Otomobillerde küçük ancak görevi itibariyle büyük önem taşıyan birçok bileşen bulunuyor. Yakıt tüketimini, yolculuk konforunu ve insan sağlığını doğrudan etkileyen polen filtreleri de bu bileşenlerden biri. Polen filtresiyle ilgili aradığınız tüm cevapları bu yazıda bulabilirsiniz.
Polen Filtresi Nedir?
Polen filtresi veya diğer adıyla kabin hava filtresi, polen ve toz gibi zararlı kirleticileri araç içindeki havadan uzaklaştırmaya yarayan parçaya deniyor. Klima sisteminden gelen havayı temizleyen bu filtre genellikle torpido gözünün arkasında bulunuyor.
Küçük ve kıvrımlı yapılardan oluşan polen filtreleri, kağıt bazlı veya lifli pamuk malzemelerden üretiliyor. Filtre çeşitleri arasında en çok tercih edilenlerin başında ise karbonlu polen filtresi geliyor. Karbonun aktif yapısı doğadaki birçok maddeyle kimyasal etkileşime girdiği için özellikle kötü kokuların önlenmesinde önemli rol oynuyor.
Polen Filtresi Ne Zaman Değiştirilir?
İster direksiyon başında ister yolcu koltuğunda olun sağlıklı ve temiz bir hava solumak için polen filtresini önerilen aralıklarla değiştirmeniz gerekiyor. Filtre değişimini ne zaman yapmanız gerektiğini aracınızın el kitapçığında bulabilirsiniz.
Toyota polen filtresi ne zaman değiştirilir diye merak ediyorsanız, her 10 bin km’de veya 12 ayda bir gerçekleştirilen periyodik bakım programını baz alabilirsiniz. Tozlu bölgelerde veya yoğun trafikte sürüş yapıyorsanız kabin hava filtresini daha kısa sürede değiştirmelisiniz.
Polen filtresi değişimi için aşağıdaki belirtileri de göz önünde bulundurmakta fayda var:
- Kabin hava giriş kanallarından gelen ıslık sesi,
- Kabin atmosferindeki küflü ve rahatsız edici kokular,
- Isıtma veya soğutma sistemi çalışırken gelen aşırı gürültü.
Polen Filtresi Değiştirilmezse Ne Olur?
Uzun yıllar kullanılan kabin hava filtreleri değiştirilmediğinde rahatsız edici sonuçlar doğurabiliyor. Kirli bir polen filtresinin oluşturduğu risklerin başında şunlar geliyor:
- Kötü çalışan klima sistemi: Kullanım ömrünü tamamlayan bir filtre aracın iklimlendirme sistemini zorlayarak verimin azalmasına, yakıt tüketiminin artmasına ve sistemi zorlayarak motor üzerine daha fazla yük bindirilmesine neden olabiliyor.
- Buğulu camlar: Hava akışı tehlikeye girdiğinde ortaya çıkan sorunlardan birini de buğulu camlar oluşturuyor. Özellikle kış mevsiminde kirli filtrelerden gelen düşük kaliteli hava ön camda buğulanmaya neden oluyor.
- Kötü kokular: Rahatsız edici kokuların geçtiğiniz bölgelerden kaynaklandığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Değiştirilmeyen kabin hava filtreleri klima çalışıyorken araca tozlu bir küf kokusu üflenmesine neden oluyor.
- Sağlık sorunları: Araç içini kirleticilerden arındırmak için işlevsel bir polen filtresi büyük önem taşıyor. Çünkü kirli veya tıkalı bir filtre alerjisi olanlar veya solunum güçlüğü çeken kişiler için çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Özellikle ağaçlı bölgelerde yaşayanların ilkbahar alerjisi mevsimi gelmeden önce her şubat ayında polen filtresini değiştirmesi gerekiyor.