Şanzıman bir aracın ana aksamlarından biri. Manuel/Düz vitesli araçlarda ve otomatik vitesli otomobillerde vites oldukça önemli bir yere sahip. Şanzıman olarak da bilinen vites kutusu içerisinde sistemin çalışmasını sağlayan farklı boyutlardaki diskler, dişliler ve parçalar yer alır. İşte senkromeç de bu parçalardan biridir. Yazımızda senkromeç ile ilgili merak ettiğiniz noktaları, çalışma prensibine dair detayları bulabilirsiniz.
Senkromeç Nedir?
Senkromeç, aracın vites kutusunda yer alan, vites değişimi aşamasında devreye giren bir parçadır. Senkromeç vites değiştirmeyi kolaylaştırır. Bileziğe benzeyen, konik şeklinde bir parçadır. İki dişlinin arasındadır ve şanzımanın içerisinde yer alır. Şanzıman senkromeç ile dengede kalır. Çünkü bu parça vites kutusu içindeki dişlilerin doğru bir şekilde çalışmasını sağlar.
Senkromeç Ne İşe Yarar?
Senkromeç, şanzıman içerisinde yer alan ve farklı hızlarda dönen iki dişlinin vites değişimi esnasında birbirine geçebilmesi ve bu süreçte eşit devirde dönebilmesi için gereklidir. Bu parça sayesinde vites geçişleri hızlı, kolay ve sorunsuz bir şekilde yapılabilir. Ayrıca senkromeç, dişliler arasında geçiş sırasında yaşanabilecek çarpma ve sürtünme kaynaklı durumları önlediği için dişlilerin korunmasını da sağlar. Yani senkromeç olmazsa vites dişlileri çabuk hasar alır ve aşınabilir. Senkromeç ile devirleri eşitlenen dişliler yumuşak ve sessiz bir vites geçişi sağlar.
Senkromeç Arızası Nasıl Anlaşılır?
Senkromeç arızası kendini en çok vites değişimlerinde belli eder. Onun dışında viteste yaşanan sorunların büyük bir kısmında problemin kaynağından emin olmak adına senkromeçin kontrol edilmesi gerekir. Senkromeçte bir sorun olması durumunda:
- Vites geçişlerinde zorluklar yaşanmaya başlar. Özellikle yalnızca belli bir vitese geçişte sürekli hale gelen takılmalar senkromeç sorununu işaret ediyor olabilir. Yani araç 1’den 2’ye ya da 2’den 3’e geçerken hiç sorun çıkmasa da 4. vitese geçiş sırasında her zaman problem yaşanıyorsa senkromeç hatası var demektir.
- Senkromeçte sorun olduğunda bazı viteslere hiç geçilemez.
- Senkromeç arızasında araç kendi kendine vitesten çıkabilir. Yolda giderken vites birden boşa düşebilir.
Senkromeç sorunları manuel araçlarda görülür. Otomatik araçlarda bu parça bulunmaz. Siz de yeni nesil otomatik araçlarla tanışmak için Toyota modellerini inceleyebilirsiniz.
Senkromeç İle İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Senkromeç Arızaları Nasıl Oluşur?
Senkromeçin hem kendisinde hem de bulunduğu vites kutusu içindeki dişlilerde bir sorun olduğunda da bu sistemde genel bir hata oluşur. Şöyle ki:
- Senkromeç bileziği olarak da bilinen sarı renkteki parça hasar görebilir. Bu parça kırılabilir ya da uzun süre değişmediği için aşınabilir.
- Senkromeçin devirlerini eşitlemekle görevli olduğu dişlilerde bir sorun olabilir. Dişlinin kendisi ya da değiştirme çatalı kırılmış olabilir.
- Pas ya da kirden veya herhangi başka bir sebepten dolayı senkromeç mekanizması sıkışmış olabilir. Bu durumda sistem işlevini yerine getiremez.
- Şanzıman yağı azaldığında da senkromeç etkili bir şekilde çalışamaz.
- Senkromeç sisteminin hareket etmesini sağlayan mekanizmada sorun olabilir. Bu mekanizmanın kolu kırılmış ya da yamulmuş olabilir.
Senkromeç Arızası Nasıl Tamir Edilir?
Senkromeçte bir sorun olması durumunda şanzımanın kapsamlı bir şekilde incelenmesi gerekir. Çünkü daha önce de dediğimiz gibi, senkromeç hatası dişlilerden de kaynaklanıyor olabilir. Bu nedenle vites kutusu içerisinde yer alan tüm parçaların kontrol edilmesi gerekir. Arızalı parçalar değiştirilir.
Senkromeç Tamir Edilmezse Ne Olur?
Senkromeç tamir edilmezse araçta sürekli viteslere geçişte problem olur. Geçişlerde hem sürücü hem de araç zorlanır. Vites sistemi düzgün çalışmazsa sürücünün dikkati dağılabilir ve sürüş güvenliği tehlikeye düşebilir.