Araç Muayenesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

4.889 Gösterim

Kazaları önlemek ve trafik güvenliğini sağlamak için sürücüler birtakım sorumluluklara sahip. Trafik kurallarına uymak ve periyodik bakımları aksatmamak bunların başında geliyor. Ancak her sürücü bu gereklilikleri yerine getirmediği için kurumların aldığı önlemler de mevcut. Trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz araçların yol ve yolcu güvenliğine uygunluğunun denetlenmesi de bunlardan biri.

Araç muayenesi olarak adlandırılan bu denetimlerin yapılması Trafik Kanunu’na ve AB direktiflerine göre zorunlu. Muayene yaptırmayan sürücüler ise her yıl artış gösteren araç muayene cezasını ödemek zorunda. Aynı zamanda muayenesi yapılan ve kusurlu bulunan araçların da trafiğe çıkması halinde büyük para cezaları uygulanıyor.

Araç tiplerine göre farklı sürelerde tekrarlanan muayene işlemleri, bu konuda Türkiye’deki tek yetkili kurum olan TÜVTÜRK’ün istasyonlarında yapılıyor. TÜVTÜRK araç muayene randevusu alarak 81 ilde bulunan araç muayene istasyonlarından aracınızın teknik yeterliliklere sahip ve çalışır durumda olduğunu onaylatabilirsiniz.

Araç Muayene Randevu Alma İşlemi Nasıl Yapılır?

TÜVTÜRK tarafından yapılan muayene işlemlerinde randevu alma zorunluluğu bulunuyor. Bu sebeple araç muayene süresi yaklaştığında www.tuvturk.com.tr üzerinden veya 0850 222 88 88 numaralı çağrı merkezinden randevu almalısınız. TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında yapılan muayeneler için randevu aşamasında ilk olarak plaka bilgilerinizi, ruhsat seri ve numarası ile ilinizi belirtmeniz gerekiyor. Daha sonra aracınızın ve almak istediğiniz hizmetin türünü girmelisiniz. Randevu tarihini ve saatini belirledikten sonra ise araç muayene iletişim bilgilerinizi girerek herhangi bir aksilik yaşandığında sizinle iletişime geçilmesini sağlayabilirsiniz.

Şehrinizde bulunan herhangi bir istasyonda gerçekleştirebileceğiniz muayene işlemlerini randevu tarihine kadar güncellemeniz mümkün. Araç muayene iptal işlemi ve randevu tarihi değişiklikleri de TÜVTÜRK’ün internet sitesi üzerinden gerçekleştirilebiliyor.

Araç Muayenesi Hangi Periyotlarla Yapılır?

Araç muayene süreleri araç tiplerine göre farklılık gösteriyor. Hususi otomobil ve iki tekerlekli araçların muayeneleri her iki yılda bir yapılırken; otobüs, kamyon ve taksi gibi ticari amaçlarla kullanılan motorlu araçların her yıl muayeneden geçmesi gerekiyor. Yeni alınan sıfır km otomobillerin ise ilk üç yıl boyunca araç muayenesi zorunluluğu bulunmuyor.

Araç muayenenizi ne zaman yaptıracağınızı bilmiyorsanız, sıfır kilometre olarak aldığınız otomobilinizin ilk araç muayene tarihi sorgulaması için ruhsatınıza bakmanız, otomobilinize daha önce muayene yapılmışsa araç muayene istasyonu tarafından verilen araç muayene raporundaki muayene geçerlilik tarihine bakmanız yeterli. Aracınızın bir sonraki muayene tarihi, muayeneye geldiğiniz tarih baz alınarak hesaplanıyor ve araç muayene raporuna işleniyor. Testlerin ardından muayene sonucunu öğrenmek istiyorsanız www.tuvturk.com.tr’deki araç muayene sorgulama modülünü kullanabilirsiniz.

Araç Muayene Öncesinde Yapılması Gerekenler

  • Muayene öncesinde trafik cezası, MTV ve otoyol borçlarını sorgulamalısınız. Nitekim borcu olan araçlar muayene için randevu alamıyor.
  • Randevu aldıktan sonra araç muayene gerekli evrakları yanınızda bulundurmalısınız: Araç ruhsatı, kimlik ve süresi geçmemiş zorunlu trafik sigortası.
  • Muayene yaptıracağınız araç size ait değilse randevu aldığınız takvim ayı içindeki ilk işlem için herhangi bir vekaletnameye gerek duyulmuyor. Ancak ruhsat sahibi dışında yapılacak aynı ay içindeki ikinci bir işlemde noter onaylı vekalet belgesinin bulundurulması zorunlu.
  • Muayene öncesi yerine getirilmesi gereken şartlardan birini de egzoz gazı emisyon ölçümü oluşturuyor. Eksik olması halinde ağır kusur olarak değerlendirilen egzoz gazı emisyon ölçümlerini yine 81 ilde bulunan TÜVTÜRK istasyonlarından randevu almadan yaptırabilirsiniz. Bu işlem için trafik ve tescil belgesinin aslı ile motorlu taşıt egzoz emisyon ruhsatını yanınızda bulundurmalısınız. Toyota Hybrid otomobiller egzoz gazı ölçümünden muaftır.
  • LPG veya CNG’li bir aracın muayenesini yaptırmak istiyorsanız tank ve regülatörlerdeki seri numaraların okunabilir olduğundan emin olmalısınız. Ruhsata kayıtlı olandan farklı bir LPG tankına sahipseniz yakıt sistemi montaj belgesine de sahip olmanız gerekiyor.
  • TÜVTÜRK istasyonlarında araç muayene ücretleri nakit olarak tahsil ediliyor. Araç muayene ücreti; otobüs, kamyon, çekici ve tankerler için 462,56 TL; otomobil, minibüs ve kamyonetler için 342,20 TL; traktör, motosiklet ve motorlu bisikletler için ise 174,64 TL. Bu değerlerin 2020 yılına ait olduğunu ve araç muayene fiyatlarının her yıl değiştiğini belirtmekte fayda var.
  • Muayene işleminin başarıyla tamamlanması için gerekli ekipmanlara sahip olduğunuzdan emin olmalısınız. Aracınızda ilk yardım çantası, üçgen reflektör, yangın söndürme tüpü ve *stepne bulunması gerekiyor (fabrikasyon olarak stepnesi bulunmayan, lastik tamir kiti bulunan otomobiller muaftır).

YORUM YAZ