikle kışı uzun süren bölgelerde kar paleti kullanmak daha konforlu olacaktır. Buna karşın kar zincirinin maliyetlerinin daha düşük olduğu da bilinmelidir.

Kar paletinin önemli avantajlarından biri, karsız bölgede de lastiğe hiçbir şekilde zarar vermemesidir. Bununla birlikte elastik yapısı nedeniyle sessiz bir üründür ve araçta sarsıntı yaratmamaktadır. Ayrıca bu ürünlerin lastiğe takılması da yaklaşık olarak bir, iki dakika almaktadır. Kış günlerinde daha konforlu bir ürün kullanmak için bu paletler tercih edilebilir.

Kaynakça:

https://simpletire.com/learn/tire-maintenance-safety/snow-chains

https://www.wikihow.com/Install-Snow-Chains-on-Tires