Her sürücü gibi siz de aracınızın zamanla ilk günkü görünümünden uzaklaştığını fark edeceksiniz. Bu durum kimi zaman ufak tefek çiziklerden kimi zaman da güneş lekelerinden kaynaklanabiliyor. Böyle durumlarda aklınıza düzenli yıkama ve pasta cila gibi çözümler gelse de bu çözümler aracınızın yüzeyini korumak için yeterli olmayabiliyor.
Bilindiği gibi araç boyaları üzerindeki vernik tabakası kuş pisliği, taş çiziği ve diğer deformasyonlara karşı etkili bir koruma sağlamıyor. Dolayısıyla daha etkili ve kalıcı bir çözüm gerekiyor. Seramik kaplama araba yüzeylerinde oluşan kusurları önlemenin en etkili yollarından biri. Hidrofobik bir yüzey sağlayan seramik kaplama ile aşınma, çatlama, soyulma gibi problemlerin yanı sıra temizlenmesi daha kolay bir yüzey elde edebilirsiniz. Aracınıza seramik kaplama yaptırarak şık ve parlak bir görünüm kazandıracağınız gibi başka avantajlardan da faydalanabilirsiniz.
Seramik kaplama yaptırmanın avantajları nelerdir?
Arabaların yeniden boyanmasına neden olacak kusurları önlemek için yapılacak en iyi işlemlerin başında seramik kaplama geliyor. Oldukça basit uygulanan ve uzun bir kullanım ömrüne sahip olan seramik kaplamanın çok sayıda avantajları bulunuyor:
- Araba yüzeyleri güneş ışınlarına maruz kalarak oksitlenmeyi tetikliyor. Bu da zamanla boya üzerinde güneş lekeleri oluşmasına neden oluyor. Seramik kaplama araç yüzeylerinde ikinci bir tabaka oluşturarak yüzeyin güneş lekelerinden minimum düzeyde etkilenmesini sağlıyor.
- Otomobiller günlük sürüşlerde bile çeşitli kimyasallara maruz kalabiliyor. Bunlardan en yaygını ve en zararlısını ise asidik elementler oluşturuyor. Seramik kaplama, asitli maddelerin boya üzerindeki katmanla reaksiyona girmesini önleyerek araç üzerinde oluşabilecek asit lekelerinin önüne geçiyor.
- Doğru uygulamayla yapılan bir seramik kaplama araç yüzeyini hidrofobik bir karaktere büründürüyor. Bu da araçla temas eden suyun daha hızlı akması anlamına geliyor. Böylelikle kir ve çamur gibi maddelerin araç üzerine yapışması eskisinden daha zor oluyor. Anlayacağınız seramik kaplama sayesinde aracınızı hem eskisinden daha kolay yıkayabilir hem de tuz ve reçine gibi aşındırıcılardan uzak tutabilirsiniz.
- Seramik madde hem boyanın hem de vernik katmanının yansıtıcı özelliklerini iyileştirerek arabaları eskisinden daha parlak ve cazibeli bir görünüme kavuşturuyor. Üstelik seramik kaplama yapılan araçlar eskisinden daha estetik bir görünüme sahip olarak ikinci el değerlerinde önemli bir artış gösteriyor.
Seramik kaplama nasıl yapılır?
Aracınızı eskisinden daha iyi bir görünüme kavuşturmak isterken tam tersi bir durumla karşılaşabilirsiniz. Böyle bir riskten kaçınmak için seramik kaplama uygulamasının profesyonelce yapıldığından emin olmanız gerekiyor. Seramik kaplama yapılırken nelere dikkat edilir sorusunun cevaplarını edinmek uygulama sırasında işlerin yolunda gidip gitmediğini anlamanıza yardımcı olabilir.
Seramik uygulamasına geçilmeden önce bazı ön hazırlıkların yapılması gerekiyor. Öncelikle aracın iyi bir şekilde yıkanması, sonrasında ise kil hamuruyla yüzeyin temizlenmesi gerekiyor. Kil temizliğiyle araç üzerindeki kuş pisliği, endüstriyel maddeler ve reçine artıklarının giderildikten sonra pasta işlemine geçilerek aracın seramik kaplamaya hazır hale getirilmesi gerekiyor.
Pasta uygulaması yapılmadan seramik kaplama yapılırsa araç üzerindeki ufak çizikler kaplamanın altında kalacağından daha kötü bir görünüme sebep olabilir. Ön hazırlığın son aşamasını ise hare uygulaması oluşturuyor. Hare uygulamasıyla pasta işleminin ardından yüzeyde kalan dalgalı izlerin yok edilmesi amaçlanıyor. Son olarak küçük bölgelere sırayla uygulanmak şartıyla seramik kaplama yapılıyor.
Seramik kaplama yapılırken dikkat edilmesi gereken noktaların başında ortam koşulları geliyor. İşlemin yapıldığı ortamın kuru, tozsuz ve güneşten uzak bir alan olmasına dikkat edilmesi gerekiyor. İşlem tamamlandıktan sonra araç bir süre dinlendirilmeli. Bu şekilde güneş ışığının henüz yeni yapılmış kaplamaya zarar vermesini engelleyebilirsiniz.
Bu arada seramik kaplamadan önce cila işleminin de asla uygulanmaması gerekiyor. Cila maddesi içinde silikon bulundurduğu için seramik kaplamanın yüzeye tutunmasını önleyerek daha kısa ömürlü olmasına neden oluyor.