Radar Cezaları 

2.982 Gösterim

Elektronik sistemlerin gelişmesi ile beraber trafikte hız kontrolü de sıkılaştı. Tabii bu durum beraberinde radar cezaları açısından bir artış da getirdi. Önceden sistemler çok hassas olmadığı için ölçümler yeteri kadar düzgün yapılamıyordu. Ama bugün kullanılan teknolojiler hatasız ölçümler yapabiliyor. Peki, bu radar cezaları nasıl kesiliyor? Sistem tam olarak nasıl işliyor? Ceza aldıktan sonra neler yapmak gerekiyor? Şimdi gelin bu soruların yanıtlarına bakalım.

Radar Cezası Nedir?

Radar cezası, hız sınırının aşıldığı durumda uygulanan cezaya verilen isimdir. Dünyanın her yerinde yollardan geçen araçların hızlarını ölçen sistemler bulunur. Bu sistemlere radar denir. Türkiye’de de yolların belli noktalarında geçiş yapan araçların hızlarını denetleyen radar sistemleri yer alır. Bu sistem o yoldaki hız sınırını aşan bir aracı tespit ettiğinde plakasını alır. Plaka üzerinden de sürücüye ceza uygulanır. 

Radar Ceza Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Siz yoldan geçtiğiniz, sistem de sizi aşırı hızdan dolayı işledi. Peki, bunu nereden bileceksiniz? Şöyle ki, bazı radar sistemlerinin devamında polis çevirmesi olur. Bu noktada radara giren sürücüler trafik polisleri tarafından durdurulur. Bu şekilde sürücü de hız sınırını aştığı konusunda en kısa sürede bilgilendirilmiş olur. Ama tabii tüm radarların sonrasında trafik polisi çevirmesi olmaz. Radar cezaları otomatik olarak sisteme işlenir. Siz de e-Devlet üzerinden kontrol edebilirsiniz. Sisteme girdikten sonra arama alanına radar cezası yazarak ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.

Radar Ceza Fiyatları Ne Kadar?

Radar cezası iki ayrı ceza türünü barındırır. İlk olarak sürücüye para cezası kesilir. Bu cezanın miktarı hız sınırını aşma oranına göre değişir. Para cezasında erken ödeme indirimi uygulanır. Bir de yine aynı şekilde hız sınırını ne kadar aştığınıza bağlı olarak ceza puanı da verilir. 2021 yılı için radar ceza fiyatları ve ceza puanları şöyledir: 

  • Eğer hız sınırı %10 – %30 arasında aşılırsa para cezası olarak 314 TL kesilir. İndirimli halde bu miktar 235,5 TL olur. Bir de 10 ceza puanı verilir.
  • Eğer hız sınırı %30 – %50 arasında aşılırsa para cezası olarak 652 TL kesilir. İndirimli halde bu miktar 489 TL olur. Ceza puanı ise 15. 
  • Hız sınırı %50’den fazla aşılırsa para cezasının miktarı 1339 TL’ye çıkar. İndirimli olarak ödeme yapılırsa 1004,25 TL’ye düşer. Ceza puanı olarak da 15 puan verilir. 

Radar Cezaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Radar Ceza İndirimi Ne Kadar?

Radar ceza indirimi %25 oranında uygulanır. Bu indirimden yararlanmak için yapmanız gereken ödeme işlemlerini ceza tebliğ edildikten sonra 15 gün içerisinde tamamlamak. Tabii burada şu noktaya dikkat etmek lazım. Eğer radar cezası polis tarafından size bizzat verildiyse o günden itibaren 15 gün içerisinde ödeme yaparak indirimden faydalanabilirsiniz. Eğer ceza size sistemden bildirildiyse cezanın kesildiği gün değil size bildirildiği gün esas alınır. 15 günün takibi de buna göre yapılır. 

Radar Cezası Nasıl Ödenir?

Radar cezaları PTT şubelerinden ya da anlaşmalı bankalardan nakit olarak ödenebilir. Ayrıca e-Devlet sisteminden sorgulama yaptığınızda direkt ödeme ekranına da geçebilirsiniz. Buradan kredi kartı ile ödeme yapabilirsiniz. Daha detaylı bilgi için trafik cezası ödeme hakkındaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

Radar Ceza Puanı Nedir?

Radar cezalarındaki ceza puanları oldukça önemlidir. Çünkü bir sürücü 1 yıl içerisinde 100 ceza puanını doldurursa ehliyetine 2 ay el konur. Bu durum sürekli hale gelirse uzun süreli ehliyeti alıkoyma cezaları devreye girer.

Radar Cezasına İtiraz Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Radar cezasına itiraz etme hakkınız da var. Eğer yazılan cezanın haksız olduğunu düşünüyorsanız ya da radara girdiğiniz bölgede uyarı yoksa itiraz edebilirsiniz. Çünkü tüm radarların önceden sürücüye bildirilmesi gerekir. Uyarı levhası olmadığı durumda sürücülerin itiraz etme hakkı doğar. Bunun için durumu anlatan bir dilekçe yazabilirsiniz. Uyarı olmadığını kanıtlayan fotoğraflar ekleyerek dilekçeyi güçlendirebilirsiniz. Sonrasında kimlik ve ruhsat fotokopisi, dilekçe ve ceza tutanağı ile beraber Sulh Ceza Hâkimliğine ceza size bildirildikten sonraki 15 gün içerisinde cezaya itiraz edebilirsiniz.

YORUM YAZ