Oto Ses Sistemi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

5.593 Gösterim

Sağlıklı bir motor, kondisyonlu frenler ve düzgün çalışan bir soğutma sistemi otomobilinden performans bekleyenler için yeterli görünebilir. Ancak konforu bir adım öteye taşımak için daha fazlasına ihtiyaç var. Bu donanımlardan birini de ses sistemleri oluşturuyor.

Pazardaki çeşitlilik ve doğru bilinen yanlışlardan dolayı en iyi araç içi ses sistemini bulmakta zorlanabilirsiniz. Sistem bileşenleri ve işlevleri hakkında bilgi sahibi olmak, seçim aşamasında işinizi kolaylaştırabilir.

Araç Ses Sistemleri Hangi Parçalardan Oluşur?

Ses sistemleri son çeyrek asırda önemli ölçüde değişiklik geçirse de temel bileşenleri hala aynı: Ana ünite, amplifikatörler ve hoparlörler.

Ana Ünite

Ses sisteminin beyni olarak da bilinen ana ünite bölümü, ses ve video dalgalarını diğer bileşenlere dağıtma görevine sahip. Eğer ses sisteminiz kaliteli bir ana üniteye sahip değilse hoparlör ve amplifikatörlerin ne kadar iyi olduğunun bir önemi kalmıyor. Aracınızın ses ve multimedya sisteminden en iyi verimi alabilmek için ana ünitenizi akıllıca seçmekte yarar var.

Amplifikatör

Yükselteç veya amfi olarak bilinen ve ses sistemine ruh kazandıran bu bileşen, dinleme ve görüntüleme kalitesinde büyük farklar yaratıyor. Amplifikatörler ana üniteden hoparlörlere giden sinyali artırmaya yarıyor. Bu da daha yüksek bir ses seviyesi oluşturmaya ve hoparlörlerden en iyi verimin alınmasını sağlıyor.

Amfiler ses sistemlerinde dahili ve harici olarak bulunabiliyor. Ancak dahili amplifikatörler aracın ön panelindeki kısıtlı alana yerleştirilmek zorunda olduğu için iyi bir verim almak güçleşiyor. Bu sebeple koltuk altlarına veya bagaj bölümüne yerleştirilebilen harici amplifikatör modellerini tercih ederek ana üniteden gelen ses sinyallerini ciddi seviyede artırabilirsiniz.

Hoparlör

Hoparlörler için ses sistemlerinin kolu ve bacağı tabirini kullanmak hiç de yanlış olmaz. Amplifikatörler gibi hoparlörler de farklı özelliklere sahip. Hoparlörlerin elektrik enerjisini ses dalgalarına çeviren sürücü bölümleri ve diğer bileşenleri seçim yaparken dikkat edilmesi gerekenlerin başında geliyor. Doğru seçilmiş bir ana üniteye veya amplifikatöre sahip olduğunuz sürece farklı türlerde hoparlörler kullanabilirsiniz.

  • Koaksiyel hoparlör: Bir otomobilde, SUV’da ve hatta kamyonda bile görebileceğiniz koaksiyeller, hoparlör çeşitleri arasında en yaygınını temsil ediyor. Diğer çeşitlere göre daha düşük maliyetli ve daha az yer kapladıkları için oldukça popüler. Aynı ünitede hem yüksek frekanslı tiz sesleri hem de alçak frekanslı bass sesleri üretebilen bileşenler içeriyor. Bu tür hoparlörlerin dezavantajı ise ses kalitesinin diğerlerine göre daha zayıf olması.
  • Komponent hoparlör: Birçok farklı hoparlörün bir araya getirilmesiyle elde edilen komponent hoparlör sistemleri en yüksek kalitede ses üretimi sunuyor. Genellikle bass sesler üreten woofer, tiz sesler üreten tweeter ve orta sınıf hoparlörler içeren kombinasyonlardan oluşuyor. Ancak kurulumda her hoparlör için ayrı sürücüler gerektirdiği için daha büyük bir amplifikatöre ihtiyaç duyabilirsiniz. Komponent hoparlörlerin en büyük dezavantajı ise yüksek maliyeti ve araç içinde kapladığı geniş alan.
  • Subwoofer hoparlör: Yüksek kaliteli ve düşük frekanslı bass sesler üretmeye yarayan subwoofer hoparlörler aynı zamanda yüksek seviyede titreşime neden oluyor.

Araç Ses Sistemi Fiyatları

Müzik dinlemeden araba süremeyenler kulübüne dahilseniz, iyi bir oto ses sistemiyle uzun yolculukları eskisinden daha keyifli hale getirebilirsiniz. Bu noktada yapmanız gereken tek şey zevk ve ihtiyaçlarınıza uygun bir seçim yapmak. Genele hitap eden oto ses sistemi tavsiyelerinin yerine dinlediğiniz müzik tarzına göre seçim yapmayı deneyebilirsiniz. Aksi takdirde en iyi oto ses sistemi markası bile beklentilerinizi karşılamayabilir.

Öte yandan ses sistemi seçerken hemen hemen her sürücünün ilk kriterini fiyatlar oluşturuyor. Oto ses sistemi fiyatları oldukça değişken. Dolayısıyla iyi bir ön araştırma gerektiriyor.

Çoğu oto ses sistemi set olarak satıldığı için dar bir fiyat aralığına sahip olsa da size en uygun olanını bulmak için toplama bir set de oluşturabilirsiniz. Ancak bunun da bazı riskleri var. Kaliteli bir ana ünite ile vasat bir amplifikatör bir araya geldiğinde duymak istediğiniz sesleri duyamayabilirsiniz. Set olarak satılan ve ortalama kaliteye sahip bir ses sisteminin fiyatı 1000-4000 TL arasında değişebiliyor.

Araç Ses Sistemi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Fiyat: Oto ses sistemi fiyatları oldukça geniş bir aralığa sahip. Bu sebeple satın alamayacağınız ürünlerle vakit kaybetmek yerine ilk etapta bir alışveriş bütçesi belirlemek iyi bir adım olabilir.
  • Boyut: Aracınıza yeni bir ses sistemi eklerken minimum ve maksimum alan gereksinimlerini göz önünde bulundurmanızda fayda var.
  • Güç çıkışı: Araç ses sistemleri yüksek seviyede ses üretme konusunda kendi başlarına yeterli olmayabiliyor. Bu yüzden çoğu kullanıcı amplifikatör eklemeyi tercih ediyor. Ancak bu her zaman ihtiyaç duyulan bir seçenek değil.

Hoparlörden çıkan sesi yalnızca ana üniteden üretilen güçle elde etmek istiyorsanız “kanal başına watt” olarak adlandırılan değerleri göz önünde bulundurmalısınız. Ana ünitenin teknik özelliklerinden ulaşabileceğiniz bu değer ne kadar yüksekse ses sisteminiz o kadar güçlü anlamına geliyor.

  • Akıllı cihaz entegrasyonu: Telefonunuzdaki müzik ve videoları ses sistemi vasıtasıyla dinlemek veya görüntülemek istiyorsanız akıllı cihazlarla uyumlu bir ses sistemi seçmelisiniz. Bluetooth entegrasyonu gibi özellikler sayesinde telefon görüşmelerinizi ses sistemi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

YORUM YAZ