Otomobil Klima Gazı Dolumu ve Bakımı Nasıl Yapılır?

3.849 Gösterim

Bunaltıcı yaz sıcakları geldiğinde arabaların motoru kadar kliması da yoğun bir şekilde çalışır. Bu sistemin sürekli kullanılması zamanla bazı problemlerin oluşmasına da neden olabilir. Bu problemler kimi zaman kötü kokular kimi zaman da yetersiz soğutma şeklinde sürücülerin karşısına çıkarak onları zor durumda bırakıyor. 

Eğer siz de klimanızdan ferah bir soğukluk yerine kötü kokular alıyorsanız bu durum klimanızın bakım zamanının geldiğini gösteriyor. Tabii bundan daha kötü bir durum daha var. Kimi klimalar kötü koku yaymak bir yana dursun, dışarıdan aldığı havayı bile soğutmayacak duruma gelebiliyor. Peki klimalar yeteri kadar soğutmadığında veya kötü kokular yaydığında neler yapmak gerekiyor? Sizinle araba klima gazı dolumu ve temizliği hakkında bilinmesi gerekenlere değindik!

Araç Klima Gazı Dolumu Nasıl Yapılır?

Arabanızdaki klima eskisi kadar soğutmuyorsa yapılması gereken tek şey en kısa sürede klima gazı dolumu yaptırmaktır.  Klima gazı dolum işlemini kendi başınıza da yapmanız mümkün; ancak zahmetli ve tehlikeli bir işlem olduğu için dolum işleminin yetkili servislerde işin ehli ustalarca yapılması daha güvenlidir. Çünkü klima gazı dolumu profesyonel bir şekilde bir makine yardımıyla yapıldığında sizin yapamayacağınız işlemleri de gerçekleştirir. Bunlardan bazıları mevcut klima gazının vakumlanarak haznenin tamamen boşaltılması, yağ basınç testi ve kaçak kontrolü olarak özetlenebilir.

Gaz dolum işlemi kaputun altındaki ve hava filtresinin arkasındaki klima gazı bağlantı noktalarından yapılır. Kaputun altındaki nokta tahliye için diğeri de dolum için de kullanılır. Gaz dolum makinesindeki bağlantı boruları bu noktalara bağlanıyor ve arabanın marka modeli girilerek dolum işlemi başlatılır. Gaz dolumu yaptırırken güvenilir bir servise gittiğinizden emin olmanız gerekir. 

Yaklaşık yarım saat süren vakumlama ve gaz dolumu işleminin ardından aracınızın klimasını kontrol ederek yola devam edebilirsiniz. Dahası arabanızın klima gazını doldurduktan sonra detaylı bir bakım yaparak klima ile ilgili problemlerin tamamını giderebilirsiniz.

Araba Klima Temizliği Nasıl Yapılır?

Arabanızdaki klima sistemiyle ilgili problemler her zaman gaz dolumu gerektirecek kadar teknik olmayabilir. Eğer klimanızdaki tek problem kötü koku salınımı ise klima bakımı yapmanız yeterlidir. Bu işlemi kendi imkanlarınızla da halledebilirsiniz. Aracınızda hem daha sağlıklı bir hava solumak hem de önemli bir yakıt tasarrufu sağlamak istiyorsanız klima bakımınızı mutlaka önemsemeniz gerekir. Otomobil klima temizliğinin yararları nelerdir ve klima temizliği nasıl yapılır diye düşünüyorsanız işte araba kliması temizlemenin iki kolay adımı şu şekildedir:

  • Polen Filtresi Temizliği

Klimayla ilgili bazı şeylerin yolunda gitmediğini anlamak için illaki kötü kokular almanıza gerek yok. Klimanızın polen filtresini sık sık kontrol ederek olası problemlerin ve kötü kokuların önüne geçebilirsiniz. Özellikle yeterli performansın alınmadığı zamanlarda araba klimalarındaki polen filtresinin değiştirilmesi gerekiyor. Polen filtresinin konumu arabadan arabaya değişse de genellikle ön panelin veya torpidonun altında bulunuyor.

Yeni filtreyi takarken hava akış yönünü doğru bir şekilde ayarladığınızdan emin olmalısınız. Polen filtresi değişiminin her 10 bin kilometrede bir mutlaka yapılması gerekiyor. Bu sayede klimanızdan sağlıklı bir şekilde faydalanabilir ve yakıt tüketimini düşürebilirsiniz.

  • Hava Kanalları Temizliği

Bakterilerin neden olduğu küf kokularından kurtulmanın bir diğer yolu da hava kanallarını temizlemektir. Klimanız dışarıdan temiz bir hava alıyor olabilir; ancak araç içine aktarılan bu hava bakterilerle dolu kanallardan geçtiğinde tüm özelliğini yitirir. Hava kanallarını temizlemek için öncelikle piyasada satılan klima temizleme spreylerinden birini edinmeniz gerekir. 

Temizlik işlemine başlamadan önce klimanızı yaklaşık beş dakika boyunca kalorifer moduna alarak en yüksek hızda çalıştırmanız önemlidir. Bu uygulamayla hava kanallarını temizlik uygulamasına hazır hâle getirebilirsiniz. Daha sonra klimayı ve aracı kapatarak spreyleri havalandırma deliklerine sıkmanız gerekir. Daha derinlere inebilmek için uzun sprey başlıklarını kullanabilirsiniz.

Spreyi tüm deliklere sıktıktan sonra klimayı sıcak moda alarak en düşük hızda çalıştırmanız gerekir. Bu şekilde hava kanallarındaki bakterilerin daha hızlı bir şekilde yok edilmesini sağlayabilirsiniz. Ancak bu noktada iç sirkülasyon modunun kapalı olduğuna dikkat etmelisiniz.

Tüm işlemleri tamamladıktan ve aracınızın klimasını yarım saat kapalı tuttuktan sonra kötü kokulardan uzak bir klima performansına hazır olabilirsiniz. Eğer sıcak bir iklimde yaşıyorsanız aracınızın hava kanallarındaki bakterilerin üremesi sandığınızdan daha kolay olabilir. Bu sebeple her 6 ayda bir kanal temizleme işlemini tekrarlayarak bakteri kaynaklı kötü kokuları önleyebilirsiniz.

Toyota Türkiye olarak otomobil klima gaz dolumu nasıl yapılır sorusundan hareketle klima temizliği konusunu detaylandırdık. Otomobil dünyasına dair bilgiler ve güncel gelişmeler için Toyota Blog sayfamızı takip edebilirsiniz. 

YORUM YAZ

EN ÇOK OKUNANLAR