Sunroof Nedir, Ne İşe Yarar?

858 Gösterim

Otomobiller kullanıcıların ihtiyaç ve taleplerine yönelik olarak eskisinden daha iyi tasarımlara ve donanımlara sahip olarak üretiliyor. Sürüş sırasında sürücü ve yolcuların konforunu düşünen araç özelliklerinden biri de sunroof. Şimdi gelin araçta sunroof nedir veya sunroof ne demek gibi sorulara hep birlikte cevap arayalım.

Halk arasında araba sanrufu olarak da bilinen bu terimi tavan penceresi olarak çevirmek mümkün. Elektrikle çalışan ve pratik bir kullanıma sahip olan sanruflar, tek bir dokunuşla açılabiliyor. Kademeli olarak açılan bu cam bölmelerde dilerseniz pencereyi tamamen açabilir veya küçük bir aralık bırakabilirsiniz.

Sunroof Ne İşe Yarar?

Açılır tavan arabalarda oldukça eski bir sistem. Bu sistem otomobillere ilk eklendiği zamanlarda yalnızca açılıp kapanma özelliğine sahip mat metaller şeklinde tasarlanıyordu. Günümüzde ise güneş ışığını araç içine alabilen saydam cam yapılar şeklinde üretiliyor.

Elektrikle çalışan bu özellik panoramik cam tavanlar ve açılır cam tavanlarla karıştırılsa da boyut itibariyle farklılık gösteriyor. Daha küçük olan sanruflar bu yönüyle yakıt ekonomisine herhangi bir olumsuz etkide bulunmuyor.

Cam bölmenin yalnızca gölgeliğini açarak güneş ışığını araç içine almak mümkün. Kış aylarında önemli bir avantaj sağlayan bu durum, yaz aylarında ise tavan penceresinin tamamen açılarak araç içine temiz hava alınmasını ve daha ferah bir ambiyans oluşmasını sağlıyor.

Sunroof Bakımı Nasıl Yapılır?

Özellikle yaz mevsimi geldiğinde temiz hava ve güneş ışığının araç içine girmesi yolculukları daha keyifli hale getiriyor. Ancak her otomobil parçasında olduğu gibi sanrufların da sık kullanımların ardından bakıma girmesi ve temizlenmesi gerekiyor.

Özellikle toz yoğunluğu yüksek olan bir bölgede yaşıyorsanız bu cam bölmeyi düzenli bir şekilde temizleyerek kir ve kalıntılardan mutlaka arındırmalısınız. Bu çok önemli bir detay gibi görünmese de kir birikintileri drenaj hortumunu tıkayarak sıvı ve hava sızıntısına neden olabiliyor.

İşte bazı ipuçları:

  • Sunroof’un tepe kısmını silerken cam temizliğinde kullandığınız deterjan karışımlarını kullanabilirsiniz. Ancak ılık koşullar için pek uygun olmadığından amonyak içeren herhangi bir ürünü kullanmaktan kaçınmalısınız.
  • Tepe temizliğinin ardından cam bölmeyi açarak contayı nemli bir bezle silebilirsiniz. Bu sayede birikintileri ortadan kaldırarak oluşabilecek bir sızıntının önüne geçmek mümkün.
  • Sanruf açık durumdayken kızak bölümünde biriken küçük kum ve toz birikintilerinden kurtulmak için fırça kullanmak işinizi kolaylaştırabilir.
  • Eğer sanrufunuz hiç çalışmıyorsa atmış bir sigorta gibi elektriksel arızalar söz konusu olabilir. Böyle bir durumda sorunu kendiniz çözmeye çalışmak yerine bir profesyonele danışmalısınız.

Sunroof’lu Araba Modelleri

Sunroof’lar, tanıtıldığı 1937 yılından beri sürücülerin temiz hava ve güneş ışığı ihtiyacını estetik bir görünümle karşılıyor.  Günümüzde ise çoğu araba sunroof’u standart bir özellik olarak sunuyor. Araçların satış değerini yükselten bu eklenti neredeyse tüm sürücülerin ilgisini çekiyor. Öyle ki sonradan sunroof yapımı oldukça yaygın bir uygulama.

Elektrikli sunroof fiyatları araç değişimi yapmaktan daha ekonomik olduğu için sunroof tutkunu sürücüler bu seçeneğe yöneliyor. Ancak sunroof açtırma işleminin su sızıntılarına ve diğer tavan sorunlarına yol açabileceğini de bilmek gerekiyor.

Siz de yolculuklarınızı daha ferah bir ortamda sürdürmek için sanruflu araba arayışındaysanız Toyota Corolla Hybrid Passion ile elektrikli açılabilir sunroof’un keyfini çıkarabilirsiniz. Sunrooflu araba modelleri arasında öne çıkanlardan bir diğeri de eksiksiz bir SUV olan Yeni Toyota RAV4. Toyota modellerini hemen inceleyin.

YORUM YAZ