Araç Lastik Ömrü Ne Kadardır ve Lastik Ne Zaman Değiştirilmelidir?

959 Gösterim

Araç lastikleri, araçların en gerekli temel bileşenlerinden bir tanesidir. Sürüş güvenliği açısından yüksek düzeyde önem taşır. Fakat günümüzde birçok sürücü, araç lastiklerinin ömrü ve tam olarak ne zaman değiştirileceği konusunda bilgi sahibi değildir.

Lastik ömrünü etkileyen tüm faktörleri, lastik bakımı yapmanın ehemmiyetini ve uygun lastik tercihinin nasıl yapılacağını bu içerikte sizlere tüm ayrıntıları ile aktarıyor olacağız. Böylelikle aracınız, daha yüksek performansa sahip hale gelecek.

Araç Lastik Ömrü Ne Kadardır?

Siyah bir arabanın lastiği

Araç lastiklerinin ömrü; kullanım olanaklarına, kullanım sıklığına, sürücünün sürüş tarzına ve lastik kalitesine göre değişim gösterir. Lastiklerin yasal olarak diş derinliği minimum 1,6 mm’dir. Güvenli bir sürüş için 3 mm ve üzeri diş derinliği önerilmektedir. Fakat bazı sürüş koşullarında, örneğin çok soğuk ya da sıcak havalarda agresif bir sürüş tarzını benimsemek lastik ömrünü daha da azaltacaktır. Lastikler düzenli aralıklarla kontrol edilmeli, değiştirilme vakti geldiğinde de itina ile değiştirilmelidir.

Araç Lastiği Ne Zaman Değiştirilmelidir ve Buna Etki Eden Durumlar Nelerdir?

Araç lastiğine hava basan erkek

Bir araç lastiğinin tam olarak ne zaman değiştirilmesi gerektiği, lastiğin kaç senelik olduğuna ve durumuna bağlıdır diyebiliriz. Tabii bu konuda sizlere sunacağımız birkaç önemli ipucu daha var:

1.   Aşınma

Lastikler zaman içerisinde aşınmaya başlar, bu son derece doğal bir durumdur. Lastiklerin üst yüzeyindeki desenlerin derinliği 1.6 mm’den daha az ise lastiklerinizi değiştirmeniz lazımdır.

2.   Hasar

Bazen herhangi bir ufak kaza durumunda lastik zarar görebilir. Bu durum, günlük kullanımda dahi gerçekleşebilir. Araç lastiğinde herhangi bir çatlak, delik ya da sıyrık varsa değişim yapmanız gerekir. Aksi halde yolda kalma gibi tatsız durumlarla karşılaşabilirsiniz.

3.   Üretim Tarihi

Araç lastiklerinizi daima üretim tarihine göre kontrol edin. Lastiklerin ömrü çoğu zaman 5-10 sene arasındadır. Tabii bu biraz da sizin lastik kullanım tarzınıza göre değişebilen bir süreçtir. Kimi sürücü agresif bir tarzı benimserken kimisi de daha sakin şekilde araç kullanıyor olabilir.

4.   Hava Sıcaklığı

Sıcak havalarda araç lastikleri daha sık aşınır. Bu yüzden yaz mevsiminde lastikleri sürekli olarak kontrol etmelisiniz. Aracınızın üzerini bir örtüyle örtmeyi de unutmayın. Böylelikle güneş ışınlarının zararlı etkilerinden aracınızı korumuş olursunuz.

5.   Kullanım Sıklığı

Sürekli olarak uzun yolculuklar yapıyorsanız lastiklerinizi daha sık değiştirmeniz gerekecektir. Özellikle karlı ve buzlu yollardan geçiyorsanız mutlaka bir kış lastiği edinmelisiniz. Bu şekilde daha güvenli bir seyahat gerçekleştirirsiniz.

6.   Lastik Kalitesi

Kalitesi düşük olan lastikler, yüksek kaliteye sahip olanlara oranla daha çabuk eskir. Ömrü daha kısa olur. O nedenle daima orijinal ürünlere yönelmek gerekir. Dilerseniz Araba Lastiği Nasıl Seçilir? başlıklı içeriğimizi de inceleyerek daha net bir karar verebilirsiniz.

7.   Yükleme Kapasitesi

Araçlar, taşımakta oldukları yük miktarı doğrultusunda farklı lastik türlerine gereksinim duyar. Aşırı yükleme yapma, lastiğin ömrünü kısaltan bir durumdur.

8.   Lastik Bakımı

Lastiklerin doğru yöntemlerle şişirilmesi, rotasyonunu yapılması, hizalanması ve dengelenmesi gibi unsurları içeren bakımların gerçekleştirilmesi gerekir. Yapılmaması halinde lastik kullanım süresi kısalacaktır.

Ayrıca lastik değiştirme işlemi hakkında detaylı bilgi almak için Otomobil Lastiği Nasıl Değiştirilir? başlıklı içeriğimizi de okuyabilirsiniz.

Araç Lastik Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Araba tekerleğine bakım yapan biri

Araç lastikleri, daimi sürüş güvenliğinin sağlanması ve korunması için düzenli bakıma ihtiyaç duyar. İşte bu konuda yapılması gereken uygulamalar:

Lastik Basıncını Kontrol Edin

Bu işlem, lastiklerin düzenli olarak şişirilmesi ile mümkün hale gelir. Aracın kullanım kılavuzunda yer alan basınç değerlerini sürekli olarak takip etmelisiniz.

Lastik Rotasyonu Yaptırın

Lastik rotasyonu işlemi, lastiklerin yüzeysel olarak aşınması durumunu dengelemek adına oldukça önemlidir. Arka ve ön lastiklerin yerlerini aracınızın kullanım kitapçığında belirtildiği şekliyle değiştirin.

Ön Düzen Ayarı ve Balans İşlemi Yaptırın

Ön düzen ayarı ve balans işlemi, ömrünü uzatmak adına mühimdir. Bunun için belirli aralıklarla aracınızı bir servise götürmekten hiçbir zaman çekinmeyin.

Mevsime Göre Lastik Değiştirin

Yüksek güvenlik önlemlerini tam sağlamak adına mevsime göre lastik değişimi yapmak gerekir. Otomobil lastik ömrünü uzatmak için bu önemli bir adımdır.

Yeni Lastik Seçimi ve Uygun Lastik Kullanımına Dair Bilgiler

Araç lastiği

O gün geldi: Yeni bir lastik seçimi yapmanız gerekiyor. Doğru adımlar sayesinde en uygun lastiği seçebilirsiniz. Tercih yaparken dikkat etmeniz gerekenleri şu başlıklar altında ele alabiliriz:

Araç Tipine Uygun Lastik Seçmek

Her araç tipi için farklı lastik işlevleri gerekmektedir. Örnek verecek olursak; SUV ya da kamyonet türündeki araçlar için daha yüksek bir yük kapasitesi lazımdır. Bu yüzden de daha güçlü bir lastik seçimi yapılmalıdır. Günlük kullanıma uygun araçlar için kaliteli fakat normal beklentileri karşılayan bir seçeneğe yönelmek yeterlidir.

Lastik Desenine Dikkat Etmek

Lastik deseni, performansı doğrudan etkileyen bir kıstastır. Bu desenler, lastiklerin karlı ve buzlu yollarda tutunabilmesine yardımcı olur. Her bir desenin de mevsime göre değişiklik gösterdiğini ifade edebiliriz. Kışa ve yaza ayrı ayrı lastik satın almak gerekecektir.

Hız Endeksini İncelemek

Lastikler, hız endeksine göre belli sınıflara ayrılır. Bahsi geçen endeks, lastiklerin belirli bir hız bareminde güvenli koşullarda çalışacağı maksimum hızı göstermektedir. Araç üreticilerinin tavsiye ettiği hız endeksi aralığının kullanılması şarttır.

Sonuç olarak lastik değişim zamanını kaçırmadan, tam vaktinde yaptırmanızı öneriyoruz. Çünkü oto lastik değişimi, bir aracın kendine gelmesini sağlar. Sürüş performansınızı gözle görülür bir biçimde artırır. Şimdiden keyifli yolculuklar dileriz!

Lastik ömrü kaç yıl?

Lastiklerin raf ömrü çoğu zaman 5-10 sene arasındadır.

Lastik ömrü kaç km?

Lastik ömrü kullanıma bağlı olarak 40 bin ila 80 bin kilometre arasında gidip gelmektedir.

Lastik ne zaman değişmeli?

Bir araç lastiğinin tam olarak ne zaman değiştirilmesi gerektiği, lastiğin kaç senelik olduğuna ve durumuna bağlıdır diyebiliriz.

Araç lastiklerinin ömrü ne kadardır?

Araç lastiklerinin ömrü; kullanım olanaklarına, kullanım sıklığına, sürücünün sürüş tarzına ve lastik kalitesine göre değişim gösterir.