Trafiğe çıkan araç sayısı her geçen gün artıyor. Hâl böyle olunca sınırlı fiziki koşullarda kazaların, karışıklığın ve trafiğin önüne geçmek için gerekli uyarıların yapılarak sürücülerin bir düzen içinde hareket etmesi gerekiyor. Bunu en etkili biçimde yerine getiren uyarı işaretlerini ise trafik levhaları oluşturuyor.
Trafik işaret levhaları ve anlamları yerleşim yerleri, karayolları ve otoyollarda sürücülerin bilgi almasını sağlayarak her gün on binlerce aracın belirli bir uyum içinde hareket etmesini sağlıyor. Tüm bu uygulamalar sürücülerin trafikte daha güvenli bir şekilde ilerleyebilmesi için yapılsa da yaya ve yolcuların da bu bilgilere hakim olarak genel trafik düzenine ayak uydurması gerekiyor. Şimdi düşey ve yatay trafik işaretleri ve anlamlarına göz atalım.
Trafik İşaretleri İsimleri Nelerdir?
En ücra köy yollarında yol güvenliğini sağlayan trafik işaretleri mevcutken kısa süreli şehir sürüşlerde onlarca trafik levhasına rastlanır. Sürücülerin karşısında birbirinden farklı şekil ve renklerde çıkan sembollerin her biri farklı anlamlara sahiptir. Karayolları Genel Müdürlüğü’nce altı farklı kategoriye ayrılan trafik tabelalarının anlamları ise şu şekildedir:
- Tehlike Uyarı İşaretleri
Trafik levhaları arasında en önemlilerin başında gelen tehlike uyarı işaretleri sürücüleri yol üzerindeki tehlikelere karşı uyarma işlevi görüyor. Üçgen trafik levhaları ve anlamları nelerdir diye merak ediyorsanız tehlike uyarı işaretlerine bakmanız yeterlidir.
Büyük bölümü üçgen levhalardan oluşan tehlike uyarı işaretlerinin sayısı ise 52’dir.Bu uyarı işaretleri arasında en sık rastlananları ise sağa viraj, sola viraj, kasisli yol, yaya geçidi ve okul geçidi gibi levhalar oluşturur. Kısacası üçgen levhası ne anlama gelir diye merak ediyorsanız bunun kısa cevabı tehlikeli uyarı işaretidir diyebiliriz.
- Trafik Tanzim İşaretleri
Adından da anlaşılacağı üzere trafikteki düzeni sağlamak için kullanılan trafik tanzim işaretleri sürücüleri bilgilendirme amacı taşıyor. Sürücüler arasında bir bakıma iletişim aracı görevi üstlenen bu işaretlerden 69 adet bulunuyor.Mavi trafik levhaları ve anlamlarını merak ediyorsanız büyük bir bölümünü trafik tanzim işaretleri içinde bulabilirsiniz. Trafik tanzim işaretleri arasında en sık karşılaşılanların başında ise yol ver, dur, girişi olmayan yol ve hız sınırı tabelaları gelir.
- Trafik Bilgi İşaretleri
Trafik levha grupları arasında en kalabalık olanını bilgi işaretleri oluşturuyor. Sürücülere yol ve çevresindeki yerleşim yerleri hakkında bilgi vermeyi amaçlayan bu işaretler çoğu zaman navigasyon görevi üstlenerek sürücülerin yanlış yöne girmelerini engelliyor. Kare şeklindeki trafik levhaları ve anlamları da bu gruba girer. Toplamda 112 adet olan trafik bilgi işaretleri arasında il sınırı, meskun mahal ve şerit düzenleme levhaları da yer alır.
- Durma ve Park Etme İşaretleri
Trafik akışını sağlama ve yanlış park uygulamalarının önüne geçmek gibi işlevlere sahip olan durma ve park etme işaretleri özellikle şehir içinde düzeni sağlamak adına büyük önem arz ediyor.
Sayısı oldukça az olan bu işaretler arasında en yaygın olanlarını park etmek yasaktır, duraklamak ve park etmek yasaktır gibi levhalar oluşturur.
- Yatay İşaretleme Sembolleri
Trafikte levha olarak bulunmayan ancak zemin işaretleri şeklinde görülen yatay işaretleme sembolleri yol, araç ve şeritlerle ilgili bilgiler taşıyor. Yaya geçidi, bisiklet yolu ve şerit çizgileri bu kategoriye giriyor.
- Yeni Standart Trafik İşaretleri
Trafik levhaları grubuna eklenen son işaretler bu kategoride yer alıyor. Sürücüleri ve yayaları yoldaki olası bir tehlikeye karşı uyarmak ve bilgilendirmek için kullanılan yeni standart trafik işaretleri arasında trafik sıkışıklığı, tramvay durağı ve trafik elektronik denetleme gibi levhalar bulunur.
Sıkça Sorulan Sorular
- Trafikte Yuvarlak İçinde Çizgi Ne Anlama Gelir?
Yuvarlak içindeki yatay çizgi, girişi olmayan yolu ifade eder. Tek yönlü yol kesimlerindeki taşıtların ters yönden girmemeleri gerektiğini bildiren bir trafik levhasıdır.
- Trafikte 50 Levhasının Anlamı Nedir?
Uyulması gereken azami hız sınırını belirleyen levhalardan biri de yuvarlak içindeki 50’dir. Bu levha, belirlenmiş azami hız sınırının aşılmaması gerektiğini bildirir.
- Yuvarlak Boş Levha Ne Demek?
İçi boş kırmızı çember levhanın anlamı, yolun her iki yönden de kapalı olduğudur. Taşıtlar her iki yönden de trafiğe giremezler.
- Kahverengi Levha Ne Anlama Gelir?
Yerli ve yabancı turistlerin ilgili turizm noktalarına yönlendirilmesi amacıyla yazılı kahverengi levhalar kurulur. Örneğin; bir milli park, müze veya ören yerine dair yönlendirmeler, bu kahverengi levha aracılığıyla gösterilir.
- Hangi Trafik İşaretleri Daha Önemlidir?
Olası kaza ve tehlikeli durumları önlemek adına şehir içindeki tüm işaretleri ve levhaları bilmek önemlidir. Bu açıdan tehlike uyarı işaretleri başta olmak üzere tanzim ve trafik bilgi işaretlerini bilmek gerekir.
Toyota Türkiye olarak trafik işaretleri isimleri ve anlamları ile ilgili detayları paylaştık. Trafik güvenliği ve araç dünyasına dair bilgilendirici içerikler için Blog sayfamıza göz atabilirsiniz.
Trafik Levhaları Şekilleri Ne Anlama Gelir?
Trafik işaret levhaları ve anlamları, yerleşim yerleri, karayolları ve otoyollarda sürücülerin bilgi almasını ve uyarıya göre hareket etmesini sağlar. Trafik bilgi işaretleri sayesinde olası can ve mal kayıplarının da önüne geçilir.
Trafik levhaları yuvarlak ne anlama gelir?
Trafik levhalarının bir kısmının yuvarlak olması, sürücüler ile birlikte yayaların da uyması gereken durumları belirtir.
Yuvarlak İçinde Çizgi Ne Anlama Gelebilir?
Yuvarlağın içindeki tek çizgi, tek yönlü yol kesimindeki taşıtların ters yönden trafiğe girmemeleri gerektiğini bildiren trafik levhası anlamına gelir.