En Çok Yaşanan Trafik Kazası Nedenleri Nelerdir?

492 Gösterim

Ülkemiz genelinde gerçekleşen trafik kazalarının sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Bu kazaların yaşanmasında yol şartları, insan hatası, trafik kurallarını görmezden gelme ve hava olanaklarının büyük etkisi vardır. O halde tüm bu sebepleri ve daha fazlasını birer birer ele alalım ve konuya dair neler yapmamız gerektiğini öğrenelim. İşte detaylar!

Trafik Kazası Nedir?

birbirine carpmis iki otomobil

Trafik kazası; motorlu bir aracın bir diğer araca, yayaya veya hayvana çarpmasıdır. Ne yazık ki her sene 1.2 milyon kişi trafik kazasında hayatını kaybetmektedir. Bunun yanı sıra 20-30 milyon kadar birey de ciddi anlamda yaralanmaktadır. Genç kesimden insanların daha çok trafik kazası geçirdiği de çeşitli araştırmalar sonucunda tespit edilmiştir.

Trafik Kazalarının Nedenleri Nelerdir?

araba kullanirken telefona bakan erkek

Trafik kazalarının nedenlerini birer birer ele almak gerekir. Çünkü her biri de kendi içerisinde farklı detaylar barındırır. Şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Aşırı Hız Yapmak

Hız tabelalarına uymadan tam sürat ilerleyen sürücüler, ciddi hasarlar bırakan kaza sebepleri arasında başta gelir. Bu tür kazalarda ölüm riski yüksektir. Bir kişinin ne kadar acelesi olursa olsun hiçbir zaman hız limitlerini aşmaması gerekir. Bu hem kendi can sağlığı hem de çevresindekiler için önemlidir. 

  • Alkollü Araç Kullanmak

Alkol aldıktan sonra direksiyon başına geçmek demek, bile isteye kaza yapmak demektir. Çünkü alkol, sürücünün sürüş hakimiyetini sarsan bir unsurdur. Bu şekilde bilinçsizce hareket eden bireyler yüzünden her sene binlerce kişi trafik kazalarında can vermektedir. Ayrıca alkollü araç kullanmak tamamen suçtur; kişinin ehliyetine el konulmasına neden olur.

  • Dikkatsiz Davranmak

Seyir halinde dikkatsiz davranmak büyük kazalara neden olur. Sürücünün yolu, çevreyi ve aynaları aynı anda kontrol etmesi lazımdır. Birçok uzman, sürüş sırasında bahsi geçen yerlerin kontrolü dışında hiçbir şeye odaklanmamak gerektiğini ifade eder.

Araç kullanırken mesaj okumak, arka koltukta herhangi bir şeye uzanmak gibi dikkatsiz davranışlardan kaçınılmalıdır. Öte yandan uykusuzluk da konsantrasyonu dağıtır. Bu yüzden kısa ya da uzun yola çıkmak fark etmeksizin yola çıkmadan evvel bol bol dinlenilmelidir. 

  • Trafik Kurallarına Uymamak

Trafik kuralları, sürücüleri ve yayaları olası kazalardan koruyan tüm kuralların genel adıdır. Bahsi geçen kurallara uyulduğu zaman kazaların önüne geçmek de daha kolay hale gelir. Yaya geçitlerinde kontrollü durmak, sollama kurallarını uygulamak, şerit takibini düzgün yapmak gerekir. Bu şekilde trafik daha sağlıklı akacaktır. 

Siz de bu kuralların her birini detayları ile incelemek istiyorsanız Trafik Kuralları başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz.

  • Hava Şartları

Trafik kazalarının en bilinen nedenlerinden bir diğeri de hava koşullarıdır. Şiddetli şekilde yağan yağmur, kar yağışıyla buzlanan yollar, sis oluşumu ve daha birçok hava koşulunu buna örnek olarak gösterebiliriz. Bunun için sürücülerin de önlem alması şarttır. Örneğin kar lastiği kullanımı daha yaygın hale gelmelidir. Kar lastiği bulunmayan bir araç ile asla karlı havalarda trafiğe çıkılmamalıdır. 

  • Aracın Teknik Arızaları

Kazaların başlıca nedenleri arasında teknik durumlar da vardır. Günümüzde hemen hemen her aracın kendine has olarak ifade edebileceğimiz teknik birtakım arızaları ortaya çıkabilir. Bahsi geçen sorun araç seyir halindeyken kendini gösterirse kazalar yaşanacaktır. Tabii araç bakımı düzenli olarak yaptırıldığı takdirde herhangi bir teknik problemin meydana gelme ihtimali de düşecektir. 

  • Hayvanların Yolu Kapatması

Özellikle kırsal yerlerdeki trafik kazalarının temel sebeplerinden en önemlisi bir ya da birden fazla hayvanın yolu kapatmasıdır. Hatta bunu sadece kırsal olarak da ifade edemeyiz; şehirde de önüne kedi ya da köpek çıkan bir sürücü ani fren yaparak zincirleme trafik kazasına neden olabilir. 

  • Yoğun Trafik

Ülkemizde özellikle İstanbul şehrinde her gün yoğun bir trafikle karşılaşılmaktadır. Bu da doğal olarak hem yayaların hem de sürücülerin tahammülsüz hale gelmesine yol açarak çeşitli kazaların yaşanmasına sebebiyet verir. 

  • Tehlikeli Madde Taşımacılığı

Tehlikeli maddelerin nakledilmesi sırasında sürücünün dikkatli olması gerekir. Tehlikeli madde taşıyan bir araç kaza yaparsa, aracın içerisindeki malzemeler trafik kazasının yanı sıra daha büyük olaylara yol açabilir.

  • Yol Yapım ve Bakım Çalışmaları

Yol yapım ve bakım çalışmaları nedeni ile sürücülerin sürüş deneyimi etkilenebilir, normal trafik akışında bozulmalar görülebilir. Bu çalışmalar esnasında iş makineleri ve çeşitli malzemeler yola yerleştirilebilir. Yolun bir kısmı kapatılabilir. Sürücüler uyarı levhalarının her birine uymalıdır. Aksi halde ciddi trafik kazaları gerçekleşecektir.

  • Gece Sürüşleri

Gece sürüşleri, sürücüler açısından zorlu bir deneyimdir. Çünkü bu durumda görüş mesafesi azalmaya başlar, sürücü kendini yorgun hisseder ve yola konsantre olamayabilir. Özellikle aydınlatması zayıf olan yollarda, sürücülerin önündeki herhangi bir engeli son anda görmesi de kazaları doğuracaktır. En çok da uzun mesafeli yolculuklar esnasında dikkatli olunmalıdır.

  • Hatalı Sollama

Trafikte sollama, öteki araçların yanından geçme hareketidir ve düzgün yapılmadığı takdirde ölümcül sonuçlar ortaya çıkarabilir. Hatalı sollama, en çok da dar ve yüksek hızlı yollarda gerçekleştiğinde kazalara sebebiyet verir.

  • Sürücülerin Sinyalizasyon Kullanmaması

Araç bir yoldan ötekine döndürülmek isteniyorsa bu durum, sinyal verilerek diğer sürücülere bildirilmelidir. Aksi halde karşı taraf da ne yapacağını bilemez ve trafik kazası gerçekleşir. Günümüzde birçok sürücü ne yazık ki sinyalizasyon sistemini kullanmayarak zincirleme kazalara neden olmaktadır. 

Türkiye’de Gerçekleşen Trafik Kazaları Konusunda Ek Bilgiler

kaza yapan genc bir erkek

  • Ülkemizdeki kazaların %60’ı şehir içerisinde meydana gelmektedir.
  • Kazaların neden olduğu maddi hasar, ülke milli gelirinin %2’lik bir kısmına denktir.
  • Gerçekleşen trafik kazalarının %90’lık bölümü insan hatasıdır. 
  • Trafik kazaları nedeni ile ülkemizde her sene 300 milyon çalışma günü kaybı yaşanmaktadır.
  • Trafik kazaları sık yaşandığı için Türkiye’de en sık aranan konulardan biri de kaza tespit tutanağı nedir oluyor. Siz de konuya dair daha ayrıntılı bilgi almak adına Kaza Tespit Tutanağı Nedir, Nasıl Sorgulanır? başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz. 
  • Ülkemiz genelinde en sık trafik kazasının yaşandığı dönem Ramazan ayıdır. Çünkü bu dönemde sürücüler açlık durumları nedeni ile daha dikkatsiz ve halsiz olurlar. 
  • 2016 senesinde gerçekleşen kazaların büyük bir kısmında erkek sürücülere rastlanmıştır.
  • Kazalar genel olarak yüksek nüfusa sahip kentlerde gerçekleşir. Ankara, Antalya, İzmir, İstanbul ve Bursa gibi şehirler başta gelmektedir.
  • Trafik kazalarında yaşamını kaybeden kişilerin büyük bir kısmı bisiklet ve motosiklet kullanan sürücülerdir.

Sürücü daima yola ve çevreye kanalize olarak kazaların önüne belli bir ölçüde geçebilir. Siz de içeriğimizde yer alan kuralların her birini göz önüne alarak sağlıklı bir sürüş deneyimi elde edebilirsiniz. Trafik kazalarının nedenlerini ayrıntıları ile ifade ettiğimiz içeriğimizin sonuna geliyoruz. Unutmayın ki trafikte olabilecek kazaların bir sınırı yoktur, daima ciddiye alınması gereken önemli bir konudur. Sizlere keyifli yolculuklar diliyoruz!

Trafik kazalarının nedenleri nelerdir?

Bu kazaların yaşanmasında yol şartları, insan hatası, trafik kurallarını görmezden gelme, hava olanaklarının büyük etkisi vardır.

Trafik kazası nedir?

Trafik kazası; motorlu bir aracın bir diğer araca, yayaya veya hayvana çarpmasıdır.