Araba alırken veya satarken gereksiz vakit ve nakit kaybını önlemek için araç değerleri hakkında bilgi sahibi olmakta yarar var. Özellikle de 2. el araç değeri hesaplama süreçlerinin nasıl ilerlediği hakkında… Bir aracın gerçek değerini belirleyen faktörlerin neler olduğunu ve hangi noktalarda fark yarattığını bilerek çok daha verimli bir alışveriş yapabilirsiniz.
Araç Değeri Hesaplanırken Nelere Dikkat Edilir?
Araç değeri belirleme sürecinde nelere dikkat edilir diye merak ediyorsanız göz önünde bulundurmanız gereken 8 ana faktör var:
- Piyasa Değeri
Aracınızın gerçek değerini bulmak için ilk olarak muadillerinin piyasa değerlerini kontrol etmeniz gerekiyor. Mümkünse aynı model yılına ve benzer kilometre aralıklarına sahip araçların hangi fiyatlara satıldığını öğrenerek daha sağlıklı bir sonuca ulaşabilirsiniz. Bu noktada internet üzerinden ikinci el araç satışı yapılan sitelerin verilerinden faydalanmak işe yarayabilir.
- Kaza Geçmişi
Aynı modele, aynı renge ve hatta aynı kilometre değerine sahip araçların farklı fiyatlara satılması birçok sebepten kaynaklanabilir. Bu noktada ikinci el alım satımlarda alıcılar tarafından araçların kaza geçmişi büyük önem taşıyor. Değişen veya boyalı parçasının, ağır hasar kaydının veya motor bölümünde herhangi bir problemin olup olmadığı araç değerinin belirlemesinde önemli rol oynuyor. Öte yandan araç kabininde yer alan bölümlerin deformasyon seviyesi de fiyatın değişmesinde rol sahibi.
- Donanımlar
Otomobiller fabrikadan genellikle standart donanıma sahip şekilde çıkıyor. Sürücüler kendi zevk ve ihtiyaçlarına göre araçlarına eklemeler yapabiliyor. Araca sonradan takılan bir yol bilgisayarı, çelik alaşımlı jant veya geri görüş kamerası benzer modellerine göre daha yüksek fiyatlara satılmasını sağlayabiliyor. Bununla birlikte konforu artıran ve estetik görünümü iyileştiren donanımlar da araç değerinin hesaplanmasında rol oynayabiliyor.
- Yakıt Tüketimi
Sürekli artan yakıt fiyatları sürücüleri bu anlamda daha ekonomik seçeneklere yönlendiriyor. Hal böyle olunca bir aracın yakıt tüketimi, satışında oldukça önemli hale geliyor. Yakıt tüketimi parametresinde aracın şehir içinde ve şehir dışındaki tüketim değerleri baz alınıyor. Halk arasında kilometre başına ne kadar yaktığı şeklinde sorgulanan bu özellik, fabrika verilerine göre 100 kilometrede tüketilen yakıtın litre cinsinden değerini temsil ediyor.
- Kilometre Değeri
Arabalarda kilometre değeri doğrudan motor sağlığıyla ve aracın dayanıklılığıyla ilişkilendirildiği için marka ve modelden sonra en önemli değişken özelliği taşıyor. Özellikle genç yaşına rağmen yüksek kilometreye sahip araçlar, alıcılar tarafından daha az tercih ediliyor. Düşük kilometrenin daha uzun ömürlü kullanım ve daha düşük problem riski getireceği düşüncesi hem alıcılar hem de satıcılar arasında oldukça yaygın.
- Aracın Yaşı
Araç piyasa değeri belirlenirken göz önünde bulundurulan niteliklerden bir tanesi de aracın yaşı. Teknolojik donanım açısından çok geniş seçenekler sunmadığı için yaşlı araçların piyasa değeri yeni modellere göre daha düşük oluyor. Ancak bu noktada aracın yaşı vergilendirmeyi etkilediği için tam tersi bir durum da söz konusu olabiliyor. Çünkü otomobillerde model yılı eskidikçe sürücülerin ödemesi gereken vergi miktarı azalıyor.
- Kullanım Geçmişi
Bir otomobilin geçmişte hangi amaçlarla kullanıldığı piyasa değerini etkileyen diğer faktörlerden biri. Binek araçlarda ticari amaçlarla kullanılan otomobiller hususi kullanım geçmişine sahip olanlara göre daha az tercih ediliyor. Bu noktada aracın daha önce kiralık araç olarak kullanılıp kullanılmadığı da önem taşıyor. Ayrıca aracın bakımlarının zamanında yapılıp yapılmadığı da değeri etkileyen bir faktör olarak ortaya çıkıyor.
- Güvenlik Özellikleri
Araçlarda performans kadar güvenlik de önemli olduğu için çeşitli güvenlik özellikleri sürücüler tarafından özellikle aranıyor. Bilhassa modern araçlarda şerit takip sistemi, ön çarpışma önleyicisi sistem, hava yastıkları, ABS ve ESP gibi fren teknolojileri olmazsa olmazlar arasında yer alıyor. Hatta araçların Euro NCAP çarpışma testlerine ait başarı değerleri de dikkate alınan güvenlik özellikleri arasında.