Motor Yağ Kaçağı Neden Olur? Nasıl Önlenir?

873 Gösterim

Araç sahipleri için motor yağ kaçağı son derece can sıkıcı bir meseledir. Motor yağı, otomobilin motorunun düzgün şekilde çalışması için gerekli bir bileşen olmaktadır. Fakat yağ kaçağına sebep olan birçok faktör motorun işleyişine ket vurarak ömrünü kısaltabilir. Bu yüzden yağ kaçağı durumunu ortaya çıkaran unsurları öğrenmeli ve buna göre önlem almalısınız. İşte konuya dair tüm detaylar!

Motor Yağ Kaçağı Neden Olur?

asinip eskimis motor parcalari

Motor yağ kaçağı; motor parçalarının aşınması, hatalı contalama, yüksek yağ basıncı ve hatalı yağ değişimi gibi durumlardan dolayı ortaya çıkan bir sorundur. Her birini yakından inceleyelim:

Motor Parçalarının Aşınması

Motor içerisinde yer alan parçalar gün geçtikçe aşınmaya başlayabilir. Aşınma sonucunda da yağ kaçağı oluşabilir.

Hatalı Contalama İşlemi Yapma

Motor parçaları arasında en önemlilerden biri contalardır. Contanın yanlış takılması, hasarlı olması ya da bir kısmından sızdırma yapması yağ kaçağına neden olabileceği gibi yağ filtresinin de zarar görmesine neden olur.

Yüksek Yağ Basıncı Oluşumu

Motor yağının iç basıncı, yağın doğru şekilde kanalize olmasını sağlar. Fakat bu basıncın aşırı yüksek bir seviyeye gelmesi öteki parçaların sızdırma yapmasına neden olacaktır.

Hatalı Yağ Değişimi

Motor yağı belli periyotlar dahilinde değiştirilmez ise ya da yanlış bir yağ kullanılacak olursa yağ kaçağı durumu meydana gelir. Motorun temel yapısını bozan hatalı yağ yüklemesi, yağ filtresinin contalarına ters etki yapar.

Ayrıca dilerseniz motor yağı değişimine dair ipuçlarını öğrenmek için Motor Yağı & Şanzıman Yağı Değişimi Nasıl Yapılır? başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Karter Havalandırma Sistemi Sorunları

Karter havalandırma sistemi, motordaki basınç farkını dengelemek amacı ile tasarlanmıştır. Bu sistemde yer alan tüm problemler basınç farkının dengesini bozabilir. Bu da yağ kaçağı sorununu doğuracaktır.

Motor Yağ Kaçağı Nasıl Önlenir?

araca bakim yapan bir tamirci

Motor yağ kaçağını önlemek için alınabilecek tedbirler; düzenli bakım yapmak, doğru yağı kullanmak, sürekli yüksek hızda kullanmamak, motor parçalarını doğru biçimde takmak ve aşırı ısıdan korumak şeklinde özetlenebilir. Her birini mercek altına alalım:

Düzenli Bakım Yapılmalı

Aracın motor yağını düzenli şekilde değiştirmeli ve diğer parçalarına da periyodik olarak bakım yapmalısınız. Böylelikle yağ kaçağına neden olabilecek aşınmaların önüne geçersiniz.

Doğru Yağ Kullanımına Önem Verilmeli

Araç üreticilerinin önerdiği yağ tipini kullanmaya özen göstermek gerekir. Yanlış türde bir yağ kullanımı ne yazık ki contaların zarar görmesine sebep olur. Tabii bunun için motor yağı kontrollerini de yapabiliyor olmak önemlidir. Sizin de bir Toyota aracınız varsa Toyota Otomobillerinin Motor Yağı Nasıl Kontrol Edilir? başlıklı içeriğimizden bu konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Motor Parçaları Düzgün Takılmalı

Motor parçalarının her biri düzgün şekilde, profesyonel bir ekip tarafından dikkatle takılmalıdır. Filtrelerin yanlış takılması halinde motor yağ sızdırmaya başlayacaktır. O yüzden özenli davranılmalıdır.

Günümüzde birçok kişi orijinal olmayan parçaları da kullanmaktadır, bu çok yanlıştır. Tercih daima orijinal parçalardan yana olmalıdır. Aksi halde maliyet dikkat çekici bir şekilde artmaya başlar.

Motor Parçaları Aşırı Isıdan Korunmalı

Aşırı seviyede ısınan bir motor, yağın dışarı akmasına ve motor parçalarının aşınmaya başlamasına neden olur. Bu sebeple, motorun sıcaklığı belli periyotlarla incelenmelidir. Gerekirse de soğutma sistemi bakımı yaptırılmalıdır.

Yüksek Hızdan Kaçınılmalı

Durmaksızın yüksek hızda araç kullanırsanız motorun aşırı ısınmasına sebep olursunuz. Bu da arabada yağ kaçağı durumunu ortaya çıkarır. Hızlı ve tehlikeli bir yolculuk yerine daha normal hızda seyahat etmenizi tavsiye ediyoruz.

Yüksek Basınçlı Yıkama Yapılmamalı

Motor contalarının yağ sızdırmasına engel olmak için yüksek basınçtan ziyade normal bir basınçla yıkama yapılmalıdır. Aksi halde araç sisteminin genel dengesi de bozulacaktır.

Yükseltilen Araçlara Modifikasyon Yapılırken Dikkatli Olunmalı

Yükseltilen araçların motorunun daha yüksek bir korumaya gereksinimi olacaktır. Böyle bir durumda motor parçalarının yerleştirilmesi ve filtreleme düzeneğinin özenli bir şekilde ayarlanması mühimdir. Aracın modifikasyonları yapılırken titiz davranılmalı, motor parçalarına zarar verilmemelidir.

Motor Yağ Kaçağı Sonuçları Nelerdir?

yag sizdirmis bir arac

Motorda yağ kaçağı durumunun oluşması, çeşitli sonuçlara yol açar. Bunları şu şekilde ele alabiliriz:

Yakıt Tasarrufu Azalır

Günümüzde herkes yakıt tasarrufu konusunda dikkatli olmaya çalışıyor. Günden güne artan maliyetler de bu durumu tetikliyor. Elbette ki motor yağı da motorun daha verimli çalışmasını sağladığı için yakıt tasarrufu konusunu etkiliyor.

Yağ kaçağının olması halinde yakıt tüketimi artmaya başlıyor. Bu yüzden kaçağa neden olan unsuru yok ederek daha az yakıtla uzun süre idare edilebilir.

Onarım Maliyetleri Artar

Yağ kaçağı sorunu olan bir motorun onarımı zaman içerisinde daha maliyetli hale gelebilir. Yağ kaçağı bazı zamanlar motor garantisini geçersiz kılabilir. Bu yüzden dikkatli olunmalı, belirli aralıklarla yağ kontrolü sağlanmalıdır.

Motorun Performansı Azalır

Aracın performansı düşmeye başladıysa muhtemelen yağ kaçağı problemi meydana gelmiştir. Motorun gücü, tepkime süresi ve torku azalır. Müdahale edilmezse araç bir süre sonra zar zor çalışmaya başlayacaktır.

Tüm bu detaylardan çıkarılması gereken sonuç; motor yağ kaçağı son derece ciddi problemler yaratır. Bu yüzden de önlenmesi gerekir. Periyodik bakımlara dikkat edilmesi, kaliteli yedek parçaların kullanımına önem verilmesi, onarımların alanında uzman ekiplerce gerçekleştirilmesi motor yağ kaçağını belli bir nebze engelleyebilir.

Siz de aracınızda bu tarz bir soruna rastladıysanız zaman kaybetmeden üretici firmanın teknik servisine başvurmalısınız. Böylelikle araçtaki yağ sorunu kısa zaman içerisinde çözüme kavuşturulacaktır.

  • Motor yağ kaçağı neden olur?

    Motor yağ kaçağı; motor parçalarının aşınması, hatalı contalama, yüksek yağ basıncı ve hatalı yağ değişimi gibi durumlardan dolayı ortaya çıkan bir sorundur.

  • Motor yağ kaçakları nasıl önlenir?

    Motor yağ kaçağını önlemek için alınabilecek tedbirler; düzenli bakım yapmak, doğru yağı kullanmak, sürekli yüksek hızda kullanmamak, motor parçalarını doğru biçimde takmak ve aşırı ısıdan korumak şeklinde özetlenebilir.