Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Nasıl Çalışır? Nerede Bulunur?

4.601 Gösterim

Elektrikli arabaların giderek popüler hâle gelmesiyle birlikte şarj istasyonlarına olan talep de artıyor. Bu içeriğimizde yol kenarında, alışveriş merkezlerinde veya iş merkezlerinde bulunan şarj istasyonlarının nasıl kurulduğunu, nasıl çalıştığını ve şarj işleminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini sizinle paylaştık!

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nasıl Kurulur?

Öncelikle elektrikli araç şarj istasyonunun ne olduğundan bahsedelim. Bu istasyonlar, elektrikli araçların elektrik enerjisini karşılamak üzere kurulan şarj duraklarıdır. Elektrikli ve plug-in hibrit araçları şarj eden elektrikli araç şarj istasyonu, yasal süreçlerin tamamlanmasıyla kurulur. 

Elektrikli araç şarj istasyonun kurulumu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından gerçekleştirilir. Şarj Ağı İşletmeciliği Lisansı alan işletmeciler, 6 ay içerisinde en az 50 şarj ünitesini, yine en az 5 ilçede kurma zorunluluğuyla kurulumu yapabilirler. Şimdi de elektrikli araç şarj istasyonlarının çalışma mantığına yakından bakalım. 

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nasıl Çalışır?

Elektrikli aracın çalışması için elektrik motoruna ve büyük bir pil setine ihtiyaç vardır. Pil setinin şarj edilmesi ise elektrikli araç şarj istasyonu ile mümkündür. Elektronik devreler aracılığıyla pil, elektrikli aracı şarj eder. Devreler aracılığıyla aracın pili kabul edebileceği şekilde dönüştürme işlemi yapılır. Dönüştürme işlemi, 

Elektrikli bir arabayı şarj etmek telefon şarj etmek kadar basit görünebilir. Ancak şarj sırasında verimliliği, maliyetleri ve harcanan süreyi etkileyen birçok faktör vardır. 

Şarj istasyonlarında uluslararası standartlara göre düzenlenmiş iki farklı şebeke kullanılır: Alternatif akım (AC) ve doğru akım. (DC)

  • Alternatif Akım (AC)

Standart ev prizlerini de içine alan AC şebekeleri, elektrikli bir aracı şarj etmenin en ucuz yolu olmasına rağmen bu işlem uzun zaman alabilir. AC tipi şarj istasyonlarında şebekeden gelen alternatif akım araç üzerindeki bir dönüştürücü yardımıyla doğrusal akıma çevrilerek bataryaya iletilir. Bu tip istasyonlarda 22 kWh kapasiteye kadar enerji çıkışı elde etmek mümkündür. Ancak AC şebekelerinde şarj hızı istasyonun çıkış gücüne ve araçtaki dönüştürücünün kapasitesine bağlı olarak değişebilir. 

  • Doğru akım (DC)

Yüksek hızlı şarj olarak da bilinen DC istasyonları aracın batarya kapasitesine göre 1-4 saat arasında tam dolum gerçekleştirebilir. Şebekedeki alternatif akım istasyon üzerinde doğru akıma dönüştürüldükten sonra araç bataryasına iletildiği için AC şarj tipine göre daha hızlı dolum yapılır. DC şarj istasyonlarının kapasitesi 24 kWh ile 175 kWh arasında değişebilir. DC’de elektrikli araç şarj istasyonu kurulum maliyeti yüksek olduğu için AC şebekelerine göre daha fazla ücret talep edilir. 

Elektrikli araç şarj süresi, yarım saat ile 10 saat arasında değişir. Halka açık yerlerdeki elektrikli şarj istasyonları, hızlı şarj olanağı ile 30 dakika ile 40 dakika arasında şarjın tam dolmasını sağlar. Elektrikli araç nasıl çalışır sorusunu cevapladığımıza göre şimdi de bu istasyonların şar hizmet maliyetlerine göz atalım. 

Elektrikli Araç Şarj İstasyonları Fiyatları Ne Kadardır?

Elektrikli araçların batarya dolumu zaman alan bir süreç olsa da maliyet bakımından benzinli ve dizel araçlara göre daha iyi bir noktada bulunduğu su götürmez bir gerçektir. Bununla birlikte şarj istasyonlarında firmaya bağlı olarak farklı ücret politikaları uygulanır. 

Örneğin bazı istasyonlarda dakika başı ücretlendirme yöntemi uygulanırken bazılarında işlem başına ücret alınır. Bununla birlikte istasyondan çekilen enerjinin miktarı, aracın özellikleri veya kullanılan soket türü gibi faktörler de ücretlendirmeyi etkileyebilir. 

Türkiye’deki elektrikli araç şarj istasyonlarında AC ve DC soket türlerinde uygulanan ortalama fiyatları şu şekildedir:

  • AC soket:4 kWh’a kadar enerji veren AC-1 soketlerinde kWh başına ortalama 6.29 TL  ücret alınır. 7.4 kWh ve üstünde enerji çıkışı yapan AC-2 soketleri ise ortalama kWh 7 TL ücretle çalışır. 
  • DC soket: 24 kW’a kadar enerji çıkışı yapabilen DC soketlerinin kWh başı ortalama ücreti 5 TL; 50 kW’a kapasiteli olanların ise 10 TL civarında değişir. 

Elektrikli araç şarj istasyonu fiyatlarını derlediğimize göre şimdi de bu istasyonları nerede bulabileceğine göz atalım. 

Elektrikli Şarj İstasyonları Nerede Bulunur?

Elektrikli şarj istasyonları yalnızca halka açık yerlerde bulunmaz. Evde hızlı şarj etmeye yarayan elektrikli araç şarj istasyonları da mevcuttur. Evdeki elektrikli şarj istasyonları, düşük maliyete sahip olmakla birlikte daha kısa süreli şarj olanağı sağlar. 

Halka açık elektrikli araç şarj istasyonları ise kısa sürede verimli şarj imkânı ile tercih edilir. Kullanım başına ücret alan elektrikli şarj istasyonları, Halka açık elektrikli şarj istasyonlarını; AVM’lerde, otomotiv firmalarında, otoyol kenarlarında ve dinlenme-konaklama tesislerinde görebilirsiniz. Eğer tercihiniz evde elektrikli şarj istasyonu ise ev tipi araç şarj istasyonu modellerine göz atabilirsiniz. 

Toyota Türkiye olarak elektrikli araç şarj istasyonu nasıl çalışır, elektrikli araç şarj istasyonu fiyatları ve merak edilenlerden bahsettik. Otomobil dünyasına dair rehber ve bilgilendirici içerikler için Toyota Türkiye Blog sayfamıza göz atabilirsiniz.

YORUM YAZ