Immobilizer Nedir, Ne İşe Yarar?

6.011 Gösterim

Modern araçlardaki güvenlik sistemleri yalnızca kazalara yönelik değil, hırsızlık vakalarına karşı da çözümler üretiyor. Motor kilidi veya motor blokajı olarak bilinen immobilizer de bu sistemlerden biri.

Immobilizer, araç hırsızlığına karşı caydırıcı özellik taşıyan bir elektromanyetik güvenlik teknolojisi olarak biliniyor. Aracınız 20 yaşından büyük değilse, bu teknolojiyi farkında olmadan kullanmış olma ihtimaliniz yüksek.

Yeni model araçlarda standart donanım özelliği olarak gelen bu sistem, motor sistemi ile kontak anahtarı arasındaki frekans eşleşmesine dayanıyor.

Immobilizer Ne İşe Yarar?

Immobilizer, araçlarda anahtarsız ateşlemenin önüne geçerek düz kontakla yapılan hırsızlıkları engellemeye yarıyor. Araçların anahtarsız çalışmayacağını düşünüyorsanız immobilizere ihtiyacınız olabilir. Çünkü oto hırsızlığında gelenek olan düz kontak yöntemiyle araçları anahtar olmadan çalıştırmak mümkün. Immobilizer ise bu geleneksel yöntemi önlemeye yönelik geliştirilmiş modern bir sistem.

Araç sahipleri için vazgeçilmez bir teknoloji olsa da kimi durumlarda can sıkıcı olabiliyor. Çünkü immobilizer anahtar kaybedildiğinde veya transponder çipi hasar gördüğünde yeni bir anahtar almanın maliyeti oldukça yüksek.

Immobilizer Nasıl Çalışır?

Immobilizer sistemi arabanın motorunu çalıştıran sistemlerden birinin devre dışı bırakılmasıyla çalışıyor. Sistem genellikle yakıt beslemesini veya kontağı devre dışı bırakıyor. Bu işlem gerçekleştirilirken iki bileşen görev alıyor: Kontak anahtarındaki transponder ve bir radyo frekans okuyucusu.

Radyo frekans okuyucusu direksiyon kolonunda yer alıyor. Anahtar kontağa yerleştirildiğinde transponder, frekans okuyucusuna eşsiz bir tanımlama kodu gönderiyor. Kod doğruysa elektronik kontrol ünitesi, ateşleme sisteminin veya yakıt sisteminin arabayı çalıştırmasına izin veriyor. Kod yanlışsa veya sistem herhangi bir kod aktarımı algılamıyorsa, aracın ateşleme sistemi gerçek anahtar kullanılana kadar devre dışı bırakılıyor.

Immobilizer Anahtar Güvenli Midir?

Çalıntı vakalarında aracı anahtarsız çalıştırmak için düz kontak yöntemi kullanılıyor. Sıcak kablolama olarak da bilinen bu yöntemle direksiyon kolonu kırılarak ateşleme manuel şekilde yapılıyor.

Bu sisteme sahip araçlarda kablolar birbirine bağlansa bile ateşleme yapılmıyor. Çünkü sistem kontağı tamamen devre dışı bırakıyor. Hırsızlık olaylarına karşı oldukça etkili olan immobilizerler çoğu yeni model otomobilde standart özellik olarak geliyor. Sistem eski model araçlara da sonradan eklenebiliyor.

Araştırmalar 1995 ve 2008 yılları arasında bu sistem sayesinde hırsızlık vakalarının %40 azaldığını gösteriyor.

Immobilizer Arızası Nasıl Giderilir?

Arızaların nasıl giderileceğine geçmeden önce en yaygın immobilizer problemlerinden bahsetmekte yarar var. Kilitleme ve kilit açma sorunları, motorun çalışmaması, kontağın dönmemesi ve alarm sisteminin devre dışı kalması en yaygın problemlerin başında geliyor.

Anahtar pilinin bitmesi yalnızca kilitleme sorunlarına yol açtığı için immobilizer arızası olarak kabul edilmiyor. Sistemin kendisi elektrikle değil, manyetik sistemle çalışıyor. Yani anahtarın pili bitmiş olsa bile motor çalıştırılabiliyor.

Peki, immobilizer arızası nasıl anlaşılır? Sistemde bir arıza olup olmadığını gösterge paneline bakarak anlayabilirsiniz. Paneldeki immobilizer ışığı yanıp sönüyorsa bu sistemde arıza olduğu anlamına geliyor. Immobilizer arızası nasıl giderilir diye merak ediyorsanız bunun birkaç yolu var:

  • Arızalar otomobil üzerindeki elektronik sistemde veya immobilizer anahtarda olabilir.
  • Kapılar açılmıyorsa anahtarın pili bitmiş olabilir. Basit bir işlemle çipe zarar vermeden anahtarın pilini değiştirebilirsiniz.
  • Pil değişimine rağmen sistem çalışmıyorsa anahtardaki transponder çipinde bir hasar söz konusu olabilir. Bu durumda yetkili bayiye başvurup yeni bir anahtar talep etmeniz gerekiyor. Anahtar değişiminin maliyetli ve immobilizer anahtar fiyatlarının yüksek olduğunu belirtmekte fayda var.
  • Bazı arızalar anahtardan ziyade araçtaki sistemden de kaynaklanıyor olabilir. Kabloların aşınması veya hasar görmesi en yaygın sebepler arasında. Motor kontrol ünitesi ve sensörlerde de arıza söz konusu olabilir. Elektronik konusunda uzman değilseniz, sorunları gidermek için profesyonel bir tamirciye başvurmanız gerekiyor.

YORUM YAZ