Yaz Aylarında Araç Temizliği ve Araçları Güneş Yanıklarından Koruma

582 Gösterim

Yaz mevsimi sıcak günleri, uzun süreli tatilleri ve eğlenceli yolculukları beraberinde getirir. Fakat araç sahiplerinin, bu özel mevsimde birtakım önemli noktaların üzerinde durması uzun süreli araç kullanımı açısından faydalı olacaktır. Yaz aylarında araç temizliği ve araçların olası güneş yanıklarından korunması, hem aracın uzun ömürlü olması hem de sürüş güvenliğinin artması açısından mühimdir. Siz de bu konuda bilgi edinmek, aksiyon almak ve sıcak hava koşullarının yaratacağı olumsuz etkileri minimize etmek isterseniz aşağıdaki bilgilerden faydalanabilirsiniz.

Yaz Aylarında Araç Temizliği ile İlgili Pratik Bilgiler

aracini temizleyen bir erkek

 

1.   Filtre Temizliği ya da Değişimi Yaptırmak

Yaz mevsiminde yüksek hava sıcaklıkları sebebiyle motorun her zamankinden daha fazla soğuması önemlidir. Bu yüzden de araçta yer alan tüm filtrelerin işlevsel bir şekilde çalışmayı sürdürmesi gerekmektedir. İşte bu yüzden motora hava akışı sağlanması açısından filtrelerin temizlenmesi ve tozlardan arındırılması sağlanmalıdır. Kirli hava filtrelerinin yakıt tüketimini de olumsuz yönde etkilediğini unutmamalısınız.

2.   Aracı Düzenli ve Ayrıntılı Şekilde Süpürmek

Hava şartlarından dolayı yaz aylarında araç üzerinde kir ve toz birikmesi daha çok görülür. Bu nedenle yaz aylarında aracın detaylı bir şekilde süpürülmesi ve temizlenmesi önem kazanır. Fakat burada püf nokta şudur; bu temizliği araç bakım ürünlerinden biri olan ufak boyutlu ve rahat bir kullanım sunan araç süpürgesi ile yapmak size bu süreçte kolaylık sağlayacaktır. Araca zarar vermeyecek şekilde üretilen bu süpürge ile temizlik işlemi sorunsuzca  tamamlanacaktır.

3.   Koltukları Mikrofiber Bez ile Temizlemek

Özel dokusu ile koltuklardaki toz, kir ve lekeleri rahatça ortadan kaldıran mikrofiber bezler ile özellikle deri araç koltuklarınızı silebilirsiniz. Yüzeysel çizilmelerin önüne geçerken, nemi güçlü bir şekilde emen mikrofiber bezler sayesinde koltuklarınız hızlıca kuruyacaktır. Araç koltuklarınızın temizliğini yaparken, koltuk yüzeylerine hafifçe bastırarak dairesel hareketlerle temizliğinizi yapabilirsiniz.

Bu süreçte araç cilası, cam, kokpit ve böcek temizleyicisi gibi temizleyici gereçler kullanarak aracınızı yaz mevsimine hazırlayabilirsiniz. Dilerseniz, Toyota tarafından sunulan Toyota orijinal bakım ürünlerini inceleyebilir ve siz de yazın araç temizliği yaparken burada yer alan ürünleri kullanabilirsiniz. Araç temizlik ürünleri daima aracınızın daha göz alıcı görünmesini sağlar.

4.   Araç Kokusu Kullanmak

Araç temizliğinin önemli detaylarından biri de kokudur. Sıcak havaların araç içerisinde yarattığı temel sorunlardan biri de koku olabildiği için kötü kokuları maskelemek ve araç içinde hoş bir atmosfer yaratmak için siz de araç kokuları arasından seçim yapabilirsiniz. Hafif araç kokuları tercih etmek yaz sıcaklarında aracınızda ferahlatıcı bir etki yaratacaktır.

5.   Araç Kliması Temizlemek

Yaz sıcaklarında araç içerisinde tatlı bir esinti olması oldukça keyif vericidir. Tabii klimanın verimli biçimde çalışması için belli periyotlarda temizlenmesi gerekecektir. Peki, klima temizliğine nasıl başlamalısınız? Öncelikle kalorifer modunda klimayı 6-7 dakika en yüksek hızda çalıştırmalısınız. Böylelikle klima temizliğe hazır hale gelecektir. Ardından klimayı kapatabilir ve araca özel üretilen temizleme spreyini havalandırma deliklerine püskürtebilirsiniz. Bu sayede aracınızın klimasını temiz ve verimli bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz.

Aracı Güneş Yanıklarından Korumak için Neler Yapılabilir?

gunese maruz kalan bir arac

Aracı güneş yanığından korumak için sayısız yöntem bulunmakta. Örneğin; kapalı otopark yok ise branda kullanabilir, araç boyasının üzerine koruma tabakası yaptırabilir ve pasta cila işlemini düzenli aralıklarla gerçekleştirebilirsiniz. Detaylara bakacak olursak;

1.   Kapalı Otopark Yok ise Branda Kullanmak

Araç brandası, otomobili dış etkenlerden korur ve uzun ömürlü kullanım sağlar. Doğru bir araç brandası seçmek, aracınızın koruma altında kalmasına yardımcı olacaktır. Bu seçimi yaparken brandanın boyutuna dikkat etmek ve araca tam uyanı seçmek faydalı olurken, tek bir kısmının dahi açıkta kalması aracın güneşten korunmasının önüne geçebilir.

Malzeme kalitesi de bu noktada önem arz eder. Kaliteli ve son derece dayanıklı bir malzemeden yapılan araç brandaları, çevresel etkilere karşı da güçlü bir koruma sağlayacaktır. UV ışınlarının zararlı etkilerine karşı dayanıklı ve su geçirmez bir branda tercih edebilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra araç brandasının kolaylıkla kurulup çıkarılabilmesi, pratik bir çantasının olması kolayca muhafaza edilmesini sağlayacaktır.

2.   Araç Boyasının Üzerine Koruma Tabakası Yaptırmak

Aracı güneş yanığından korumanın en iyi yollarından biri de koruma tabakasıdır. Boya koruma işlemi yaptırmanız halinde aracın güneş ışığından göreceği zararları minimize etmiş olur ve sadece bununla da kalmaz; aracın renginin matlaşmasının önüne geçer, parlaklığını yitirmesini önlersiniz. Özellikle araç tavanında güneş yanığı ile karşılaşmanız halinde hızlı bir şekilde koruma tabakası yaptırmanızı tavsiye ederiz.

Dilerseniz Toyota ProTect uygulaması ile aracınıza boya koruma işlemini güvenilir bir biçimde yaptırabilirsiniz. Bu uygulama sayesinde araç üzerinde seramik sertliğinde koruyucu bir yüzey oluşur ve aracınızı yol kirlerinden daha iyi korumuş olursunuz. Araç yüzeyleri için yüksek düzey koruma sağlayan Toyota ProTect, alaşım jantlara ve araç içi tekstil döşemelerin üzerine de rahatlıkla uygulanabilir.

Su tutmayan yüzey ile araç ilk günkü parlaklığını devamlı bir biçimde korur. Tüm bunların yanı sıra Toyota ProTect ile korunmaya alınmış bir aracın temizlik işlemlerini gerçekleştirmek de son derece kolay hale gelir. Oto şampuanı ile aracınızı dilediğiniz zaman yıkayabilirsiniz.

3.   Pasta Cila Bakımını Düzenli Olarak Yaptırmak

Araba güneş yanığı önleme yöntemlerinde sıra düzenli olarak pasta cila bakımı yaptırmada. Güneşin yaydığı UV ışınları, aracın boyası üzerinde hasara neden olabilir ve zaman içerisinde renk solması, çizilme, matlaşma gibi durumlara sebep olabilir. Bu yüzden, aracın dış yüzeyini korumak adına düzenli aralıklarla pasta cila işlemi yaptırmak güneş yanıklarından korunmak için diğer alternatiflerden biridir.

 

Pasta cila arabayı güneşten korur mu?

Güneşin yaydığı UV ışınları, aracın boyası üzerinde hasara neden olabilir. Zaman içerisinde renk solması, çizilme ve matlaşma gibi durumlar meydana gelebilir. Bu yüzden, aracın dış yüzeyini korumak adına düzenli aralıklarla pasta cila işlemi yaptırılmalıdır.
 
Pasta cila işlemi, araç boyasının üzerindeki kılcal çizikleri gidermek ve dış etkenlere karşı dayanıklılığını artırmak için idealdir. Bu işlemle beraber güneşin neden olduğu yanıklar, böcek kalıntıları ve kirler minimize edilir.

Arabayı güneşten korumak için ne yapmak lazım?

Kapalı otopark yok ise branda kullanabilir, araç boyasının üzerine koruma tabakası yaptırabilir ve pasta cila işlemini düzenli aralıklarla gerçekleştirebilirsiniz.