VSC Nedir?

353 Gösterim

Otomotiv sektörü araçların güvenli hale gelmesini sağlayacak gelişmelere adım atıyor. Bu gelişmelerden birisi VSC olarak adlandırılan güvenlik sistemi.

Araçlara güvenilir bir sürüş imkânı tanıyan VSC’nin açılımı: Vehicle Stability Control Stability kelimesi Türkçede denge ve kararlılık anlamlarına geliyor. Sistemin en önemli özelliği ise stability kavramında saklı. Sürücülerin hayatını kolaylaştıran bu sistemi daha iyi anlamak için VSC nedir, sorusunu daha detaylı inceleyelim.

VSC Nedir?

VSC ne demek, sorusuna aracın dışarıdan kaynaklanan faktör, sürüş probleminden etkilenmeden hareket etmesini sağlayan sistem denir. Araç dış faktörlerden etkilenmeden durur veya sürüş yapmaya devam eder. Özellik kararlılık gösterdiği için sistemin isminde stability terimi bulunur.

VSC, farklı sistemlerle bir arada çalışır. ABS ve ASR birlikte çalıştığı diğer sistemlerdir. ABS, ani bir anda fren yapıldığında tekerleklerin kilitlenmesinin önüne geçer. ASR ise otomobilin patinaj yapmamasını sağlayan fren sistemidir. VSC kendisinden farklı sistemlerle birleşerek aracın güvenli hareket etmesini sağlar ve 5 temel parçası bulunur. Bu parçalar:

  • Tekerlek Hızı Sensörü: Otomobilin tekerleğinin ne kadar hızlı gittiğini tespit eden, algılayan parçadır.
  • Direksiyon Açı Sensörü: Aracın sorunsuz hareket etmesi için direksiyonla tekerlekler arasındaki bağlantı doğru olmalıdır. Sensör bu bağlantıyı kontrol eder, algılar.
  • ECU (Elektronik Kontrol Ünitesi): ECU, diğer ünitelerden gelen sinyalleri algılayıp birleştirir, bir çeşit bilgisayar görevindedir.
  • Yanal Hız Algılayıcı: VSC sistemine aracın rotadan saptığı oranı gösteren parçadır.
  • Hidrolik Ünite: VSC kontrol ünitesinde yer alan parça, ani fren durumunda tekerleklerin basıncını ayarlar. Aracın motor kısmında yer alır.

Bu parçalar ve diğer sistemler ile birlikte VSC, otomobillerin hatasız hareket etmesini sağlar. 

Araba gösterge paneli

VSC Ne İşe Yarar?

Araçla seyir esnasında sürücüye veya dış faktörlere bağlı olarak çeşitli olumsuz durumlar gelişebilir. Yağışlı bir havada viraja girerken hızlı giden bir araç tehlikeyle karşılaşır. Bu örnek durumda VSC sistemi devreye girer ve aracın yol tutuşunu sağlar. Yaşanabilecek aksilikler sistem tarafından sürekli olarak denetlenir.

Kullanıcı herhangi bir çaba harcamasa bile VSC hayat kurtaran kararlar verir. Karlı ve buzlu yollarda sistem ufak hareketlerde bile olumsuzluk algılayabileceği için tercihen kapatılabilir. 

VSC Arızası Nedir?

“VSC nedir, ne işe yarar?” sorusunun ardından gelen önemli bir konu arızadır. VSC arızası araçlar için önemli bir sorundur çünkü sistem aracın güvenliği için önemlidir. Sistemin herhangi bir parçasında sorun ortaya çıkması arızaya işaret eder. Bu durumda sistem, sorunsuz çalışma özelliğini kaybeder.

VSC Işığı Neden Yanar?

Araçların güvenliğini sağlayan VSC sisteminde sorun meydana geldiğinde bunu anlamanın bir yolu vardır. Otomobillerde VSC göstergesi bulunur. Göstergedeki ışık sürekli olarak yanıyor, kapanmıyorsa bu arıza olabilme ihtimalini gösterir. Farklı ihtimaller de bulunur.

Akü voltajında herhangi bir problem olması durumunda VSC ışığında sürekli yanma görülür. Normal şartlarda ışık, kontak çalıştırdıktan sonra kısa süreli yanar veya motor çalıştıktan sonra söner. Sönmeyen bir ışık görülmesi durumunda aracınızın servise kontrol ettirilmesi önemlidir.