Hibrit kelimesini son zamanlarda hayatımızın her alanında duyuyoruz. Kelime olarak “melez” anlamına gelen bu kavram, birbirinden farklı özellikleri bir araya getirerek aynı amaca hizmet eden, fakat daha güçlü, yeni bir kombinasyonun ortaya koyulmasını işaret ediyor. Hibrit deyince akla ilk olarak Toyota geliyor. Düşük emisyon değerleri ve sessiz yapıları ile öne çıkan hibrit araçlar, alışılagelmiş otomobillerden oldukça farklı. Her ne kadar kullanım alanları giderek yaygınlaşmaya başlamış olsa da hibrit otomobiller konusunda sürücülerin aklında birçok soru işareti bulunuyor. Gelin birlikte bu sorulara cevap bulalım ve hibrit otomobilleri yakından tanıyalım.
Hibrit otomobil nedir?
Hibrit araç modelleri hem elektrikli hem de içten yanmalı motora sahip; kendi kendilerini şarj edebilen bir sistemle çalışıyor. Bir başka deyişle bu otomobiller kaputun altında iki adet motor kullanıyor. Zaten elektrikli motor teknolojisi ile içten yanmalı motorları bir araya getirmeleri sebebiyle hibrit otomobiller olarak tanımlanıyor.
Özellikle trafiğin yoğun olduğu zamanlarda içten yanmalı motor yerine elektrik motorunu çalıştıran hibrit otomobiller, yakıt tüketiminde önemli oranda tasarruf sağlıyor. Dahası elektrikli motorun devreye girmesiyle egzoz gazı emisyonunu ortadan kaldırıyor. Bu özellikleriyle çevre dostu olan hibrit araçlar, sessiz ve konforlu sürüş özellikleriyle de kullanıcıların beğenisini topluyor.
Hibrit otomobiller nasıl kullanılır?
Hibrit otomobillerin kullanımı herhangi bir otomatik vitesli aracın kullanımıyla aynı. Bu otomobillerde elektrik motoru ve benzin motoru ayrı ayrı ya da aynı anda çalışabiliyor. Ancak bu geçişler otomatik olarak gerçekleşiyor. Yani araç maksimum verimi sağlamak için hangi motoru ne şekilde kullanacağına otomatik olarak kendisi karar veriyor ve tüm bu işlemleri sürücüsüne fark ettirmeden sessizce gerçekleştiriyor.
Örneğin çok soğuk bir hava ya da elektrikli motor bataryasının tamamen boş olduğu durumlar dışında hibrit araçlar çalıştırıldığı anda içten yanmalı, yani benzinli motor devreye girmiyor. Böylece otomobiliniz, sessizce kalkış yapıyor. Bu durum, yakıt tüketimi açısından da büyük avantaj sağlıyor. Benzer şekilde yoğun trafiğin olduğu durumlarda da hibrit araçlar, otomatik olarak elektrikli motorunu devreye sokuyor ve yakıt tüketimine engel oluyor.
Hibrit araçlar nasıl şarj olur?
Elektrikli arabaların aksine hibrit araçlar şarj edilmek zorunda değil. Çünkü elektrik motorun bataryaları, yine aracın içten yanmalı motoru tarafından üretiliyor. Bu nedenle de tamamen elektrikli olan araçlardan farklı olarak hibrit araçlar, menzil kaygısına yol açmadan rahat bir yolculuk imkanı sunuyor.
Hibrit araç kullanırken nelere dikkat edilmeli?
Hibrit otomobillerin avantajları ve çevreci yanı, en çok şehir içi yoğun trafikteki kullanımlarında kendini gösteriyor. Hibrit araç kullanırken ani hızlanmalardan kaçınarak daha sakin bir sürüş stili benimsemek, benzinli motorun devreye girmesini önleyeceği için daha fazla ekonomi yapmanızı sağlayacaktır. Hibrit otomobilleri kullanırken sert frenlerden kaçınmak yine sizin için avantajlı olacaktır. Yavaşlamanız veya durmanız gereken durumlarda fren pedalına hafifçe ve mümkün olduğunca erken basmak hibrit akünüzü şarj etmenizi sağlıyor.
Hibrit araçların avantajları nelerdir?
- Emisyon oranı normal araçlardan çok daha düşük. Bu nedenle çevreyi daha az kirletiyor.
- Elektrikli motorun desteği sayesinde normal içten yanmalı araçlara göre aynı yakıtla daha fazla yol kat edebilme imkan veriyor.
- Düşük yakıt tüketimine rağmen yüksek performans sergiliyor.
- Şarj edilmeye gerek duymuyor, kendi elektrik enerjisini kendi üretiyor.
- Motor sesi ve gürültüsünü minimum seviyede tutuyor
Hibrit seçeneği bulunan Corolla, Corolla Hatchback ve Yaris‘i ve Hibrit olarak satışta bulunan C-HR, Camry, ve Rav4‘ü hemen inceleyin.