SRS Nedir? SRS Işığı Neden Yanar?

132 Gösterim

İngilizcedeki Supplemental Restraint System kelimesinin kısaltması SRS, araç güvenliğini kontrol eden bir sistemdir. Türkçe anlamıyla Tamamlayıcı Güvenlik Sistemi nedir, ne işe yarar ve SRS lambası neden yanar, Toyota Türkiye olarak bu sorulara yanıt verdik

SRS Nedir?

Araçta yer alan hava yastığı (airbag) ve otomatik emniyet kemerini kontrol eden sistem, SRS olarak adlandırılır. Araç güvenliğini teminat altına alan güvenlik ekipmanlarının verimli çalışması için SRS’ye ihtiyaç duyulur. Geliştirilen bu sistem, hava yastıkları ve emniyet kemerini içine alarak oluşabilecek çarpışma ve kazalara karşı anında güvenliği sağlar. SRS’nin çalışma mantığında ise sensörler yer alır. 

SRS’nin temelinde bulunan sensörler, anlık devreye girerek hız, fren, yavaşlama ve hızlanma gibi durumlara karşı güvenlik ekipmanlarını harekete geçirir. SRS, sensör izleme özelliği sayesinde çevresel koşulları analiz ederek olası çarpışmaya karşı algılama sensörlerini devreye sokar. Genel olarak SRS nasıl çalışır sorusunun adım adım cevabı şu şekildedir:

  • SRS Sensörlerinin İzlemesi ve Riski Değerlendirmesi
  • Çarpışma Algılama Sensörünün Devreye Girmesi
  • İleri ve Yan Hava Yastıklarının Etkinleştirmesi
  • Emniyet Kemerinin Gerginleşmesi
  • Çarpışmanın Analiz Edilmesi İçin SRS Veri Kaydının Tutulması

Peki bu çalışma mekanizmasına sahip SRS ne işe yarar, temel işlevleri nelerdir?

SRS Ne İşe Yarar?

Türkçe anlamıyla Tamamlayıcı Güvenlik Sisteminin kullanım amacı, sürücü ve yolcuların darbelere karşı güvenliğini sağlamaktır. Bir kaza anında yaralanma  riskini en aza indirmek için SRS’nin algılama sensörleri devreye girer. Bu sensörler, emniyet kemeri ve airbag (hava yastığı) güvenlik ekipmanlarını harekete geçirir. Çarpışma anında emniyet kemeri gerilir, hava yastıkları şişerek olası darbelere karşı sürücüyü ve yolcuları korur. SRS’nin temel işlevi, bu emniyet ekipmanlarını en iyi şekilde çalışması için gerekli uyarıları ve mekanizmaları ortaya çıkarmasıdır. Bu açıdan SRS ne işe yarar sorusunun iki cevabı şöyle sıralanır:

  • Hava yastıkları ve emniyet kemerinin düzgün çalışması,
  • Çarpışmanın şiddetine göre emniyet ekipmanlarının devreye girmesini sağlamak.

SRS’nin temel işlevlerini yerine getirdiğini çoğu sürücü anlayamaz. Kendi kendine pasif güvenlik mekanizmasını çalıştırarak sürücünün ve yolcunun güvenliğini sağlar.

Araç direksiyonunda SRS airbag yazısı

SRS Lambası Neden Yanar?

Srs arızası nedir, nasıl belli olur sorusunun cevabı SRS ışığının yanmasıyla yanıt bulur. Tamamlayıcı Güvenlik Sisteminin ışığı, güvenlik ekipmanları ile ilgili bir sorun olduğu zaman yanar. Bu yanma durumunda SRS arızası da akla gelmelidir. SRS lambası, hava yastığı sisteminde ya da emniyet kemerinin gerilmesinde bir sorun olduğunda yanar. Kısacası SRS lambası araç hareket halindeyken uzun bir süre boyunca yanıyorsa mutlaka SRS arızasından şüphelenmelisiniz. SRS lambasının nasıl söneceği ise ilgili kontrol ve bakımlardan sonra mümkündür. İlgili parçanın onarılması veya değiştirilmesi sonrasında SRS ışığı da söner.  

SRS Arızası Neden Olur?

SRS ışığının araç ilk yanması yanması normaldir ancak birkaç saniye içinde sönmesi gerekmektedir. SRS arızasına sebep olan lamba yanması ise araç seyir hâlindeyken meydana gelmektedir. Bu lambanın yanmasının sebepleri ise  airbag güvenlik sisteminin arızalanmasıdır. Genellikle hava yastıkları sisteminin bağlandığı kablolardan veya sensörlerden kaynaklı olarak SRS lambası uyarı verir. SRS arızasına yol açan etkenleri tespit ederek gerekli kontrol ve bakım işlemlerini yerine getirebilirsiniz. 
Araçlarda SRS nedir, ne işe yarar sorusu eşliğinde bu sistemin çalışma mekanizmasına değindik. Otomobil dünyasına dair tüm gelişmeler ve daha fazlası için Toyota Blog sayfamıza yönelebilirsiniz.