Araç İç Temizliği Nasıl Yapılır?

8.735 Gösterim

Söz konusu araç temizliği olunca her sürücü gibi siz de yalnızca dış görünümüyle ilgileniyor olabilirsiniz. Ancak aracın genel bakımı ve sağlığınız için araç içini temizlemek de oldukça önemli. Zeminde veya gösterge panelinde çok fazla çöp veya birikinti varsa sürüş konforunuzu düşürebilir. Öte yandan kirli camlar görüş mesafesini kısaltarak kazalara neden olabilir. Oysa detaylı bir iç temizlik sayesinde tüm bunları bertaraf edebilir; vaktinizin büyük bölümünü geçirdiğiniz aracınızda daha sağlıklı bir hava soluyabilirsiniz. Peki araç içi temizliği yaparken hangi noktalara dikkat etmelisiniz?

Araç içi temizlik yapılırken nelere dikkat edilir?

Araç içi temizliğini ön hazırlık, konsol, cam, zemin ve koltuklar şeklinde beş farklı aşamayla tamamlamanız mümkün. Şimdi gelin bu aşamaların üzerinden birlikte geçelim.

  • Temizliğe başlamadan önce aracınızdaki gereksiz eşyalardan ve su şişesi, kağıt gibi çöp niteliği taşıyan maddelerden tamamen kurtulmalısınız.
  • Orta konsol temizliğinde mikrofiber bir bez ile ev temizliğinde kullanılan spreyleri kullanabilirsiniz. Ancak spreyi direkt olarak temizlik bölgesine sıkmak yerine bez üzerine sıkarak bezi nemlendirmeniz gerekiyor.
  • Gösterge panelini, direksiyon simidini, vites kolunu ve iç kapı bölmelerini titizlikle temizlemeye gayret etmelisiniz. Kullandığınız bezi sık sık durulayarak kirlerin dağılmasını önleyebilirsiniz. Eğer bez kullanarak istediğiniz performansı alamıyorsanız araç temizlemek için özel olarak üretilen mendilleri de tercih edebilirsiniz.  
  • Ulaşılması zor alanlardaki kir birikintilerini çıkarmak için pamuklu çubuklardan faydalanmak iyi bir fikir olabilir. Gösterge panelinin köşelerinde biriken kirleri ise düz bir tornavidaya bezi sararak çıkarmanız mümkün.
  • İç konsoldaki ince detayları veya damarlı yapıya sahip deri yüzeyleri daha etkili bir şekilde temizlemek için yumuşak ve ince kıllı bir diş fırçası kullanabilirsiniz.
  • Cam temizleyici püskürttüğünüz mikrofiber bez ile dairesel hareketler çizerek iç camı temizleyebilirsiniz. Mikrofiber bezler sert lekeleri çıkarabildiği gibi çizilmeyi önleyici bir yapıya da sahip. Dolayısıyla camınızda herhangi bir hasar bırakmamak için bu bezleri tercih etmelisiniz. Ayrıca arabalardaki plastiği kurutan ve camlara zarar verebilen amonyak maddesinin cam temizleyicisinin içinde bulunmadığına emin olmalısınız.
  • Zemin temizliğine gelindiğinde öncelikle paspasları çıkarmanız, sonrasında ise bir vakum yardımıyla zemindeki tozu ve kiri almanız gerekiyor. Aracınızda kauçuk paspaslar varsa bunları bahçe hortumuyla su tutarak kolaylıkla yıkayabilirsiniz. Halı tipi paspasların ise sert fırçalar veya bir süpürge yardımıyla temizlenmesi gerekiyor.
  • Vakumlama işlemini yaparken araç tavanından başlayarak zemine doğru ilerlemelisiniz. Aracınızın çeşitli yüzeyleri için farklı vakum başlıkları kullanmanız gerekebilir. Özellikle koltukların eklem noktaları için döşeme başlıklarını tercih etmelisiniz. Zemindeki ulaşılması zor alanları temizlemek için koltukları ileri veya geri hareket ettirebilirsiniz.
  • Sıra koltuk temizliğine geldiğinde, deri koltuklara sahipseniz oldukça dikkatli olmalısınız. Nitekim bu koltuklar düzenli bir şekilde temizlenmediğinde kuruyup çatlayabilir. Tam da bu yüzden temizlerken özel üretilmiş koltuk temizleyici solüsyonları kullanmalı, bu solüsyonları bir mikrofiber bez yardımıyla uygulamalısınız. Yumuşak bir fırça ile kullanacağınız solüsyonun derinin gözenekli noktalarına nüfuz etmesini sağlayabilirsiniz.
  • Eğer kumaş döşemeli koltuklara sahipseniz halı temizliğinde uyguladığınız yöntemleri kullanabilirsiniz. Kumaş temizleyici spreyler ve bir bez yardımıyla da koltuk temizliğini sağlamak mümkün. Kumaş koltuklarınızı temizlerken cam temizleyici maddeler kullanmamaya dikkat etmelisiniz.

Aracınızı yerleşmiş kir ve tozlardan arındırdıktan sonra özellikle koltukları belirli bir süre havalandırmanız gerekiyor. Güneşli bir gündeyseniz tüm kapı ve pencereleri açmak iyi bir fikir olabilir. Temizlik hissini daha uzun süre korumak ve aracınızı daha keyifli sürüşlere hazırlamak için araç kokularını kullanabilirsiniz. Sigara kullananlar için duman kokusunu gideren özel hava spreyleri mevcut. Temizlik işlemini sık sık tekrarlamak istemiyorsanız aracınızda bir bez ve temizlik spreyi bulundurarak yoğun kullanımların ardından kısa temizlikler yapabilirsiniz.

YORUM YAZ