Kış Lastiği Karlı Yol Şartlarında Nasıl Etki Eder?

4.233 Gösterim

Otomobil sektörü her ne kadar sürücülerinin güvenliğini gözetip her geçen gün donanımlarını buna göre güçlendirse de sürücülerin ihmal etmemesi gereken belli başlı kurallar da mevcut. Bunlardan birisi de hava koşulları ve bu koşullarla uyumlu lastiklere sahip olmak. Çünkü farklı hava koşullarının yarattığı farklı atmosferler, farklı yol koşullarını da beraberinde getiriyor.

Dört mevsim lastiklerin ana maddesi olan kauçuk, zemin kuru olduğu için daha gevşek bir yapıya sahip. Fakat bu durum soğuk hava koşullarında bir dezavantaja dönüşüyor. Bu sebeple karlı yol şartlarında kış lastiği kullanmak sizin ve ailenizin güvenliği için olduğu kadar trafikteki diğer kişilerin güvenliği için de hayati önem taşıyor. Peki kış lastiğini yılın geri kalanında kullandığınız lastikten ayıran özellikler neler ve kış lastiği kullanmak neden önemli, gelin beraber bakalım.

Kış lastiği nasıl çalışır?

Kar lastiği nasıl çalışır sorusunu cevaplamadan önce bir konuya açıklık getirerek başlayalım: kış lastiği ve kar lastiği esasında aynı şey. Dolayısıyla kış lastiği dendiğinde sadece karlı havalarda kullanılması gereken bir lastik türü aklınıza gelmesin. Zira kış lastikleri ya da kar lastikleri hava sıcaklığının 7 dereceye düşmesinden itibaren kullanılabilir.

Kış lastikleri tasarımsal olarak araç kullanımı sırasında karşılaşılması muhtemel sorunları ortadan kaldırmak ve sürüş keyfinizi yarıda kesmemek üzerine kurgulanmış bir yapıya sahip. Bu lastiklerin üretiminde düşük sıcaklıklarda lastiğin esnekliğini koruyup sertleşmesini önleyici sırt kauçuğu kullanılıyor. Bu malzeme, aynı zamanda lastiğin yere sürtme katsayısını artırarak kaygan yollarda daha iyi yola tutunma imkanı sağlıyor.

Peki bu neden önemli? Çünkü bir lastik sertleştiğinde hızlanmak ya da durmak için gerekli çekiş gücünü de sağlayamaz hale geliyor. Sırt desenleri ile de dört mevsim ve yaz lastiklerinden ayrışan kar lastiği nasıl etki gösterir diyecek olursanız, sahip olduğu daha fazla yarık ve girinti sayesinde yol tutuşunu güçlendirerek bu etkiyi sağladığını söyleyebiliriz.

Kış lastiği hakkında bilinmesi gerekenler

Kış lastiği nasıl etki eder konusuna açıklık getirdiğimize göre bu lastikler hakkında göz ardı edilen ya da en çok sorulan sorulara da değinmekte fayda var:

  • Kış lastiğini ne zaman takmak gerekir?

Yasal olarak 1 Aralık tarihinden itibaren kış lastiği kullanmanız gerekiyor. Ancak bu bulunduğunuz yerin hava durumuyla da direkt olarak ilişkili. Kış lastikleri takmak için aşırı soğuk, karlı ve buzlu havaların gelmesini beklemeden hareket etmek en iyisi. Yani yaşadığınız coğrafyaya kar daha erken düşüyorsa ya da soğuklar daha erken başlıyorsa bir an evvel lastiklerinizi takmalısınız.

  • Kış lastiği sadece karlı havalarda mı takılmalıdır?

Elbette hayır. Kış lastikleri karlı hava koşullarında güvenli sürüş imkanı sunacak şekilde tasarlanmış olmalarının yanında soğuk havayla uyumlu kauçuktan üretiliyor. Yani karın düşmesini beklemenize gerek yok.

  • Kış lastiklerinin derinlik sınır nedir?

En az 3 mm diyebiliriz. Yaz lastiklerinde bu miktar 1.6 mm.

  • Önden çekişli araçlarda sadece ön tarafa kış lastiği takmak yeterli midir?

Hayır. Çünkü aracın kaymasını ve savrulmasını önlemek için dört lastiğin de aynı marka ve desende olması gerekiyor.

  • Kış lastiği yakıt tüketimini olumsuz etkiler mi?

Gaza basma anında ya da ani frenlerde kaymayı önlemek için aracı bir parça zorlayan kış lastikleri, yaz lastiklerine kıyasla biraz daha fazla yakıt tüketilmesine neden olabilir. Ancak güvenliğinizin yakıt tasarrufundan çok daha önemli olduğunu hatırlatmakta fayda var.

  • Kış lastiğinin ömrü nedir?

Ortalama beş yıl diyebiliriz. Ancak bunda lastikleri nasıl kullandığınız da oldukça etkili. Nitekim çok zor koşullarda kullanılan lastiklerin ömrü beş yılı bulmayabilir.

YORUM YAZ