Araba Kullanmayı Öğrenirken Hayatınızı Kolaylaştıracak Tavsiyeler

7.608 Gösterim

Araba kullanmaya yeni başlıyorsanız sürüş sırasında işinize yarayacak bazı temel bilgilere sahip olmalısınız. Araç kullanırken birçok duyunuz aynı anda ve koordine bir şekilde çalıştığı için kontrol ve hakimiyetinizin en üst seviyede olması gerekiyor. Hal böyle olunca araba kullanmayı öğrenmek zor mu sorusu da kaçınılmaz olarak akıllara geliyor. Ancak endişelenecek bir şey yok; direksiyon simidinin arkasına geçip de dikkatli olduktan sonra herkes gibi siz de çok rahat bir şekilde otomobil kullanabilirsiniz.

Araba kullanmaya yeni başlayanlara tavsiyeler

Her yeni öğrenme süreci gibi araba kullanmayı öğrenmek de gayret gerektiren bir süreç. İlk kuralı ise sabırlı olmak. Yani araba kullanmayı öğrenmek ne kadar sürer gibi sorulara cevap aramak yerine güvenli sürüş tüyolarının izini sürerek işe başlamalısınız.

  • Arabanızı tanıyın

İlk aşamada kullanacağınız arabayı etraflı bir şekilde tanımanız gerekiyor. Sürüşe başlamadan önce kabindeki onlarca düğmenin yerini ve fonksiyonlarını iyice öğrenmelisiniz. Ancak başlangıçta öğrenilmesi gereken önemli bir konu daha var: Pedal ve ayak kontrolleri.

Manuel şanzımanlı bir otomobile sahipseniz debriyaj, fren ve gaz üçlüsünü kullanırken ayaklarınızın konumunu ve uyguladığınız basıncı iyi ayarlamalısınız. Sol ayağınız daima debriyajda, sağ ayağınız ise fren ve gaz pedalları arasında gidip gelmeli. Yalnızca fren ve gaz pedallarına sahip otomatik şanzımanlı bir araca sahipseniz yapılan en yaygın hata olan iki ayağı da kullanma alışkanlığını en baştan terk etmelisiniz. Otomatik vitesli araçlarda fren ve gaz pedallarına aynı anda basmamak adına yalnızca sağ ayağın kullanılması gerekiyor.

  • İdeal oturma ergonomisini bulun

Birçok sürücü görmezden gelse de koltuğun konumu ve açısı sürüşte konforu ve güvenliği etkileyen faktörlerin arasında yer alıyor. Araba sürmeye yeni başlayanların çoğu, her arabada ayarlanabilir koltukların varlığından habersiz, dolayısıyla da konforsuz bir şekilde ilk deneyimlerine başlıyor. Bu hataya düşmemek için koltuğun yanında veya altında bulunan pozisyon ayarlama mekanizmalarını kullanarak düğmelere, pedallara, direksiyona ve vites koluna rahatça erişebileceğiniz bir oturma pozisyonu ayarladığınızdan emin olmalısınız.

  • Hızınızı artırmayın

Koşmadan önce yürümeyi öğren felsefesi araba sürmek için de geçerli. Gaz pedalına yüklenmenin heyecanı size cazip gelse de ihtiyacınız olan özgüveni kazanana kadar düşük hızlarda sürmelisiniz. Bu sayede güçlü bir algı ve tepki duyusu oluşturabilirsiniz.

  • Takip mesafesini koruyun

Takip mesafesini korumak güvenli sürüşün en temel şartlarından birini temsil ediyor. Bu alışkanlığı öğrenme sürecinizin en başında edinerek gelecekteki sürüşlerinizi güvenli bir şekilde sürdürebilirsiniz. Trafik kazalarının çoğu takip mesafesi kuralının çiğnenmesinden kaynaklandığı için bu sürüş tavsiyesine özellikle dikkat etmelisiniz. Önünüzdeki araçla aranızdaki mesafenin hızınızın en az yarısı kadar olması gerekiyor. Örneğin 100 km/s hızla ilerliyorsanız öndeki aracın en az 50 metre gerisinde olmalısınız.

  • Gösterge ve kornayı doğru kullanın

Trafikte güvenli bir şekilde sürüş yapmak sizin kadar diğer sürücülerin davranışlarına da bağlı. Diğer sürücülerle iletişim kurmak için ise iki araca sahipsiniz: Sinyaller ve korna. Bu iki iletişim aracını gerektiğinde ve doğru şekilde kullanmalısınız. Aksi takdirde diğer sürücüleri yanıltabilir ve kazalara yol açabilirsiniz. Bu noktada kornayı varlığınız hakkında diğer arabaları uyarmak için kullanmalısınız. Pek çok sürücüler genellikle kornayı öndeki aracın daha hızlı gitmesini sağlamak için kullansa da siz bu yanlış alışkanlıktan uzak durarak gereksiz gürültü kirliliğinin önüne geçebilirsiniz. Aynı şekilde dönüşlerde ve şerit değişimlerinde sinyalleri, park durumlarında ise dörtlü flaşörleri kullanmalısınız.

  • Aynaları ihmal etmeyin

Araba kullanırken yalnızca önünüze bakmanız gerektiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Arkanızdan akan trafiği veya yanınızdan hızla geçecek olan bir aracı görmek dönüş yapacağınız anlarda sizi önemli kazalardan koruyabilir. Bu sebeple yan aynaların ve dikiz aynasının konumlarını maksimum görüş açısı elde edecek şekilde ayarlamalı ve sürüş sırasında sık sık kontrol etmelisiniz. Özellikle yavaşlarken, dönüş yaparken ve şerit değiştirirken gözünüz daima aynalarda olmalı.

 

 

YORUM YAZ