Yeşil Kart Sigortası Nedir?

6.147 Gösterim

Yurt dışı seyahatinizi kendi aracınızla yapmayı düşünüyorsanız, pasaport ve vize gibi belgelerin yanı sıra aracınızla ilgili evraklara da sahip olmanız gerekiyor. Bulundurulması zorunlu bu belgeler arasında uluslararası çipli ehliyet (günümüz yönetmeliğinde yeni nesil ehliyetler uygun), seyahat sigorta poliçesi ve yeşil kart sigortası (veya yeşil sigorta) yer alıyor.

Uluslararası sigorta olarak da bilinen yeşil kart sigortası, yeşil kart sistemine dahil ülkelere yapılan seyahatlerde oluşabilecek herhangi bir kaza durumunda karşı tarafın haklarını güvence altına almaya yarıyor. Üye ülkelerin zorunlu trafik sigortası limitlerine kadar koruma sunan yeşil kart sigortası Türkiye Cumhuriyeti’nin 1959 yılında imzaladığı Strazburg Anlaşması’na göre yurt dışına arabayla yapılacak seyahatlerde zorunlu kılınmış durumda.

Yeşil kart sisteminin işleyişini sağlamak adına her üye devlet kendi ülkesinde büro adı verilen kurumlara sahip. Merkezi Brüksel’de olan Bürolar Konseyi çatısı altında toplanan bu bürolardan Türkiye’yi temsil eden kurum ise Türkiye Motorlu Taşıt Bürosu. Bu büro yeşil kart sistemine dahil ülkelerde Türkiye plakalı bir otomobilin karıştığı bir kazada uluslararası hasar işlemlerini Türkiye’deki sigortacılar adına yürütme görevine sahip. Hasar tazminatı işlemlerini yürüten bu kurum bir nevi uluslararası hasar servisi görevi yapıyor. Büroların zararı karşılayabilmesi için kazaya sebep olan aracın yeşil kart sigortasına sahip olması gerekiyor.

Yeşil kart sigortası hangi ülkelerde geçerlidir?

Kaza durumlarında üçüncü şahıslara verilecek maddi ve bedeni hasarların karşılanmasını amaçlayan yeşil kart sigortası, Türkiye de dahil olmak üzere 47 ülkede geçerli. Bu ülkeleri şu şekilde sıralamak mümkün: Avusturya, Arnavutluk, Andorra, Azerbaycan, Belçika, Bulgaristan, Bosna Hersek, Beyaz Rusya, İsviçre, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Almanya, Danimarka, İspanya, Estonya, Fransa, Finlandiya, İngiltere, Kuzey İrlanda, Yunanistan, Macaristan, Hırvatistan, İtalya, İsrail, İran, İrlanda, İzlanda, Lüksemburg, Letonya, Litvanya, Malta, Fas, Moldova, Makedonya, Karadağ, Norveç, Hollanda, Portekiz, Polonya, Romanya, Rusya, İsveç, Sırbistan, Slovakya, Slovenya, Tunus, Türkiye ve Ukrayna.

Yeşil kart sigortası nasıl yaptırılır?

Yeşil kart sigortasına sahip olmak için taşıt ruhsatı ve Türk Trafik Sigortası fotokopileri ile Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’na başvuru yapmanız yeterli. Yeşil kart sigortası yaptırmak için ödeyeceğiniz ücretler ise araç grubuna ve sigortanın geçerlilik süresine göre değişkenlik gösteriyor. Euro cinsinden belirlenen sigorta ücretleri poliçenin düzenlendiği tarihte Türk Lirası’na çevrilerek tahsil ediliyor. Ayrıca bazı sigorta firmaları da günümüzde yeşil kart sigortası yapabilmektedir.

Otomobillerin bir yıllık yeşil kart sigorta prim ücreti:

  • 1 yıllık 236 Euro
  • 6 aylık 177 Euro
  • 3 aylık 106 Euro
  • 1 aylık 59 Euro
  • 15 günlük 47 Euro

Motosiklet bir yıllık yeşil kart sigorta prim ücreti:

  • 1 yıllık 189 Euro
  • 6 aylık 142 Euro
  • 3 aylık 85 Euro
  • 1 aylık 47 Euro
  • 15 günlük 38 Euro

Taksi, minibüs, otobüs, kamyon, iş makinesi, kamyonet, traktör ve karavanlar için de ayrı fiyat politikaları uygulanıyor. Bu araçların sigorta prim ücretleri ile ilgili daha detaylı bilgiler için Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nun internet sitesine göz atabilirsiniz.

Sigorta prim ücretleri ile ilgili belirtilmesi gereken bir diğer husus ise indirim ve artırım konuları. Hasarsızlık sebebiyle indirim yapılabileceği gibi hasar sebebiyle prim artırımı da yapılabiliyor. Sigorta ücretlerini Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’nun İstanbul, İpsala ve Kapıkule’deki bürolarında kredi kartı ile ödeyebilirsiniz. İsteğinize bağlı olarak kendi taşıtınız için Türkiye’deki kasko poliçenize yurt dışı teminatı da ekletebilirsiniz.

*Ücret bilgileri 2020 Şubat ayında güncellenmiştir.

YORUM YAZ