Hava Filtresi Nedir? Ne İşe Yarar?

6.674 Gösterim

İçten yanmalı bir motorun çalışabilmesi için üç şey gerekiyor: Ateşleme, yakıt ve hava. Sürücülerin büyük bölümü araçların yalnızca yakıtla çalıştığını düşünse de hava faktörü burada oldukça hayati bir öneme sahip. Çünkü bujiler tarafından ateşlenen yakıtın tutuşması için havaya ihtiyaç duyuluyor. Atmosferdeki kirli havanın motora girişi hem performans düşüklüğüne hem de hasarlara yol açabileceği için bu havanın da filtrelenmesi gerekiyor. İşte hava filtresi tam da bu noktada devreye giriyor.

Araba hava filtresi ne işe yarar?

Motorlar aracın ilerlemesi için gereken enerjiyi üretirken yakıtla birlikte havayı da kullanıyor. Atmosferden alınan ve yakıtın tutuşmasını sağlayan bu havanın motora girmeden önce filtrelenmesi gerektiğini, motordaki bu görevin ise hava filtresi tarafından yerine getirildiğini söylemiştik. Motora zararlı partiküllerin ve yabancı maddelerin girişini engelleyen hava filtreleri görevini yerine getirdiği takdirde yakıt tüketimini ideal seviyede tutmakla kalmıyor motordan maksimum performans elde edilmesini de sağlıyor.

Araba hava filtresi arızası nasıl anlaşılır?

Hava filtresinde bir arıza olup olmadığını anlamak için normal bir sürüş yapmak yeterli. Sürüş sırasında gaz pedalına basıldığında araç normal tepkisini vermiyorsa bu motora alınan hava miktarında veya kalitesinde farklılık olduğu anlamına geliyor. Bu gibi arızalarda aracın hızlanması da daha geç gerçekleşiyor. Ayrıca yakıtın tutuşması için gereken hava miktarı sağlanamadığı takdirde motor daha fazla yakıta ihtiyaç duyarak yakıt tüketiminin artışına neden oluyor.

Marş problemleri, rölantide aşırı titreme ve motor gücünde kayıp görülüyorsa hava filtresinde bir arıza söz konusu olabilir. Hava filtrelerinin değiştirilme sıklığı büyük ölçüde çevresel koşullara, aracın kullanım sıklığına ve sürüş tarzına bağlı olarak değişebiliyor. Hava filtresini ne zaman değiştireceğinizi net bir şekilde öğrenmek istiyorsanız yetkili servislere danışmanız gerekiyor.

Araba hava filtresini değiştirmenin faydaları

Hava filtresini düzenli olarak kontrol ederek gerektiğinde değiştirmeyi ihmal ediyor veya bu parçayı gözden kaçırıyor olabilirsiniz. Ancak aracınızın performansını korumak için bu işlemin düzenli periyotlarla yapılması gerekiyor. Küçük partiküllerin motora girmesini önleyen bu parçadaki arızalar giderilmediği takdirde daha büyük zararlar meydana gelebiliyor. İşte hava filtresini değiştirmenin üç faydası:

  • Artan yakıt verimliliği: Tıkalı bir hava filtresini değiştirmek, aracınızın marka ve modeline bağlı olarak yakıt verimliliğini artırabilir. Kirli veya hasarlı bir hava filtresi, aracınızın motoruna akan hava miktarını sınırlayarak daha fazla çalışmasına neden oluyor ve bu da daha fazla yakıt kullanımını beraberinde getiriyor. Motorlar genellikle her bir litre yakıt için 10 bin litreden fazla oksijene ihtiyaç duyduğundan bu hava girişinin kısıtlanmaması oldukça önem arz ediyor.
  • Daha düşük emisyonlar: Hasarlı ve kirli filtreler motora giden hava akışını azaltarak araçtaki hava-yakıt dengesini değiştiriyor. Bu dengesizlik bujileri kirleterek motorun performans kaybetmesine ve pürüzlü çalışmasına sebep oluyor. Daha da önemlisi, aracınızın egzoz emisyonları üzerinde doğrudan etkiye sahip.
  • Uzun motor ömrü: Bir tuz tanesi kadar küçük bir partikül hasarlı bir hava filtresinden kolaylıkla geçebiliyor. Silindir ve piston gibi hassas parçalara girmesi olası bu partiküller onarılması çok pahalı hasarlara davetiye çıkarabiliyor. Bu nedenle hava filtresini düzenli periyotlarla değiştirmek oldukça önemli.

Araba hava filtresi nasıl temizlenir?

Hava filtresini temizlemek mi yoksa değiştirmek mi daha mantıklı diye düşünüyorsanız bu sorunun cevabı filtrenin durumuna göre değişkenlik gösteriyor. Belirgin ve gözle görülür bir hasar almayan filtreler temizlendikten sonra da iyi bir performans sunabiliyor. Ancak yine de yeni bir filtrenin sağladığı avantajı sunmayacağını bilmeniz gerekiyor.

Genellikle kaputun altında yer alan bu parçanın konumu araçtan araca farklılık gösterdiği için aracınızın kullanıcı kitapçığına bakarak hareket etmekte fayda var. Emme manifoldunu takip ederek de ulaşabileceğiniz hava filtresini yerinden çıkardıktan sonra bir hava kompresörü yardımıyla üzerindeki birikmiş partikülleri temizleyebilir ve motora hava girişini kolaylaştırabilirsiniz.

Araba hava filtresi nasıl değiştirilir?

Hava filtresi değişiminin temizlikten daha kolay olduğu söylenebilir. Değişim için yapmanız gerekenler hava filtresinin yerini öğrenmek ve yeni bir filtre almak. Eski hava filtresini yerinden çıkardıktan sonra aynı şekilde yenisini yerleştirebilirsiniz. Bu noktada filtrenin ters takılması yaygın yapılan hatalar arasında yer alıyor. Bu hatadan kaçınmak için eski filtrenin konumunu referans alabilirsiniz.

 

 

YORUM YAZ