Aracın süspansiyon sistemine eklenen coilover sistemi, amortisörün etrafına sarılmış bir yay içerir. Özellikle yol tutuş performansını ve süspansiyon yükseltmesini etkileyen bu sistem, adrenalin tutkunları için de tercih edilen sistemlerden biridir. Peki detaylarıyla coilover nedir, coilover ne işe yarar ve kullanım avantajları nelerdir?
Coilover Nedir?
Coilover, süspansiyon sisteminin çevresini sararak mevcut süspansiyon sisteminin performansını artıran bir sistem bileşenidir. Araçlardaki orijinal amortisörü destekleyen bu sistem, yükseklik ve sertlik ayarı yapmaya imkân sağlar. Coilover sisteminin temel amacı, araç yüksekliğini düşürmek veya artırmaktır.
Yine süspansiyon sisteminin sertliğini ayarlama özelliğiyle de yol tutuş performansını üst seviyeye çıkarır. Bu işleviyle ayarlanabilir sürüş yüksekliğini dengede tutar ve yol tutuş performansını artırır. Kısacası coilover, daha gelişmiş bir süspansiyon sistemi olarak karşımıza çıkar. Coilover nedir sorusunu cevapladığımıza göre şimdi coilover nasıl çalışır ve ayarlamaları nasıl yapılır konusuna giriş yapalım.
Coilover Nasıl Ayarlanır?
Coilover çalışması yay ve amortisöre bağlıdır. Coilover sisteminin çalışmasını sağlayan yay, amortisörü sararak gerekli ayarın yapılmasını sağlar. Amortisör ile yayı birleştiren Coilover tek bir ünitede çalışır ve manuel şekilde kontrol edilebilir. Böylece istenilen ayarlama pratik şekilde tek bir elden yapılabilir. Coilover ayarlamasının nasıl yapılacağı ise hangi ayarlamanın seçileceğine göre değişir. Coilover kullanarak yükseklik-alçaklık ve sertlik ayarı yapılır.
Eğer coilover yükseklik ayarı kullanılacaksa yayın altında bulunan ayar somununu kullanmak yeterli olacaktır. Coilover sertlik ayarı ise kullanıcının sürüş isteğine ve yol koşuluna göre amortisörün üst kısmındaki ayar vidası ya da düğme aracılığıyla yapılır. Genel olarak süspansiyon ve amortisörün çalışma mantığını anlamak için Amortisör Nedir, Ne İşe Yarar adlı yazıya göz atabilirsiniz.
Coilover Takmak Yasak Mı?
Coilover kullanımına yönelik merak edilenlerden biri de coiloverin trafik işleyişini bozup bozmadığıdır. Bunun merak edilmesinin nedeni ise bazı araç aksesuarlarının trafik işleyişini bozmasından dolayı yasaklanmasıdır. Bununla birlikte Coilover sistemi, Türkiye’de kullanıma yasak değildir. Coilover sistemi, TÜVTÜRK onaylıdır ve araç muayenesinde geçerek trafiğe çıkma izni alır. Şimdi coilover sisteminin başlıca avantajlarına göz atalım.
Coilover Avantajları ve Zararları Nelerdir?
Coilover kullanımı beraberinde bazı avantajlara ve dezavantaja sahiptir. Coilover ayarlarının dezavantajı, yanlış kullanımdan kaynaklıdır. Yanlış ayarlamalar sonrasında sert dönüş ve ani manevralarda dengesiz sürüş meydana gelebilir. Hatta yüksek hızlarda kaza riski de doğabilir. Coilover sisteminin dezavantaj olarak görülebilecek bir diğer özelliği ise fiyatıdır. Diğer süspansiyon sistemlerine göre daha maliyetli olmasıdır. Bu sistemin öne çıkan avantajları ise şu şekildedir:
- Araç Muayenesinden Rahatça Geçme
Coilover muayeneden geçer mi sorusu da sıkça sorulur. Evet; coilover sistemi, TÜVTÜRK onaylı süspansiyon sistemlerinden biridir. Araç muayenesini de rahatça geçen coilover sistemi, doğru montaj ile yapıldığı sürece trafiğe çıkmaya da hazırdır. Kısacası TÜVTÜRK’ün belirlediği yükseklik-alçaklık ayarına dikkat ederek araç muayenesine çıkarabilirsiniz.
- Kişiselleştirilmiş Modifiye İmkânı
Araç coilover ayarları, özelleştirilmiş modifiye imkânı da sunar.Coilover sisteminde, dengeli ve konforlu bir sürüş deneyimi için kişiselleştirilmiş süspansiyon sistemi mevcuttur. Bu avantaj sayesinde, amortisör değişimine gerek kalmadan yol sürüşüne göre sertlik ve yükseklik ayarı kolaylıkla yapılır.
- Yüksek Konforlu Sürüş Deneyimi
Sürüş deneyimi açısından coilover sisteminin avantajı ise dengeli ve yumuşak bir sürüş sunmasıdır. Geniş ayarlamalar sonucunda aracı istediğiniz gibi alçak hâle getirebilir veya yükseltebilirsiniz. Aracın sürüş dinamiklerini güçlendiren bu sistem, özellikle performans ve yarış otomobillerde üst düzey bir kullanım sağlar. Kişisel isteklere göre yapılan ayarlamalar ile virajlarda ve yokuşlarda da dengeli bir sürüş deneyimi sunar.
- Yükseklik ve Sertlik Ayarlarını Kolayca Yapabilmek
Kişiselleştirilmiş coilover ayarları sayesinde dilediğiniz zaman sürüş deneyimini istediğiniz gibi yönetebilirsiniz. Kişisel ihtiyaçlara ve yol durumuna göre yükseklik ve sertlik ayarlarını tek bir üniteden kontrol ederek yapabilirsiniz.
Coilover Her Araca Olur Mu?
Coilover kullanımının her araca uygun olup olmadığı da epey merak edilir. Coilover sistemleri, genellikle modifiye edilmiş ve yüksek performanslı yarış arabalarında tercih edilir. Sürüş performansını artırmak ve yol tutuşunu da dengelemek için coilover sisteminin avantajlarından yararlanabilirsiniz. Bununla beraber yol ve yolcu konforunu artırmak için coilover sistemini doğru şekilde kullanmak önemlidir.
Olası hasar ve kaza riskinin önüne geçmek adına sertlik ve yükseklik ayarlamasında yol koşullarına dikkat etmek gerekir. Özellikle yüksek hız yapılıyorsa kontrollü şekilde ayarlamaları yapmak olası bir kazayı önleyecektir. Yine ayarlar yapıldıktan sonra ilk önce deneme sürüşü yapmak da gerekli olabilir. Coilover sisteminin araç ile uyumlu şekilde çalışıp çalışmadığını anlamak adına ayarları kontrollü şekilde takip edebilir, yola denemeden sonra çıkabilirsiniz. Genel olarak coilover ayarlamalarını kontrol etmeniz durumunda güvenli ve konforlu bir sürüş deneyimini gerçekleştirebilirsiniz.
Toyota Türkiye olarak coilover nedir, nasıl çalışır sorusu eşliğinde Coilover sistemine dair merak edilenleri cevapladık. Otomobil dünyasına dair son gelişmeler ve merak edilenler için Toyota Türkiye Blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.