D1 Sınıfı Ehliyet Nedir?

841 Gösterim

Yaşamın birçok kısmında araç kullanmayı öğrenmek bir gereklilik haline gelmeye başlamıştır. Hepimiz sayısız ehliyet türü hakkında bilgi sahibi olurken D1 ehliyetini daha az duyduğumuzu fark ediyoruz. D1 ehliyeti, özel bir ehliyet sınıfıdır. Minibüs ve kamyonet gibi ağır yük taşıma araçlarını da kullanmak isteyen kişilerin alması gerekir.

D1 Ehliyet Sahipleri Hangi Araçları Kullanabilir?

Büyük bir kamyonet

D1 ehliyeti alan herkes minibüs, kamyon ve midibüs gibi araçları kullanabilir. Bu ehliyetle kullanılabilecek araçların taşıma kapasitesine göre farklılık gösterebileceğini de ekleyelim. Genel olarak 16 yolcu kapasitesi olan minibüsler ya da en fazla 750 kg taşıma kapasitesine sahip kamyonetleri sürebilmek için D1 ehliyeti almak gerekmektedir.

D1 Ehliyet Nasıl Alınır?

D1 ehliyeti alabilmek için yetkili bir sürücü kursundan en az 10-20 saatlik bir eğitim almak gereklidir. Saatler kurumdan kuruma değişiklik gösterebilir. Bu eğitim içerisinde hem teorik hem de pratik dersler yer alır. Eğitim süreci bitirildikten sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan bir sınavdan geçer not alınması şarttır. Sınavı geçmeniz akabinde başvuru yapmak için belgelerinizi Emniyet Müdürlüğü’ne teslim etmelisiniz. Başvurunuz onaylanırsa D1 ehliyeti alabilirsiniz.

D1 Sınıfı Ehliyet Almak İçin Gerekli Şartlar ve Belgeler

D1 sınıfı ehliyet almak için gereken her ayrıntıyı göz önüne almalı, hiçbirini es geçmemelisiniz.

Şartlar

  • D1 ehliyet yaşı 21 olarak belirlenmiştir. 21 yaşını doldurmuş olmanız gerekir.
  • En az ilkokul mezunu olma şartı aranmaktadır.
  • Sürücü belgeniz süresiz olarak geri alınmış olmamalıdır.
  • Ehliyet almanıza mani olacak bir sağlık sorununuz olmamalıdır.
  • Ehliyet sınavını tamamlamalısınız.
  • B sınıfı ehliyet sahibi olmalısınız. Sadece B ehliyeti olanlar D1 ehliyeti alabilir.

Dilerseniz B Sınıfı Ehliyet Nedir? Nasıl Alınır? başlıklı içeriğimizi inceleyerek konuya dair ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Belgeler

  • “Sürücü olur” isimli bir sağlık raporu almalısınız.
  • İbraz edeceğiniz fotoğraflar son 6 ay içerisinde çekilmiş olmalıdır. Ayrıca biyometrik olması gerekir.
  • Kan grubu kartı
  • Öğrenim durumunu gösteren bir belge
  • Adli sicil kaydı

D1 Sınıfı Ehliyet Sınavı Kaç Aşamada Gerçekleştirilir?

kırmızı oyuncak araba

İlgili yasa ve yönetmeliklere uygun olarak gerçekleştirilen D1 sınıfı ehliyet sınavı, belli aşamalara sahiptir.

İlk Aşama: Başvuru Süreci

D1 sınıfı ehliyet sınavı için başvurunuzu Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı’na yapabilirsiniz. Dilerseniz yaşadığınız şehrin il ve ilçe emniyet müdürlüğüne de başvuruda bulunabilirsiniz.

İkinci Aşama: Belge İbrazı

Başvuru sırasında T.C. kimlik kartı, sürücü sağlık raporu, eğitim belgesi ibraz edilmelidir. İstenen diğer belgeler de eksiksizce sunulmalıdır. Tek belgeyi dahi iletmezseniz süreci tekrarlamak durumunda kalabilirsiniz.

Üçüncü Aşama: Sınava Giriş & Konular

D1 ehliyet sınavı, direksiyon ve yazılı sınav olmak üzere iki temel bölüme ayrılır. Yazılı sınavda motor bilgisi ile ilgili sorulara yer verilir. Ayrıca teorik sınavda ağırlıklı olarak; trafik işaretleri, levhalar, çevre bilgisi, trafik güvenliği, araç teknolojisi, ilk yardım, sürücü psikolojisi, trafik adabı, trafikte davranış kuralları gibi konular hakkında sorular yöneltilebilir.

Teorik olan sınavdan yüksek notla geçen adaylar direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. Direksiyon sınavında ise sürücü adayının araç kullanma yeteneği incelenir. Trafikte araç kontrolünü nasıl sağladığına bakılır. Şehir içindeki trafiği nasıl yönetiyor, park etme becerisi gelişmiş mi bu da incelenir. Yolculuk öncesi ne tür hazırlıklar yaptığına detaylı olarak bakılır.

Son Aşama: Sonucu Öğrenme

En heyecanlı kısım ise sınav sonuçlarının öğrenildiği andır. Sonuçlara Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı resmi web sitesi üzerinden ulaşılabilir. Ayrıca bu sınavın öteki ehliyet sınavlarından herhangi bir farkı yoktur; diğerlerine benzer şekilde gerçekleştirilir.

D1 Sınıfı Ehliyet Geçerlilik Süresi Nedir? Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır?

kurumsal binada işlem yapan insanlar

Ülkemizde D1 sınıfı ehliyet geçerlilik süresi; sürücünün sağlık durumu, yaşı, mensup olduğu ehliyet sınıfı gibi gibi etkenler doğrultusunda değişim göstermektedir. Fakat genel manada D1 sınıfı ehliyetleri 5 sene geçerli olmaktadır. Ehliyet yenileme işlemleri sürücü belgesinin geçerlilik süresinin dolması ya da sağlık durumunda değişiklik yaşanması halinde yapılır.

D1 ehliyet yenileme işlemlerini yapmanın 2 farklı yolu vardır:

İnternet Üzerinden Yenileme

Günümüzün en işlevsel platformlarından biri haline gelen e-devlet aracılığı ile ehliyet yenileme başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru evresinde gerekli belgelerin her birini sisteme yükleyerek bu aşamayı tamamlayabilirsiniz.

Nüfus Müdürlüğünü Ziyaret Ederek Yenileme

Nüfus müdürlükleri vasıtasıyla da işlem gerçekleştirilebilir. İşlem ücretini ödemeli ve sizden istenen her bir evrakı ibraz etmelisiniz. Sağlık raporu, mevcut ehliyet ve fotoğraf gibi belgeler asla eksik olmamalıdır.

İsterseniz Ehliyet Yenileme: Randevu, Ücret & Gerekli Belgeler başlıklı içeriğimizi de inceleyerek konuya dair detaylı bilgiler öğrenebilirsiniz.

Bonus Bilgi: D1 Sınıfı Ehliyet ile Farklı Sektörlerde Şoförlük Yapılabilir

erkek kamyonet şöförü

D1 ehliyetiniz varsa özel yolcu taşımacılığı yapan ticari araçları kullanabilirsiniz. Minibüs, otobüs, ambulans, okul servisi ve kamyonet şoförlüğü buna dahildir. Ayrıca turizm sektöründe de iş bulmak kolaylaşır. Çünkü tur otobüsü şoförlüğü de yapabilirsiniz.

  • D1 ehliyet hangi araçları kullanır?

    D1 ehliyeti alan herkes minibüs, kamyon ve midibüs gibi araçları kullanabilir.

  • D1 ehliyet nedir?

    D1 ehliyeti, özel bir ehliyet sınıfıdır. Minibüs ve kamyonet gibi araçları da kullanmak isteyen kişilerin alması gerekir.

  • D1 ehliyet nasıl alınır?

    D1 ehliyeti alabilmek için yetkili bir sürücü kursundan en az 10-20 saatlik bir eğitim almak gereklidir. Saatler kurumdan kuruma değişiklik gösterebilir. Bu eğitim içerisinde hem teorik hem de pratik dersler yer alır. Eğitim süreci bitirildikten sonra Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan bir sınavdan geçer not alınması şarttır. Sınavı geçmeniz akabinde başvuru yapmak için belgelerinizi Emniyet Müdürlüğü’ne teslim etmelisiniz. Başvurunuz onaylanırsa D1 ehliyeti alabilirsiniz.