Lastikler Nasıl Saklanmalı?

7.708 Gösterim

Lastikler, değiştirilmesi ve onarımı pahalı araç donanımlarının başında geliyor. Bu sebeple, mevsimden mevsime farklı lastikler kullanıyorsanız, değişim dönemlerinde etkili bir depolama için bazı püf noktaları bilmeniz gerekiyor. Kış mevsiminin ardından kar lastiklerinizi değiştirmek basit bir iş olsa da onları doğru şekilde depolamak için bir dizi aşamayı yerine getirmelisiniz. Aksi takdirde güneşe, hava koşullarına ve zamana karşı duyarlı olan lastikler kullanılamaz hale gelebiliyor.

Güvenli lastik saklama işlemi nasıl yapılır?

  • Depolamadan önce lastiklerinizi temizleyin

Lastikler aracınızdaki diğer parçalara göre daha fazla kirlenme eğiliminde olduğu için depolamadan önce detaylı bir temizliğe ihtiyaç duyabiliyor. Asfalt, kir ve fren tozu izlerini temizlemek için hafif bir bulaşık deterjanı ve ılık suyu bir kovada karıştırdıktan sonra lastik fırçası kullanabilirsiniz. Kauçuğun yapısını bozacak aşındırıcı lastik temizleyicilerden kaçınmalısınız.

  • Giydirme yapmayın

Lastikleri saklarken üzerinde uygulayacağınız tek işlemin temizlik olması gerekiyor. Yani lastikler eylem değil eylemsizlik gerektiriyor. Sanılanın aksine, lastikler depolanmadan önce herhangi bir pansumana veya parlatma uygulamasına ihtiyaç duymuyor. Lastik bileşikleri ozon çatlamasına ve diğer çevresel stres faktörlerine dayanacak şekilde formüle edildiği için bu gibi uygulamalar lastiklerin ömrünü kısaltabiliyor.

  • Lastikleri güneş ışığından uzak tutun

Temizliğin ardından iyice kuruduğuna emin olduğunuz lastikleri nerede saklayacağınıza karar vermeniz gerekiyor. Ultraviyole ışınlar lastiklerin yaşlanmasında önemli bir faktör olduğu için güneş ışığını doğrudan görmeyen kapalı bir mekan işinizi görecektir. Ultraviyole ışınların kauçuk bileşenlerini parçalamasını önlemek adına lastiklerinizi opak ve hava geçirmeyen bir torbanın içinde ve kalın bir muşambanın altında saklayabilirsiniz.

  • Lastikleri serin ve kuru bir ortamda saklayın

Lastikler mevsimden mevsime nerede saklanır diye merak ediyorsanız, mevsim fark etmeksizin serin ve kuru bir ortamda saklanmaları gerektiğini belirtmek gerekiyor. Bu noktada da sıcaklık ve nemin daima aynı derecede seyrettiği alanlar bir adım öne çıkıyor. Tutarlı bir ortam sağlamak adına iklim kontrollü bir depolama birimi veya serin bir bodrum katı işe yarayabilir. Ancak lastikleri fırınlardan, su depolarından ve ozon yayıcılardan uzak tutmanız gerekiyor.

  • Lastikleri hava geçirmez bir plastik torbada depolayın

Güneşten sonra lastiklerin ömrünü kısaltan bir diğer faktör de oksijen. Normal eşyalarınızı depolarken hava almalarını sağlamak mantıklı olabilir; ancak lastiklerde bu durum biraz daha farklı. Vakumlanmış ve hava geçirmeyen bir torbanın içinde saklanan lastikler oksijenle minimum temas kurduğu için daha geç yıpranıyor. Vakumlanmış torbalar oksidasyonu yavaşlatıyor ve kauçuktaki yağ bileşenlerinin buharlaşmasını ve lastiğin kurumasını önlüyor. Büyük yaprak torbaları, özel lastik saklama torbaları veya lastiğin etrafına sıkıca bağlayabileceğiniz kalın muşambalar işinizi görebilir.

  • Lastikleri dikey veya yatay olarak istifleyin

Lastiklerin ideal istiflenme biçimlerini uygulayabileceğiniz geniş bir depolama alanına sahipseniz şanslısınız. Bu noktada jantlı ve jantsız lastik saklama koşulları hakkında fikir sahibi olmak da oldukça önemli. Jantlı lastikleri kancalar yardımıyla dikey bir şekilde asılı duracak şekilde saklamanız öneriliyor. Jantsız lastiklerin ise dik konumda veya üst üste gelecek şekilde yatay olarak saklanması gerekiyor. Jantsız lastikleri saklarken jantlılar gibi kanca ile asma yönteminden kesinlikle kaçınmanız gerekiyor. Aksi takdirde lastikte sarkmalar meydana gelebiliyor. Son olarak lastikleri yerden uzak olacak şekilde bir paletin veya rafın üzerinde saklamalı ve deformasyonları önlemek için lastiğin konumunu her ay değiştirmelisiniz.

  • Kimyasal maddelere maruz bırakmayın

Ozon, lastik depolamasında kaçınılması gereken ilk kimyasal. Jeneratör, kompresör, fırın, drenaj pompası, merkezi elektrik süpürgeleri gibi makineler ozon ürettiği için depolama alanınızda bunlardan herhangi birinin olmadığına dikkat etmelisiniz. Öte yandan lastiklerinizi garajda saklıyorsanız çözücüler, yakıtlar ve yağları da onlardan uzak tutmalısınız.

YORUM YAZ