Otomobillerde Boya ve Değişen Parçalar Nasıl Anlaşılır?

4.851 Gösterim

Otomobiller hakkında bilgi sahibi olmak alım-satım işlemlerinde sürücülerin güvenli bir alışveriş yapabilmesi için oldukça önemli bir konu. Kimi alışverişler şeffaf bir şekilde yapılmadığı ve güven problemi oluşturduğu için boyalı ve değişen parçaları anlamak, olası mağduriyetleri önlemek için faydalı olabilir. Bir otomobilin geçmişte karıştığı kazaları, hasar kayıtlarını ve boyalı parçalarını nasıl tespit edeceğinizi öğrenerek alışverişinizi kafanız rahat bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Boyanmış araba parçası nasıl anlaşılır?

Otomobillerde aşınma, sürtünme ve hafif hasar kaynaklı boya problemleri oldukça sık görülen bir durum.  Profesyonel uygulamalar ile boyası zarar görmüş parçaları eski haline getirmek mümkün. Ancak bu konuda titiz bir sürücüyseniz yeni bir otomobil almadan önce herhangi bir noktasının boyalı olmasından rahatsız olabilirsiniz. Bu noktada bir aracın boyalı bölümlerini tespit edebilmek için hasarlı araç parçaları nasıl boyanır sorusunun cevabını bilmek oldukça önemli.

Derin çiziklere veya göçüklere sahip boyalı bir yüzey eski haline getirilmeden önce mikro boşlukları doldurmak için macun uygulaması yapılıyor. Ustalık gerektiren bu işlem kötü bir işçilikle yapıldığında ilk bakışta fark edilebiliyor. Ancak profesyonel uygulamaları anlamak için daha profesyonel yöntemlere ihtiyaç var. Arabalardaki boyanmış parçaları en doğru şekilde tespit edebilmek için boya ölçüm cihazı kullanılması gerekiyor. Bu elektronik cihaz boya üzerindeki macunlamadan kaynaklanan kalınlık farklarını algılayarak daha önce bölgenin boyanıp boyanmadığı konusunda ipucu veriyor.

Boya ölçüm cihazı nasıl kullanılır diye düşünüyorsanız işlem oldukça basit. Öncelikle daha önce boyanmadığına emin olduğunuz bir yüzeyin kalınlık değerlerini ölçmeniz ve diğer bölgelerdeki ölçümlerinizde bu değeri baz almanız gerekiyor. Her marka farklı sac kalınlıklarına sahip olduğu için standart bir kalınlık değerinden bahsetmek mümkün değil. Bu sebeple cihazı kullanırken referans aldığınız değerden çok farklı değerler elde ediyorsanız aracın daha önce boyanmış olduğundan emin olabilirsiniz.

Değişen parça nasıl anlaşılır?

Otomobillerdeki problemler her zaman küçük boya çizikleri kadar basit olmayabiliyor. Ciddi şekilde hasar almış bir parçanın değiştirilmesi de gerekebiliyor. Bir otomobildeki değişen parçaları anlamak için herhangi bir cihaza veya uzman olmanıza gerek yok. Kötü işçiliğe sahip bir parça değişimini anlamanın birçok basit yolu var. Otomobildeki eklem noktalarına bakmak bu konuda önemli ipuçları verebiliyor.

Parça değişiminin yapıldığı eklem noktalarında bariz şekilde belli olan kaynak izleri görülüyorsa bu, o parçanın değiştiğini gösteriyor.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da vidalar. Özellikle kaput ve bagaj bölgesindeki parça değişimlerini tespit etmek için vidaların durumunu kontrol ederek önemli ipuçları elde edebilirsiniz. Eğer vida ve cıvataları deformasyona uğramış bir parça gözlemliyorsanız parça değişimi yapıldığından emin olabilirsiniz. Özellikle çamurluklardaki parça değişimlerini anlamak için hem kaput hem de ön kapı çerçevesi içindeki vidaları kontrol etmeniz gerekiyor.

Kabin içinde değişen parçalar nasıl anlaşılır diye merak ediyorsanız yine aynı yöntemleri uygulayabilirsiniz. Kabindeki parçaların birleşme noktalarında anormal bir açıklık veya ton farkı görüyorsanız bu durum parça değişimi yapıldığı anlamına geliyor.

Orijinal olmayan yedek parça nasıl anlaşılır?

Otomobillerin hasar alması ve hasar alınan parçaların tedavisi için çeşitli yöntemler uygulanması gayet anlaşılabilir bir durum. Kimi zaman parça değişimi gerektiren hasarların ustalıkla ve orijinal parçalar kullanılarak onarılması oldukça önemli. Orijinal parçaları yan sanayi değişimlerinden ayırt etmek biraz daha zor. Genellikle başka bir otomobilden çıkma olarak alınan bu orijinal parçaları tespit etmenin en iyi yolu ekspertiz uygulaması. Boya, değişen parça veya hasarlı bölgelerle ilgili daha kesin ve detaylı bir analiz elde etmek için ikinci el bir otomobili satın almadan önce mutlaka ekspertiz raporu almanız gerekiyor. Bu sayede profesyonelce yapılmış değişim ve boya uygulamalarını bile kolaylıkla tespit edebilirsiniz.

YORUM YAZ